logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposób na wyjęcie cało szyby ze starych ram okiennych?

qr 15 Wrz 2014 17:00 12141 6
REKLAMA
  • #1 13962788
    qr
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    witam serdecznie

mamy pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników;

mianowicie: jak wyciągnąć w miarę możliwości cało szybę ze starej drewnianej ramy okiennej (całość pokryta kitem szklarskim z małymi gwoździami)?

szyby potrzebne do wymiany i doklejania np. szklarni

moim zdaniem:

sposób nr 1 - delikatne wyciąganie starego kitu szklarskiego i tych małych gwoździ oraz podważanie całości

jest niestety ryzyko pęknięcia całości w niefortunnym miejscu, powstanie niewiele wart kawałek szyby, do tego bardzo pracochłonne

sposób nr 2 - może lepiej wyciąć WCZEŚNIEJ nożem do szkła pożądany rozmiar szkła- dalej jak wyżej

sposób nr 3 - wyciąć nożem do szkła pożądany rozmiar i próbować TYLKO to wyciągać, pozostawiając niepotrzebne resztki w starych ramach okiennych

ma ktoś pomysł?

z góry pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13962868
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Rozciąć drewnianą rame i "rozłożyć" - szkło wysunie się spod kitu i gwoździków.

Możesz próbować odrywać kit - wszystko zależy od tego, jaki jest twardy - dużo roboty i ryzyko uszkodzenia szyby.
    Być może istnieje jakaś chemia do rozmiękczania starego kitu - ja się nie spotkałem.
  • REKLAMA
  • #3 13964017
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Ćwiczyłem to kiedyś i skuteczności była w miarę.
    Kit w koło okuwałem od ramy szerokim dłutkiem.
    Gwózdki wyjmowałem tak ze chwytałem długimi kombinerkami i opukiwałem małym młotkiem kombinerki.
    Potem opukiwałem ramę w koło i jakoś wychodziło.
    Problem miałem inny albo to szkło było jakieś dziwne albo to wina jego wieku albo dupa ze mnie nie szklarz ale nie cięło mi się tak dobrze jak nowe i z cięciem miałem problemy bo pękały ale miałem więcej starych okien jak potrzebowałem wiec dało rade.
  • REKLAMA
  • #4 13964221
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Witam.
    Jak kiedyś wyciągałem szyby ze swoich starych okien, około trzydziestoletnich, to delikatnie rozgrzewałem kit opalarką i bez problemu go wydłubywałem, robił się bardzo miękki, lecz to zależy z pewnością od rodzaju i wieku kitu. Mi zależało na całych ramach (i szybach również), więc się tak bawiłem i w miarę dobrze to szło. Wszystkie szyby wyjąłem w całości.
    Co do cięcia takich starych szyb. Taka szyba, przez wiele lat wskutek naprężeń wywołanych zmianami temperatury i oddziaływania środowiska, oraz od powstałych na powierzchni mikrorys jest nieraz bardzo trudna do cięcia. Docinałem kiedyś dużo takich starych szyb, i nieraz pękały w jakiś nieprzewidywalny sposób, zupełnie inaczej niż nowe szkło.
  • REKLAMA
  • #5 13964485
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Natnij ramę w jednym miejscu to się łatwo rozlezie jak już Loker pisał. Cięcie zawsze w poprzek szyby nigdy wzdłuż. Wystarczy że pocięte będą mieć tylko jeden prawidłowy wymiar, bo ułożysz je jak dachówkę, zakładając nadwymiar.
  • #7 14007054
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1486
    Tommy82 napisał:
    Problem miałem inny albo to szkło było jakieś dziwne albo to wina jego wieku albo dupa ze mnie nie szklarz ale nie cięło mi się tak dobrze jak nowe i z cięciem miałem problemy bo pękały
    Stare szkło zawsze się tak źle tnie. Ma to jakiś związek nie tyle z rysami co ze zmiana powierzchni szkła pod wpływem czynników atmosferycznych, bo identycznie źle tnie się szkło nowe ale "spalone" czyli takie gdzie np. pomiędzy tafle ułożone w sztapli dostała się woda i już po kilku tygodniach takiego namakania na powierzchni szkła utworzyła się tęczowa warstewka. Być może, że przepolerowanie powierzchni uratowałoby sytuację.

A stare ramy najlepiej rozciąć (drewno) i wyciągnąć szkło.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody wyjmowania szyb ze starych drewnianych ram okiennych, które są pokryte kitem szklarskim i gwoździami. Użytkownicy sugerują kilka podejść: delikatne usuwanie kitu i gwoździ, co wiąże się z ryzykiem pęknięcia szkła; użycie noża do szkła do wycięcia pożądanego rozmiaru przed próbą wyjęcia; oraz rozgrzewanie kitu opalarką, co ułatwia jego usunięcie. Wskazano również, że stare szkło może być trudne do cięcia z powodu naprężeń i mikrorys, co może prowadzić do nieprzewidywalnych pęknięć. Dodatkowo, niektórzy użytkownicy zalecają cięcie ramy w jednym miejscu, co ułatwia wyjęcie szkła.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA