logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Samsung F1043 błąd E06 - co na płycie odpowiada za grzanie wody?

pay-ton 12 Wrz 2014 20:22 4296 7
REKLAMA
  • #1 13955621
    pay-ton
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam posiadam pralkę SAMSUNG F1043.Początkowo wszystko było ok.Dziś podczas prania pralka zaprzesała grzać wodę i wyskoczył błąd E06.Po rozkręceniu zauważyłem,że grzałka miejscami jest ponadpalana (ale w pełni sprawna,grzeje na krótko) i pomyślałem,że może być też uszkodzony czujnik NTC,ale zakupiłem nową grzałkę z czujnikiem i dalej nie grzeje.Obstawiam więc panel sterujący tylko chciałbym dostać schemat bądź zaznaczony na moim zdjęciu element lub elementy odpowiedzialne za grzanie wody które trzeba wymienić,aby pralka grzała.Co jest odpowiedzialne na płycie za grzanie wody ? Pozdrawiam i dziękuje jeśli ktoś będzie w stanie pomóc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13955761
    pay-ton
    Poziom 9  
    No właśnie czy triak czy przekaźnik -nie znam się na elektronice :( jak to sprawdzić ?Wiesz może gdzie on się znajduje ?
  • REKLAMA
  • #5 13955792
    pay-ton
    Poziom 9  
    Pralka Samsung F1043 błąd E06 - co na płycie odpowiada za grzanie wody? Pralka Samsung F1043 błąd E06 - co na płycie odpowiada za grzanie wody?
  • #6 13956271
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3364
    pay-ton napisał:
    zakupiłem nową grzałkę z czujnikiem
    Oryginał? Czujnik ma prawidłową rezystancję?
    demsy napisał:
    triak albo przekaźnik
    Nie znam pralki, w której triak włączałby grzałkę (a może mi pamięć szwankuje?).
    pay-ton napisał:
    przekaźnik (...) gdzie on się znajduje
    RELAY 1 i RELAY 2.
  • #7 13956426
    pay-ton
    Poziom 9  
    Czujnik i grzałka oryginał.Wskaż jak możesz na moim zdjęciu gdzie jest ten RELAY1 I 2.Będę wdzięczny.Czyli ten RELAY 1 i 2 odpowiada za załączanie grzałki podczas prania tak?Czy wymiana tylko tych 2 elementów sprawi,że grzałka będzie grzała :) ?
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 13957794
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3807
    pay-ton napisał:
    gdzie jest ten RELAY1 I 2

Pralka Samsung F1043 błąd E06 - co na płycie odpowiada za grzanie wody?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung F1043, która przestała grzać wodę i wyświetla błąd E06. Po rozkręceniu urządzenia zauważył uszkodzenia grzałki oraz podejrzewał czujnik NTC. Po wymianie grzałki i czujnika problem nie ustąpił, co skłoniło go do podejrzeń o uszkodzenie panelu sterującego. Użytkownicy sugerują, że za problem mogą odpowiadać triak lub przekaźnik (RELAY 1 i RELAY 2), które są odpowiedzialne za załączanie grzałki. Użytkownik prosi o wskazanie lokalizacji tych elementów na zdjęciach, aby móc je wymienić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA