logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić stały rozmiar pagefile.sys na SSD w Windows 7/8?

wrzaskun 12 Wrz 2014 17:10 2346 14
REKLAMA
  • #1 13955095
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Cześć,

Ustawiłem na stałe (6GB) plik stronicowania tylko na dysku SSD w obu systemach windows 7 i 8 pro, które mają po 4GB ramu.
    Niestety windows-y przydzielają tę pamięć losowo po każdym restarcie, uwzględniając tylko górną granice której nie przekraczają.

Moje pytanie jest jak zmusić windows do trzymania się podanych parametrów np: (min 6GB max 6GB)

Próbowałem włączać mu zarządzanie pamięcią przez system jednak to nie pomaga, plik pagefile.sys ma często 0.5-1.5GB co uniemożliwia mi otwarcie potrzebnych programów, gdyż sam z siebie się nie powiększa w locie i wywala błędy braku pamięci, wówczas aplikacje też się wysypują.
  • REKLAMA
  • #3 13971934
    wrzaskun
    Poziom 15  
    speedy9 napisał:
    Dlatego ustaw automatyczne zarządzanie rozmiarem pliku wymiany.

W ostatnim zdaniu napisałem że pozwoliłem systemowi na samodzielne zarządzanie, czyli automatyczne, to działa jeszcze gorzej :/
  • #5 13986742
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Juz mam komunikaty przy tych ustawieniach o braku pamięci a jeszcze nie zacząłem pracy.
    Jak ustawić stały rozmiar pagefile.sys na SSD w Windows 7/8?
  • REKLAMA
  • #6 13986780
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    Zmień ustawienia na "Automatycznie zarządzaj plikiem wymiany". A z monitora zasobów pokaż wszystkie zakładki i posortuj procesy po "Prywatne". Zamieść zrzut tak, by wszystko było widać.
    Ja przy 4GB RAM na laptopie, z którego piszę i jego aktualnej zajętości na poziomie 84% mogę bez problemu odpalić drugiego Windows 7 w wirtualce, która ma przydzielone 1,5GB RAM i system jakoś nic nie wspomina o braku pamięci, pomimo, że monitor zasobów pokazuje 0MB wolnej pamięci. Miałem takie komunikaty, gdy ustawiłem plik wymiany na 3000 - 6000MB.

Specjalnie dla Ciebie odpaliłem jeszcze drugą wirtualkę z Windows XP (512MB RAM) i nadal żadnych komunikatów o braku pamięci, więc zapewniam Cię, że system dużo lepiej "wie" jak zarządzać pamięcią.

A, po zmianie ustawień pliku wymiany zrestartuj komputer.
  • REKLAMA
  • #7 13986813
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Automatyczne zarządzanie pamięcią wirtualną czasem nie zdaje egzaminu, gdy pamięć RAM jest zajęta i włączymy pamięciożerny program. Zanim Windows zwiększy plik wymiany, program może się wysypać (np: z komunikatem Pamięć nie może być read). Spróbuj ustawić na sztywno ale nie 6GB - 6GB tylko np: 5,9 GB - 6GB.
  • #8 13986835
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Mam nieodparte wrażenie, że komunikat, którym system Cię atakuje, ma mniej wspólnego z tym jak jest swap ustawiony, a więcej z brakiem przestrzeni dyskowej.
    By prawdziwość tej tezy zweryfikować można np. przeprowadzić "eksperyment" z przeniesieniem pliku wymiany na inny dysk.

PS
    helmud7543 napisał:
    Spróbuj ustawić na sztywno ale nie 6GB - 6GB tylko np: 5,9 GB - 6GB.

Ze zrzutu wynika, że ustawione jest 5000-6000, a nie 6000-6000.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 13986871
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    helmud7543 napisał:
    Automatyczne zarządzanie pamięcią wirtualną czasem nie zdaje egzaminu, gdy pamięć RAM jest zajęta i włączymy pamięciożerny program.

Bardzo wątpliwa teza, co pokazałem na swoim przykładzie. Czy odpalenie 2 wirtualek przy 84% zajętości RAMu nie jest uruchomieniem "pamięciożernego programu"?
    Też kiedyś myślałem, że stały rozmiar pliku wymiany w Win 7 jest lepszy. Zmieniłem zdanie jak system zaczął mnie atakować komunikatami o braku pamięci. W Win XP było zupełnie inaczej. Zarządzanie pamięcią w Win 7 jest zupełnie inne i stąd problemy.
  • #10 13987194
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Dla uściślenia bo nie wiem czy w dobrą stronę idziemy.
    Mogę mu nawet 10GB przypisać do pamięci virtualnej (czy dać opcje automatyczną) i mieć 30GB wolnego dysku dla pagefile natomiast on sobie wpisuje jak na zdjęciu które przedstawiłem.

przykład win 7:
    przydzielono np: ~2GB
    Zalecane ~6GB
    Dostępne ~6.3GB

Przykład na 2 kompie win8
    przydzielono ~1.5GB
    Zalecane ~6GB
    Dostępne ~40GB

Kluczem zagadki jest dlaczego przydzielił 1.5 czy 2GB i nie ma ochoty dać więcej. Co go blokuje?

Zdarza się że po 'n-tym' restarcie przydzieli maxa jakiego mu wyznaczyłem bądź da po prostu więcej przy automatycznym zarządzaniu pamięcią, jednak po kolejnym restarcie znowu sobie ustawia jakieś małe ilości, których nie raczy w czasie użytkowania powiększyć.

Te komunikaty o braku pamięci mają swoje następstwa, gdyż aplikacje zwykle dostają error z braku pamięci i muszę je zamknąć.
  • #11 13987211
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Jakoś mi się nie chce wierzyć, że jak ustawisz automatyczne zarządzanie to system Ci sypie błędami. Jakich dokładnie aplikacji używasz?
    System alokuje tyle pliku wymiany ile mu potrzeba, a Ty mu jedynie ograniczasz rozmiar tego pliku. Ile z tego pliku będzie wykorzystane zależy od systemu.
  • REKLAMA
  • #12 13987347
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    wrzaskun napisał:
    Mogę mu nawet 10GB przypisać do pamięci virtualnej (czy dać opcje automatyczną) i mieć 30GB wolnego dysku dla pagefile natomiast on sobie wpisuje jak na zdjęciu które przedstawiłem.

Tyle tylko, że przedstawiłeś zrzut z konkretnym ustawieniem swapa i konkretną ilością "dostępnego miejsca", a to co w cytacie nijak nie wynika z postu otwierającego.
    Zechciej więc uporządkować* informacje, które masz nam do przekazania i dopiero wtedy możemy zacząć szukać przyczyn.

* Dotyczy to również wskazania jakich aplikacji używasz, jaki to dysk itp. "drobiazgów", które potraktowałeś po macoszemu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #13 13987357
    wrzaskun
    Poziom 15  
    No też tak to rozumiem i podejrzewam jakąś modyfikacje która była dołączona w aktualizacjach gdyż system już chodzi rok a wcześniej nie zauważyłem takich problemów, natomiast win8 jest świeży.

Długo by pisać ale głównie to będą przeglądarki, netbeans, eclipse... nie używam nic dziwnego ale to i tak nie powinno miec wpływu.
  • #15 13992275
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Tzn? Jesteś wstanie wytłumaczyć czego mam szukać i się wystrzegać jeśli aplikacje 32bit mogą mieć na to wpływ? chyba tak byłoby najszybciej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ustawił stały rozmiar pliku stronicowania (pagefile.sys) na 6GB na dysku SSD w systemach Windows 7 i 8, jednak system przydziela pamięć losowo po każdym restarcie, co prowadzi do problemów z brakiem pamięci. Użytkownik próbował włączyć automatyczne zarządzanie pamięcią, ale to nie przyniosło poprawy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby spróbować ustawić plik wymiany na sztywno, np. 5,9GB - 6GB, oraz sprawdzić, czy na dysku jest wystarczająco dużo wolnego miejsca. Zwracają również uwagę na możliwość, że problemy mogą wynikać z użycia starych aplikacji 32-bitowych, które mogą wpływać na zarządzanie pamięcią. Użytkownik podkreśla, że mimo dużej ilości wolnego miejsca, system nie przydziela więcej pamięci, co prowadzi do błędów w aplikacjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA