Sprzedawca ci bedzie utrudnial bardzo zycie i dreczyl pytaniami:
- mikrokontroler - w jakiej obudowie? (spojrz do opisu mikrokontrolera ze strony producenta (www.atmel.com - tzw. datasheet)) Ciebie zapewnie bedzie interesowala obudowa DIL-xx (gdzie xx oznacza liczbe nozek, nie wiem ile ma ten mikrokontroler, pewnie jakies 20 lub 28 czy cos takiego) - obudowa DIL ze wzgledu na to ze najlatwiej to polutowac... polecam tez kupic kilka podstawek (w plytke lutujesz podstawke a procesor potem tylko w nia wkladasz.. dzieki temu nie spalisz procesora podczas lutowania... ja nawet ide dalej i wkladam procesor wpodstawke i dopiero taka podstawke z procesorem wkladam/wyciagam w podstawke programatora/mojego ukladu (dzieki temu nie rozwale nozek mikroprocesora przez ciagle wkladanie go do programatora/wyciaganie/wkladanie do ukladu/wyciaganie).
Pozatym spytac sie moze dokladnie jaki model (pewnie atmega 8 jest kilka modeli, miedzy innymi jakis low-voltage (na niskie napiecie) itd. Spojrz w note katalogowa/rozejrzyj sie po sklepach internetowych jakie sa dostepne i wybierz taki jaki ci pasuje.
- dioda - no tutaj musisz podac jaka

jest wiele typow diod a na dodatek masz w kazdym typie 110 rodzaji zaleznych od np szybkosci przelanczania, maksymalnego napiecia, natezenia pradu itd itp. (standardem w takich prostych konstrukcjach jest 1n4148, ale nie mam schematu wiec nie mam zielonego pojecia jaka dioda ci potrzebna)
- bateria - znowu... jaka? Sa rozne rozmiary i napiecia (AA,AAA,R14 - rozne wielkosci popularnych paluszkow o napieciu 1,2V , 9Voltowe , plaskie 4.5V , li-poly 3,6V i rozne inne) do tego jeszcze sa baterie ladowanie i nie ladowane (ladowane to tzw. popularnie akumulatorki)
Do mikroprocesora standardowo bys potrzebowal baterie 9V + regulator napiecia 7805 + dwa kondensatory (jak dobrze pamietam 22uF i 0.1uF). Calosc dziala tak, ze z baterii plynie 9V przez regulator napiecia (uklad 7805 reguluje napiecie na 5V) i takie stabilne napiecie 5V leci dalej do procka. (tutaj mowie o docelowym ukladzie.. nie wiem jaka baterie moze twoj programator potrzebowac...). Spojrz na jakikolwiek schemat uzywajacy twojego procka i pewnie gdzies w rogu zobaczysz taki stabilizator (lub podobny)
- rezystor - nawet tu ci bedzie sprzedawca utrudniac zycie, samo podanie wartosci 3k(3k oznacza 3kilo czyli 3000) om nic ci nie da, bo wredny sprzedawca moze zadac najtrudniejsze pytanie ze wszystkich czyli ilu watowy

standard to 1/8 lub 1/4 wata (to jest cieplo jakie taki rezystor moze "wydzielic" - czym wiecej watow tym wieksza obudowa.. tobie sa potrzebne male rezystorki)
Pierwsza wizyta w elektronicznym i proba zakupu potrzebnego sprzetu jest okazja do niezlego kabaretu, polecam zabrac rodzine ze soba - niech sie posmieja
PS.A co do LPT, powinien wiedziec.. jest to gniazdko 25pinowe.. spojrz na swoja drukarke, przewaznie druarki sa na LPT albo USB (usb to takie male glowienko, pewnie znasz) - jak twoja drukarka nie ma LPT to poszukaj sasiada z jakims starszym modelem

Niestety na domiar zlego gniazda te dziela sie jeszcze na damskie (z dziurkami) i menskie (z bolcami) - spojrz na komputer i wykombinuj jakie ci bedzie potrzebne:)