przydałby sie skan.ale może to być bęben .Wtedy przy dodaniu kontrastu
będzie nierównomiernie brudziło.ewentualnie listwa czyszcząca.zakładam że konserwacja zrobiona,cylinder OK,utrwalanie OK??
Zacznij od wyczyszczenia luster (wszystkich 6) ale wydaje mi się że to bęben. Nieregularność spwodowana może być odcieniem kopii. Jak rozjaśnisz to zniknie a jak przyciemnisz to się pojawi. Sprawdz czy listwa czyszcząca nie przepuszcza. Sprawdz też teflon na utrwalaniu. Powodzenia
Witam. Wygląda na listwę czyszczącą bo bęben dawałby ten efekt na każdej kopii ale ja bym zaczął od konserwacji. Jest takie mądre powiedzenie "jak nie wiesz od czego zacząć to zacznij od konserwacji" Pozdrawiam.
Konserwacja może usunie usterkę, ale wydaje mi się, że bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie bębna, albo wałka grzejnego - chyba, że pojawiło się to nagle - wtedy może być usyfiony bębęn i wystarczy czyszczenie - dobrze jest też wyczyścić listwę i porządnie ją natalkować. Powodzenia
witam, dla upewnienia się czy aby na bank jest to beben proponuję najpierw zrobić pomniejszenie a potem powiększenie jeśli pasek maleje/rośnie to wyklucza bęben. A jeśli to beben to może należałoby wypróżnić pojemnik na zużyty toner?
✨ Na kopii z drukarki Canon NP 6216 pojawia się nieregularny czarny pasek na prawym brzegu około 10 cm od dołu, który nie występuje zawsze. Przyczyną może być uszkodzony lub zabrudzony bęben światłoczuły, listwa czyszcząca lub wałek grzejny. Zaleca się rozpoczęcie od konserwacji urządzenia, w tym czyszczenia wszystkich luster oraz listwy czyszczącej, a także sprawdzenia teflonu na utrwalaniu. Warto również zweryfikować, czy pasek zmienia się przy powiększaniu lub pomniejszaniu kopii, co pozwoli wykluczyć bęben jako źródło problemu. Regularne czyszczenie i natłuszczanie listwy czyszczącej może zapobiec powstawaniu pasków. W przypadku nagłego pojawienia się usterki możliwe jest zabrudzenie bębna, które można usunąć poprzez czyszczenie. Dodatkowo sugeruje się sprawdzenie pojemnika na zużyty toner. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.