logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć rozmiar pagefile.sys 1,6GB na Windows?

Kondrax 05 Gru 2005 22:48 1856 3
REKLAMA
  • #1 2057385
    Kondrax
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Sciągnołem sobie program SpaceMonger 1.40.zip żeby zobaczyc na dysku co mi zajmuje tyle miejsca mam 5 GB na partycje WIN a zajete jest 2,2GB a windows pokazuje 500MB. I okzalo sie ze skandisk nie pomógł a program SpaceMonger 1.40.zip pokazał ze plik pagefile.sys ma 1,6 GB za co ten plik odpowiada i jak zmiejszyc jego rozmiar.

Jak miałem norton system works to tam było cos takiego, taki program Free Space i on cos robił ze system odczytywał ile faktycznie jest miejsca na dysku a nie brał wartości z kosmosu. Ale nie mam juz nortona a jest jakis inny program do tego, jak jest to jaki ???
  • REKLAMA
  • #2 2057498
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    jak sama nazwa mówi, jest to systemowy plik wymiany.
    w skrócie: gdy zaczyna brakować pamięci operacyjnej, system część danych przenosi właśnie z pamięci do tego pliku. czyli stanowi on tak jakby dodatkową pamięć operacyjną.
    można ustalać jego rozmiar i partycję, na której będzie. robi się to we właściwościach systemu -> zaawansowane -> ustawienia wydajności -> zawansowane -> zmień.
    poza tym miejsce może zajmować Ci odzyskiwanie systemu, też we właściwościach systemu można je wyłączyć i zyskać na wolnym miejscu.
  • REKLAMA
  • #4 2260054
    Kondrax
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Dziękuję za pomoc zrobiłem tak jak w linku powyżej i działa.
REKLAMA