logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka kamera IP do monitoringu miejsca postojowego w garażu podziem

Mychu 12 Wrz 2014 01:09 6552 12
  • #1 13953732
    Mychu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    chciałbym założyć monitoring swojego miejsca postojowego w garażu podziemnym w budynku, w którym mieszkam.

Miejsce ma wymiary 7 m x 3,5 m czyli prostokąta. Na końcu jest zamykane wejście do mojej komórki lokatorskiej, w której trzymam narty, rowery itd.
    Kamerę mogę podwiesić w dowolnym miejscu ale wstępnie wytypowałem sobie dwa punkty: opcja 1 (na wprost) i opcja 2 (z boku). Kamera wisiałaby na wysokości ok 2,5m podczepiona pod szynę którą idą wszystkie kable sieciowe itp.

Do garażu idzie skrętka bezpośrednio z mojego mieszkania więc sieć LAN mam doprowadzoną. Z zasilaniem też nie powinno być problemu ale rozważam PoE.

Na czym mi zależy:
    1. Dobrej jakości przy obserwacji w ciemności. W garażu jest bardzo ciemno ale są czujki ruchowe więc w razie "w" powinny się odpalić. Czujka jednak nie sięga mojego miejsca a jedynie dojście do mojego miejsca. Złodziej zatem jak przejdzie strefę zasięgu czujki, przy moim aucie już działa w ciemnościach.
    2. Działania w trybie motion detection w godzinach 18-7 oraz 8-16 z wysyłaniem fotek/filmów na FTP lub mojego lokalnego NAS-a (WD MyBookLive) oraz na maila.
    3. Dostępie do podglądu z poziomu przeglądarki i iPhona.
    4. Możliwości rozbudowy systemu o kamery w mieszkaniu. Najlepiej gdyby podgląd później był z poziomu jednego miejsca - przełączając się miedzy kamerami. Wolałbym uniknąć rejestratora jeżeli to możliwe...

Mam prośbę o pomoc w doborze kamery i zasilacza PoE pod moje potrzeby.
    Po przeczytaniu wątków, najbliżej mi do Hikvision DS-2CD2012-I 1.3M 4mm za 485 zł (allegro). Mój max budżet to 500 zł ale czym mniej wydam tym bardziej się żona ucieszy :]

Schemat mojego miejsca postojowego (z lewej i na wprost miejsce ograniczone jest ścianą oraz filarem)

Jaka kamera IP do monitoringu miejsca postojowego w garażu podziem
  • #2 13954001
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Mychu napisał:
    Mój max budżet to 500 zł ale czym mniej wydam tym bardziej się żona ucieszy :]

Taaak? To pomyśl, wydajesz 350 zł na badziew który nie działa i nie spełnia swoich wymagań :P to dopiero żona Ci da bobu. To już lepiej wydać więcej, ale niech przynajmniej nie ma się czego czepiać.

Wybrana kamera jak najbardziej jest dobra.
    Co do zasilacza PoE - cokolwiek co jest zgodne ze standardem 802.3af, kosztują koło 70-100 zł. Lub od razu wydać więcej i postawić switch PoE, żeby zasilić resztę kamer.
  • Pomocny post
    #3 13954281
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Mychu może zastanów się nad czymś w wersji kopułkowej, trudniej jest je ze ściany/sufitu oderwać. Ta którą wybrałeś jest całkiem nie najgorsza (biorąc pod uwagę budżet jaki masz).
    Napisz może jeszcze jedną rzecz, skoro to jest garaż to zakładam, ze stoi tam jakieś auto zazwyczaj, najprawdopodobniej od strony filara wjeżdżasz. Czyli być może diody IR, zamiast pomóc będą przeszkadzać, poprzez odbicie od samochodu.
  • #4 13954449
    Mychu
    Poziom 11  
    mikan4 napisał:
    Mychu może zastanów się nad czymś w wersji kopułkowej, trudniej jest je ze ściany/sufitu oderwać. Ta którą wybrałeś jest całkiem nie najgorsza (biorąc pod uwagę budżet jaki masz).
    Napisz może jeszcze jedną rzecz, skoro to jest garaż to zakładam, ze stoi tam jakieś auto zazwyczaj, najprawdopodobniej od strony filara wjeżdżasz. Czyli być może diody IR, zamiast pomóc będą przeszkadzać, poprzez odbicie od samochodu.

Myślałem o kopułkowej i szukałem czegoś w ten deseń ale ciężko coś sensownego znaleźć w tych pieniądzach. Może macie jakieś typy?

Co do auta, to dokładnie tak, stoi tam auto i wjeżdżam od strony filara. A co zrobić by diody nie przeszkadzały? Może da się to jakoś wyregulować?

Co do ogniskowej obiektywu, to dla mnie lepsza jest 6mm czy 4mm?
  • #5 13954566
    wimm
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Jeśli o kopułkę chodzi to pomyśl o Hikvision DS-2CD2112-I.

Co do ogniskowej to powinna być ona jak najkrótsza w Twoim przypadku - mała odległość kamery od samochodu. Odpowiednia będzie 2,8 mm lub ew. 4 mm. W przypadku dłuższych ogniskowych nie obejmiesz całego auta z tak małej odległości.
  • #6 13954663
    Mychu
    Poziom 11  
    wimm napisał:

Co do ogniskowej to powinna być ona jak najkrótsza w Twoim przypadku - mała odległość kamery od samochodu. Odpowiednia będzie 2,8 mm lub ew. 4 mm. W przypadku dłuższych ogniskowych nie obejmiesz całego auta z tak małej odległości.

Dzięki. Zatem szukam czegoś z 2,8 mm ew 4mm

Ta kamera kopułkowa Hika, którą podałeś kosztuje ok 800 zł więc mocno poza moim budżetem.
    A coś tańszego?
    Co powiecie o BCS-DMIP1130IR? Widzę, że można ją kupić za ok 550 zł?
    Z tańszych to VIDILINE VIDI-IPD-2201P za ok 400 zł. Warto?
    Czy zostać przy Hiku DS-2CD2012-I 1.3M 4mm za 485 zł
  • #7 13954670
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Mychu napisał:
    wimm napisał:

Ta kamera kopułkowa Hika, którą podałeś kosztuje ok 800 zł więc mocno poza moim budżetem.
    A coś tańszego?

Boziu, tylko nie Vidiline :D
    Zostań przy Hik i przy BCS.

Ta kopułka hika jest o jakies 70 zł droższa od bulleta.
  • Pomocny post
    #8 13954748
    wimm
    Poziom 17  
    Poszukaj na aukcji to kupisz tanio tę kopułkę.
  • #9 13954782
    Mychu
    Poziom 11  
    Korgoth napisał:
    Mychu napisał:
    wimm napisał:

A coś tańszego?

Boziu, tylko nie Vidiline :D
    Zostań przy Hik i przy BCS.

Ta kopułka hika jest o jakies 70 zł droższa od bulleta.

Faktycznie, jak się dobrze poszuka to w okolicach 500 zł się znajdzie. :) Dzięki!
    BCS ma ogniskową 2.8 więc troszkę lepiej ale nie wiem jak tam ze zrzutką video na NAS-a

A co powiecie na temat kamery TRENDnet TV-IP310PI. Warto taką kupić za 470 zł z roczną gwarancją? Kamera ma 3Mpx i wszystkie opcje które potrzebuję.
    Co to za marka ten TRENDnet. Warta uwagi?
  • #10 13969973
    Mychu
    Poziom 11  
    Kupiłem kopułkę Hika DS-2CD2112-I 2.8mm
    Świetny obraz, świetna jakość wykonania. Jednym słowem rewelacja :) Dzięki za pomoc!

Kamerka zamontowana. Mam jednak problem z detekcją ruchu a dokładniej z jej czułością. Włącza się kiedy w garażu zapali się lub zgaśnie światło. Efekt jest taki że zapisuje bezwartościowe dane na dysku a ja dostaję co trochę maila (tak sobie ustawiłem że detekcja wysyła 3 fotki na maila)...

Ustawiłem strefy detekcji, czułość dałem na 50, proporcje obiektu także na 50. Niestety w instrukcji nic nie ma jak sobie z czymś takim poradzić ani jak tym sterować. To chyba jakaś nowośc w firmware.

Będe mega wdzięczny za pomoc oraz ew. sugestie jak podkręcić obraz w ciemności.

A na koniec fotki z kamerki:

Jaka kamera IP do monitoringu miejsca postojowego w garażu podziem Jaka kamera IP do monitoringu miejsca postojowego w garażu podziem
  • #11 13970050
    Totoya
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Na problem z detekcją ruchu raczej nic nie poradzisz. To nie jest analiza obrazu tylko różnicowe porównywanie zmian w pikselach. Jak przesadzisz z obniżaniem czułości to potem możesz czegoś nie złapać, a i tak na zapalanie światła zareaguje.
  • #12 13973297
    wimm
    Poziom 17  
    Tutaj jedynie czujnik ruchu, ale do tej kamerki go nie podepniesz.
  • #13 14057687
    gryphon
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Mychu napisał:
    proporcje obiektu także na 50

Jak rozumieć opcję "proporcje obiektu"? Czy chodzi tutaj o to, że ustawione np. na 50 będzie detektowało tylko obiekty, które znajdą się w danej (zaznaczonej) strefie i będą zajmowały więcej niż 50% pola tej strefy? Jak 20 to 20% i tak dalej. Co prawda nigdzie nie jest napisane, że chodzi właśnie o procenty ale tak to rozumiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować monitoring w swoim miejscu postojowym w garażu podziemnym, zwracając uwagę na jakość obrazu w ciemności oraz możliwość zasilania PoE. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wyboru kamery, w tym modele kopułkowe, które są trudniejsze do usunięcia. Rekomendowane modele to Hikvision DS-2CD2112-I oraz BCS-DMIP1130IR, z uwagą na ogniskową obiektywu, która powinna być krótka (2,8 mm lub 4 mm) ze względu na małą odległość od samochodu. Użytkownik zdecydował się na kamerę Hikvision, jednak napotkał problemy z detekcją ruchu, która reaguje na zmiany oświetlenia. Wskazówki dotyczące ustawień detekcji oraz czułości były również omawiane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA