logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-118A - Piki na linii bez sygnału, zakłócenia przy 2V/dz

gdkj 18 Wrz 2014 16:00 2175 12
REKLAMA
  • #1 13970561
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Witam.
    Oscyloskop, możliwe, że "przedjelcynowski". Na linii bez sygnału pojawiają się piki,
    które najlepiej pokazać na foto :

Oscyloskop w tym momencie nie mierzy żadnego sygnału. Wejścia torów zwarte do masy. Na lewym kanale jest to mocniejsze, zmienia się przy pokręcaniu pokrętła czułości przy czym najsilniej widoczne przy 2V/dz. Wymieniłem elektrolity w generatorze podstawy czasu i sygnału wzorca. Mierząc sprawnym oscyloskopem zauważyłem piki na linii -12V. Blokowanie tego kondensatorem zmniejsza zakłócenie, ale nie do końca. Podstawianie kondensatorów w zasilaczu niczego nie zmieniło.
    Nie mam za dużo czasu na ten oscyloskop, ale może już ktoś taki efekt miał.
    Dodam jeszcze jeden błąd: na sprawnym oscyloskopie sygnał wzorcowy to prostokąt, a ten pokazuje dwie linie na najwolniejszym czasie podstawy czasu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13973885
    gdkj
    Poziom 26  
    Możliwe, 2 pod lampą pod blachą blokowałem nowymi od strony druku ale efektu to nie dawało. W najbliższym możliwym czasie przejże to jeszcze raz.
    Zastanawiam się czy te zakłócenie nie pochodzi od generatora wzorcowego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13975418
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 573
    gdkj A jaki to ma okres?
  • #5 13975530
    gdkj
    Poziom 26  
    Pożeracz ciastek z ulicy sezamkowej naprowadził mnie celnie :

piki na -12V

Pomogła wymiana kondensatorów w liniach zasilających (jeden z nich na minusie wysunął się z obudowy i zatrzymał na ekranie pod lampą)

Teraz zastanawiam się czy za szybką mam podstawę czasu czy za wolny przebieg do kalibracji sondy

To się dość szybko przesuwa po ekranie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 14014113
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Skoro się przesuwa, to nie łapie trigger.
  • #7 14014217
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    gdkj napisał:
    Pożeracz ciastek z ulicy sezamkowej naprowadził mnie celnie :

piki na -12V

Pomogła wymiana kondensatorów w liniach zasilających (jeden z nich na minusie wysunął się z obudowy i zatrzymał na ekranie pod lampą)

Pozdrawiam.

Przecież o tym wcześniej pisałem.
    Ustaw poprawnie napięcia i sprawdź czy nie płyną.
    Widać, że jest problem z synchronizacją.
  • #8 14014249
    gdkj
    Poziom 26  
    Rubens: faktycznie że było pisane ale rzut oka na okres i jest pewność. Już 500 razy na elektrodzie były porady "wymień elektrolity" które niczego nie zmieniają że przestałem na takie reagować. Zwracam honory tym razem.
    Na zdjęciu tego nie widać, na video pewnie byłoby lepiej ale wygląda tak że okres sygnału kalibracji jest dużo dłuższy jak najwolniejszy podstawy czasu.
    Trigger faktycznie nie łapie ale myślę ,że powinienem chyba mieć niezsynchronizowany obraz przesuwających się kilku prostokątów a nie dwie linie.
    pozdrawiam.
  • #9 14014336
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    gdkj napisał:
    Rubens: faktycznie że było pisane ale rzut oka na okres i jest pewność. Już 500 razy na elektrodzie były porady "wymień elektrolity" które niczego nie zmieniają że przestałem na takie reagować. Zwracam honory tym razem.
    Na zdjęciu tego nie widać, na video pewnie byłoby lepiej ale wygląda tak że okres sygnału kalibracji jest dużo dłuższy jak najwolniejszy podstawy czasu.
    Trigger faktycznie nie łapie ale myślę ,że powinienem chyba mieć niezsynchronizowany obraz przesuwających się kilku prostokątów a nie dwie linie.
    pozdrawiam.

Przerobiłem setki rosyjskich oscyloskopów i poza wersjami wojskowymi, we wszystkich egzemplarzach wymieniam z marszu "mało gabarytowe" kondensatory na starcie, bo jest kilka powodów:
    1.oszczędzam czas i pieniądze
    2.mam pewność, że po wyjściu z moich rąk za pół roku się te ewentualnie nie wymienione się nie posypią
    3.unikam wielu sytuacji ( usterek) na które wpływ mają kondensatory ze zwiększonym ESR lub, zmniejszoną pojemnością

Są jednak takie kondensatory których nie należy wymieniać, bo mają ESR lepszy niż współczesne wzięte prosto z półki.
    Nie wysychają i nie spada im pojemność.
  • #10 14016280
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    gdkj rubens , w przypadku ruskich, czy polskich, gdzie elektrolity są wyjątkowo podłej jakości, tak warto wymienić jak leci.
    Ale rzeczywiście porady "wymień elektrolity, będzie działać", są nie na miejscu, szczególnie w generatorze podstawy czasu... Najpierw należy sprawdzić co nie działa, potem wymieniać. Szczególnie w zachodniej aparaturze, gdzie elektrolity działały dużo dłużej, niż we wschodniej.
  • #11 14016317
    gdkj
    Poziom 26  
    Czy koledzy mogą podać jaki okres ma mieć przebieg na wyjściu generatora kalibracji tego oscyloskopu ? Czy to nie powinno być 1KHZ ?
    Na co zwrócić uwagę w układzie synchronizacji. Jak patrzę na ruski schemat to mi się oczy plączą. Dziadowski rysunek.
    Cały czas mam wrażenie że za szybko śmiga mi podstawa czasu, 50ms to 20HZ
    więc powinienem mieć dwa okresy na ekranie po wzięciu sondy do ręki.
    Pozdrawiam.
  • #12 14016337
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    gdkj Najczęściej jest to 1kHz, ale może być trochę mniej, czy trochę więcej, to w sumie tylko kompensacja sony, nie kalibracja podstawy czasu.
    Ale przy takiej amplitudzie jak na zdjęciu, to powinien łapać wyzwalanie bez kręcenia gałką.
  • #13 14016413
    gdkj
    Poziom 26  
    Witam.
    Nie zdążyłem już wczoraj wszystkiego pomierzyć a na ten oscyloskop czas mam tylko w soboty, najbliższa za dwa tygodnie nie mniej mam wrażenie że albo sygnał
    kontrolny za wolny albo podstawa czasu za szybko chodzi.
    Ew. wskazówki do przemyślenia będą pomocne.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z oscyloskopem C1-118A, który wykazuje piki na linii bez sygnału, szczególnie przy ustawieniu 2V/dz. Po wymianie elektrolitów w generatorze podstawy czasu i sygnału wzorcowego, zauważono, że piki na -12V można zredukować, ale nie całkowicie. Użytkownik podejrzewa, że zakłócenia mogą pochodzić z generatora wzorcowego. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie kondensatorów w zasilaniu wzmacniaczy Y oraz synchronizacji sygnału. Użytkownik zauważa, że sygnał kalibracji jest dłuższy niż najwolniejszy czas podstawy czasu, co może wpływać na problemy z wyzwalaniem. Wskazówki dotyczące okresu sygnału kalibracji sugerują, że powinien wynosić około 1kHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA