logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Western Digital Caviar Blue WD10EALX - zawieszanie się komputera, problem z kablem SATA?

Witek7777 15 Wrz 2014 22:32 786 2
REKLAMA
  • #1 13964018
    Witek7777
    Poziom 8  
    Witam!
    Mam dość nietypowy problem - czasami zawiesza mi się komputer - raz na miesiąc (win7 32bit); resetuje i windows wczytuje się do planszy z pulsującą flagą i dalej nic(czasami jest też tak, że nie wykrywa twardego) i zauważyłem, że jak wyjmę i następnie włożę kabel sata to wszystko jest ok. Mój twardy to Western Digital Caviar Blue WD10EALX - ale coś mi się wydaję, że prędzej to kabel bo po wymianie działał bez usterek jakieś 2 lata - tylko czy kabel sam z siebie może się zepsuć albo po wyjęciu i włożeniu nagle naprawia się? Czegoś nie rozumiem.
    Z góry dzięki za sugestie
  • REKLAMA
  • #2 13964023
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Wstaw SMART dysku. Jeśli uruchomisz system to z programy Crystal Disk Info. Jeśli nie uruchomisz systemu to wtedy nagraj na płytę program MHDD i z niego bootuj komputer. Po wybraniu dysku wciśnij F8 i zrób zdjęcia. Żeby MHDD wykrył dysk tryb kontrolera w BIOS'ie musisz ustawić na IDE/ATA.
  • #3 13964027
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Wymień taśmę dysku na nową.
    Zamieść screena z Crystal Disk Info.
REKLAMA