logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to jest pagefile.sys ?

cyk_pct 17 Gru 2017 14:43 7083 10
REKLAMA
  • #1 16896678
    cyk_pct
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam, W laptopie z systemem win 10 i dyskiem ssd zauwazylem dziwnie zmniejszajace sie wolne miejsce na dysku systemowym. Wie moze ktos co to jest i czy da sie to kontrolowac ? Załączniki powinny dokładniej zrozumiec temat.
    Załączniki:
    • Czy to jest pagefile.sys ? 3.jpg (300.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy to jest pagefile.sys ? 4.jpg (38.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy to jest pagefile.sys ? 1.jpg (64.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy to jest pagefile.sys ? 2.jpg (41.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16896738
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    pagefile.sys powinien być bezpośrednio na partycji C: Sprawdzisz ile on zajmuje włączając pokazywanie plików ukrytych i systemowych. Być może to kopia zapasowa tyle zajmuje?
  • REKLAMA
  • #3 16896812
    cyk_pct
    Poziom 10  
    mam włączone pokazywanie plików (wszystkich), mało tego przy wyszukiwaniu pagefile.sys - brak wyników. A kopia zapasowa jest na osobnym dysku.
  • #4 16897267
    sylweksylwina
    Pokaż ustawienia pliku stronnicowania po kliknięciu "Zmień..." z opcji wydajności (screen wyżej).
  • REKLAMA
  • #6 16897575
    sylweksylwina
    Autor chce dojść do tego co zżera mu dysk, nie pyta co to pagefile.sys i czy można go usunąć.....
  • REKLAMA
  • #7 16897654
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Temat autora:
    Cytat:
    Re: Czy to jest pagefile.sys ?

Zrobi jak opisano , zobaczy efekt, npisze,
    Pomo.że > Ok., Nie > szukamy dalej.
  • #8 16901357
    cyk_pct
    Poziom 10  
    Witam, chwile mnie nie było. Nie był to zaden plik windowsowy niestety. Przypomniało mi sie ze kiedys robiłem kopie zapasowa systemu, ale przerwałem ją bo powstawała na dysku systemowym. Zrobiłem jeszcze raz na zapasowym dysku a o tym zapomniałem. Windows jednak chyba sobie jakos zarezerwował miejsce na dysku i nijak nie szło tego usunąć badz tez poszukac programami wszelakiego typu. Zainstalowałem Win od nowa i jest ok. Taka lekcja na przyszłość. Mozna temat zamknąć. Dziękuje wszystkim za udział . Pozdrawiam.
  • #9 17365875
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 556
    Odświeżę kotleta.
    Dysk SSD 120GB, kilka partycji.
    Partycja D -> 23GB -> Filmy.
    Partycja pusta, jeden folder zawierający pliki -> 1,3GB
    Zajęte miejsce na partycji ->6GB . WTF?
    Po odkryciu wszystkich plików babol -> pagefile.sys WTF?
    Usunąć-> raczej tak, bo po co mi to..
    Niestety-> zgodnie z poniższym screenem..
    Skąd się to wzięło? Dobre wróżki mają pomysł?

• #10 17365948
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Masz ustawioną pamięć wirtualną na 3600MB
    Lub system automatycznie zarządza tym rozmiarem :)
  • #11 17366095
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    pagefile.sys to plik wymiany, który jest elementem pamięci wirtualnej, służy do zwalniania pamięci RAM. Gdy uruchomisz np. dużo programów, w pamięci RAM może zabraknąć miejsca na otwarcie nowych programów lub plików, co uniemożliwiłoby dalsze działanie systemu. W takiej sytuacji system zacznie zwalniać pamięć RAM przepisując jej zawartość do pliku wymiany (pagefile.sys),. System przepisze do pliku wymiany to czego aktualnie nie używasz. Gdy będzie to znów potrzebne, przepisze to ponownie do pamięci RAM.

Rozmiar pliku wymiany odpowiada z reguły rozmiarowi pamięci RAM. Można go tak ustawić, by jego rozmiar zawsze był taki sam, lub by zmieniał się dynamicznie w zależności od tego ile pamięci będzie zwalniane z RAM.

Plik wymiany domyślnie jest na partycji systemowej, ale najlepiej jest go umieścić na najszybszym dysku. Jeżeli masz jeden dysk z dwiema partycjami, to na której znajduje się plik wymiany nie ma większego znaczenia. Jeżeli jednak masz dwa dyski to plik wymiany najlepiej umieścić na drugim dysku, czyli na tym, na którym nie ma systemu - będzie działał szybciej. Możesz też mieć kilka plików wymiany, ale tylko wtedy, gdy masz kilka partycji, bo możesz przypisać do każdej partycji jeden taki plik.

Plik wymiany dobrze jest umieścić np. na partycji FAT32 a nie NTFS bo będzie po prostu działał szybciej. Na partycji FAT32 nie da się jednak stworzyć pliku wymiany większego niż 4 GB.
    Rozmiar pliku wymiany powinien wynosić 1.5 x RAM, czyli jeżeli masz 2 GB RAM to plik wymiany powinien mieć co najmniej 3 GB (1.5 x 2 GB = 3 GB).

Plik wymiany podobnie jak inne pliku ulega naturalnej fragmentacji, nie da się go jednak zdefragmentować, bo w czasie działania systemu zawsze jest w użyciu. Systemowy defragmentator nie poradzi sobie z tym. Poradzi sobie jednak z tym program PageDefrag dostępny na stronie Microsoftu: https://docs.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/downloads/pagedefrag

Plik wymiany jest element pamięci systemowej, gwarantującym, że nigdy nie zabraknie ci pamięci. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy jakiś pamięciożerny program potrzebuje dużo pamięci, ale tylko w RAM. Jeżeli zasoby pamięci RAM będą mniejsze niż zapotrzebowanie na nią programu, to plik wymiany nic tutaj nie pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zmniejszającego się wolnego miejsca na dysku SSD w laptopie z systemem Windows 10, co użytkownik zauważył w związku z plikiem pagefile.sys. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie rozmiaru pliku stronnicowania oraz jego lokalizacji na partycji C:. Po dalszym badaniu, autor odkrył, że problemem nie był plik systemowy, lecz zarezerwowane miejsce przez system podczas tworzenia kopii zapasowej, co ostatecznie rozwiązał przez reinstalację systemu. Wspomniano również o funkcji pamięci wirtualnej i jej wpływie na zarządzanie pamięcią RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA