logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gerda Tytan ZX T55 - zamek zacięty, czy wymiana wkładki wystarczy?

galante 13 Wrz 2014 21:14 20259 8
REKLAMA
  • #1 13958149
    galante
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Gerda Tytan ZX T55 Zamek uszkodzony. Zaciął się, nie otwiera nie zamyka, nie przekręca się w żadną stronę.
    Czy konieczna jest wymiana całego zamka czy można gdzieś w Warszawie wymienić samą wkładkę?
    PILNE
  • REKLAMA
  • #2 13958214
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    W tych zamkach nie wymienia się wkładki można ją jedynie przekodoawć. Wyślij do serwisu producenta i będzie jak nowiusieńki. Nie próbuj go przypadkiem sam rozbierać bo to będzie jego koniec !
  • REKLAMA
  • #3 13958429
    galante
    Poziom 23  
    Wszystko jasne. Wysłanie do serwisu nieopłacalne, bo nowością nie grzeszy. Idzie do koszalina i niezbędny zakup nowego. Dzięki.
  • #4 13958968
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Niby już po temacie, ale zapytam - klucze wyczyszczone? Tam często właziły śmieci do otworu w kluczu i wówczas zamek nie działał.
  • REKLAMA
  • #5 13959008
    galante
    Poziom 23  
    Dzięki za zainteresowanie ale zamek ma z hakiem 10 a może i 15 lat Już od jakiegoś czasu zdarzało mu się zaniemóc. Wbrew zasadzie psikałem olejem do środka i doraźnie udrażniałem że latał jak nowy.
    Wczoraj nagle całkowicie się zaciął i ani w lewo od zewnątrz dwoma kluczami ani w prawo od środka gałką. Szczęśliwie, że ktoś z domowników był w środku i odkręcił cały zamek.
    Myślałem, że może wymiana całej wkładki przywróci jego blask.
    Ale skoro tego się nie stosuje to serwis nieopłacalny z uwagi na wiek zamka.
    W Castoramie 168zł i musi być nowy.
  • REKLAMA
  • #6 13959031
    Artur k.
    Olejem dobiłeś ten zamek. Zresztą w ogóle do wkładek i zamków stosuje się suche smary, a nie oleje.
    Nie mniej jednak wyczyść klucz. :)
  • #7 13959043
    galante
    Poziom 23  
    Na pewno masz rację z tym olejem ale co da wyczyszczenie klucza skoro bez klucza gałka nawet nie drgnie! Nie można zamka otworzyć ani kluczem ani gałką. Zacięty jest w pozycji ZAMKNIĘTY na raz.
  • #8 13959434
    Artur k.
    Jeśli się zablokował na amen, to teraz to już nic z tym nie zrobisz. Możesz rozebrać i zobaczyć jak jest zbudowane.

Sam mam już drugi taki zamek, pierwszy się zniszczył właśnie przez brud w kluczach. Ja noszę w kieszeni, zawsze coś się dostanie do otworu (zwykle kawałki materiału), potem przy wkładaniu do zamka się "ubija" i w efekcie klucz nie wchodzi do końca. Gdy go przekręcamy, wycierają się elementy zamka i po pewnym czasie jest do wyrzucenia.
    Będziesz wiedział na przyszłość. :)
  • #9 13959828
    galante
    Poziom 23  
    Właśnie kupiłem trzeci zamek tego samego typu. Dwa poprzednie wytrzymały po ok. 12 lat. Wiem, że otwór w kluczu jest narażony na brud. Dwoje użytkowników tego zamka nosi klucz w etui ale synek 17-18 lat jest niereformowalny i nic nie poradzę, póki się go nie pozbędę.
    Już nowy zameczek zamontowany i jestem po instruktażowej rozmowie z synem ale to po matce dość trudny egzemplarz do reformowania.

Podsumowanie tematu

✨ Zamek Gerda Tytan ZX T55 zaciął się, uniemożliwiając otwieranie i zamykanie. Użytkownik zastanawiał się, czy wystarczy wymienić wkładkę, jednak odpowiedzi wskazują, że wkładka w tym modelu nie jest wymienialna, a jedynie można ją przekodować. Wskazano na konieczność wysłania zamka do serwisu, co okazało się nieopłacalne ze względu na wiek urządzenia. Użytkownik zdecydował się na zakup nowego zamka, ponieważ starszy model miał już 10-15 lat i był narażony na zanieczyszczenia. W dyskusji podkreślono, że stosowanie oleju do smarowania zamków jest niewłaściwe, a lepsze są suche smary. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z problemami z brudem w kluczu, co prowadzi do uszkodzeń zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA