logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 6216 - Jak usunąć czarny pasek z prawego brzegu kopii?

adziu 29 Kwi 2005 12:10 1565 7
REKLAMA
  • #1 1447620
    adziu
    Poziom 13  
    na kopi widoczny jest czarny nieregularny pasek z prawego brzegu na dole kartki (jakieś 10 cm od dołu). Nie zawsze się on pojawia. Jak to zlikwidować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1447875
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    przydałby sie skan.ale może to być bęben .Wtedy przy dodaniu kontrastu
    będzie nierównomiernie brudziło.ewentualnie listwa czyszcząca.zakładam że konserwacja zrobiona,cylinder OK,utrwalanie OK??
  • REKLAMA
  • #3 1447927
    adziu
    Poziom 13  
    Jeszcze nie robiłem tu konserwacji, spytałem za zapas żeby wiedzieć co i jak
  • Pomocny post
    #4 1448270
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Zacznij od wyczyszczenia luster (wszystkich 6) ale wydaje mi się że to bęben. Nieregularność spwodowana może być odcieniem kopii. Jak rozjaśnisz to zniknie a jak przyciemnisz to się pojawi. Sprawdz czy listwa czyszcząca nie przepuszcza. Sprawdz też teflon na utrwalaniu. Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1449244
    Volkir
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam. Wygląda na listwę czyszczącą bo bęben dawałby ten efekt na każdej kopii ale ja bym zaczął od konserwacji. Jest takie mądre powiedzenie "jak nie wiesz od czego zacząć to zacznij od konserwacji" :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1449319
    suzukis
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Konserwacja może usunie usterkę, ale wydaje mi się, że bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie bębna, albo wałka grzejnego - chyba, że pojawiło się to nagle - wtedy może być usyfiony bębęn i wystarczy czyszczenie - dobrze jest też wyczyścić listwę i porządnie ją natalkować. Powodzenia
  • Pomocny post
    #7 1454093
    marcin1109
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam, dla upewnienia się czy aby na bank jest to beben proponuję najpierw zrobić pomniejszenie a potem powiększenie jeśli pasek maleje/rośnie to wyklucza bęben. A jeśli to beben to może należałoby wypróżnić pojemnik na zużyty toner?
  • #8 1464963
    Stef.krak1
    Poziom 14  
    Bez skanu to można sobie gdybać. Ale jezeli problem pojawia i znika to na pewno jest to wina listwy lub elektrody.

Podsumowanie tematu

✨ Na kopii z drukarki Canon NP 6216 pojawia się nieregularny czarny pasek na prawym brzegu około 10 cm od dołu, który nie występuje zawsze. Przyczyną może być uszkodzony lub zabrudzony bęben światłoczuły, listwa czyszcząca lub wałek grzejny. Zaleca się rozpoczęcie od konserwacji urządzenia, w tym czyszczenia wszystkich luster oraz listwy czyszczącej, a także sprawdzenia teflonu na utrwalaniu. Warto również zweryfikować, czy pasek zmienia się przy powiększaniu lub pomniejszaniu kopii, co pozwoli wykluczyć bęben jako źródło problemu. Regularne czyszczenie i natłuszczanie listwy czyszczącej może zapobiec powstawaniu pasków. W przypadku nagłego pojawienia się usterki możliwe jest zabrudzenie bębna, które można usunąć poprzez czyszczenie. Dodatkowo sugeruje się sprawdzenie pojemnika na zużyty toner.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA