logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Western Digital - WD10EZEX] - Dysk WesternDigital Caviar Blue - Freezy?

omg666 18 Gru 2014 20:24 1326 8
REKLAMA
  • #1 14235047
    omg666
    Poziom 10  
    Witam.

3 Dni temu zrobiłem format dysku C ze względu na częste zacięcia.. w czymkolwiek.. Cokolwiek robię, nawet teraz.. program zacina się i odpala po jakimś czasie. Dla testu odpaliłem komputer i w trakcie zacinki włączyłem 15 koszy. Po zacince w 0,2 sekundy wszystkie 15 koszy się włączyło bez żadnego problemu.

Czy to wina dysku? Załączam skan dysku:
    [Western Digital - WD10EZEX] - Dysk WesternDigital Caviar Blue - Freezy?

Kupiłem go z rok temu i powinienem mieć jeszcze gwarancje.. czyli powinienem go wymienić?
  • REKLAMA
  • #2 14235273
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Na początek spróbuj wykonać zerowanie i remap. Pokaż SMART po jego wykonaniu i skan powierzchni z MHDD.
  • REKLAMA
  • #3 14235328
    omg666
    Poziom 10  
    Bede musial przeniesc pare plikow bo jest to moj glowny dysk.

Pobawie sie z tym jutro.
  • #4 14242038
    omg666
    Poziom 10  
    Oto SMART i remap (Po zerowaniu - Nie kompletny jak widac ale te X mówia wszystko...)

[Western Digital - WD10EZEX] - Dysk WesternDigital Caviar Blue - Freezy? [Western Digital - WD10EZEX] - Dysk WesternDigital Caviar Blue - Freezy?

Kupilem ten dysk na morele.net, mam gwarancje producenta do 08-03-2015.
    Czego mam sie spodziewac? Ze przysla nowy?
  • REKLAMA
  • #5 14242516
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Powinni wymienić na drugi sprawny, ale nowy o ile się orientuje to NIE.
  • #6 14253475
    omg666
    Poziom 10  
    Moglby mi ktos jeszcze udzielic informacji co jest tutaj tragiczne? Rozumiem ze wszystko.. ale co najbardziej rzuca sie w oczy?
  • #7 14253508
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    omg666 napisał:
    ale co najbardziej rzuca sie w oczy?

Wysoki atrybut 01 - w przypadku dysków WD musi on wynosić zero "0"

Cytat:
    01- Read Error Rate - oznacza wskaźnik odczytu błędów występujących podczas odczytywania danych z powierzchni dysku. Wartość, która nie równa się zeru może oznaczać problemy z powierzchnią dysku, głowicami odczytu/zapisu lub z niezbyt dokładnie umieszczonymi głowicami na ścieżce zapisu.

Masz gwarancję - to jak najbardziej z niej skorzystaj.

omg666 napisał:
    Czego mam sie spodziewac? Ze przysla nowy?

Są dwie możliwości:
    1) otrzymasz dysk "CERTIFIED REPAIRED HDD"
    2) zupełnie nowy dysk
  • REKLAMA
  • #8 14253512
    lockdown
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    W smarcie o uszkodzeniu dysku wskazują parametry: 1,198,200,
    a na podstawie skanu 10 badów oraz liczne opóźnienia odczytu sektorów co w przypadku 150ms nie jest jeszcze problemem, ale sektory z odczytem 500ms i więcej będą powodować problemy.

Swoją drogą dla bardziej zaawansowanych :]
    Dlaczego smart nie pokazuje badów, a skan tak?
  • #9 14253514
    omg666
    Poziom 10  
    Dziekuje za odpowiedz. Swoja drogą kolejne pytanie:

Co spowodowalo te bledy? Przez 20 miesiecy byl tylko w komputerze, nie byl wyciagany wiec fizycznie nie moglby byc uszkodzony wiec pozostaje techniczne uszkodzenie.
    Byl "miejscownie" czyszczony recznikiem toaletowym z kurzu.
    Jak jestem w stanie uniknac takiej sytuacji?

Cytat:
    Dlaczego smart nie pokazuje badów, a skan tak?

Zdjecie jest ze skanem nie dokonczonym poniewaz... jest to wynik skanu z 3 godzin i praktycznie na ostatnim badzie trwal 2,5h...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dyskiem Western Digital Caviar Blue (WD10EZEX) po formacie, objawiające się zacięciami systemu. Po przeprowadzeniu testów, w tym zerowania i remapowania, użytkownik załącza wyniki SMART, które wskazują na uszkodzenia, w tym wysokie atrybuty i bad sektory. Użytkownik zastanawia się nad możliwością wymiany dysku w ramach gwarancji, która obowiązuje do marca 2015 roku. Odpowiedzi sugerują, że dysk powinien być wymieniony na sprawny, a także wskazują na konkretne problemy z parametrami SMART, które mogą prowadzić do dalszych awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA