logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire E5-571G - Brak sterownika Kontrolera Video 3W po formacie

manio1908 18 Wrz 2014 17:29 5076 11
REKLAMA
  • #1 13970750
    manio1908
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam. Mam problem, mianowicie laptop wyświetla mi brak sterownika Kontrolera Video 3W. Nie rozumiem za bardzo o co chodzi więc może znajdzie się ktoś mądry, kto będzie umiał pomóc.

Dziś robiłem już 2 formaty, a problem nadal występuje.
    Dodam też że instaluję wszystkie sterowniki dołączone na płycie z laptopem (ew. ściągam ze strony producenta).
    Na początku instaluję sterowniki do płyty głównej, później całą resztę, na końcu sterowniki do kart graficznych (najpierw zintegrowanej Intela, potem nVidii).

Mój laptop to Acer Aspire E5-571G.
    Karty Graf. - Intel HD Graphics oraz GF 840M.
    Gdy świeci się ten żółty znak zapytania to GF 840M znika z zakładki Karty Graficzne w menadżerze urządzeń.
    Wcześniej komputer wyświetlał Blue Screena, po dłuższym czasie.

Screen z Menadżera Urządzeń:
    Acer Aspire E5-571G - Brak sterownika Kontrolera Video 3W po formacie Acer Aspire E5-571G - Brak sterownika Kontrolera Video 3W po formacie

Jakaś porada?

P.S W panelu nVidii pokazuje mi że sterowniki są aktualne, jednak na stronie nVidii są dostępne nowe sterowniki.
  • REKLAMA
  • #3 13970785
    manio1908
    Poziom 9  
    Dziekuje za podpowiedz.
    Natomiast nie wiem w jakiej kolejnosci mam zainstalowac te sterowniki. Jak juz mowilem najpierw zainstalowalem chipset potem audio,wifi+lan i cala reszte a na koncu karte graf.

Oto lista sterownikow,gdyby ktos podpowiedzial ktory po kolei instalowac, bylo by super, hehe.
    http://www.acer.pl/ac/pl/PL/content/drivers/5385;-;Aspire%20E5-571G

Z gory dziekuje za dalsze wskazowki.

Edit/ Doczytalem dokladniej i widze ze kolega wskazal ktore pierwsze itd.
    Wiec instaluje chipset-nvidie-zintegrowana a cala reszta juz nie ma znaczenia w jakiej kolejnosci ?
  • #4 13970796
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Ja bym zainstalował chipset, potem grafe intela, potem grafe dedykowaną i na końcu całą resztę.
  • REKLAMA
  • #5 13971247
    manio1908
    Poziom 9  
    Zauwazylem ze problem pojawia sie tylko w przypadku, gdy chce zainstalowac sterowniki do WiFi, oczywiscie ze strony producenta.

Tutaj screen:
    Acer Aspire E5-571G - Brak sterownika Kontrolera Video 3W po formacie

I wtedy wlasnie pojawia sie zolty pytajnik w menedzerze urzadzen.
    Na poczatku zainstalowalem chipset potem karte intela,nastepnie nvidii.
    Na koncu cala reszta.
  • #6 13972068
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Hmm ciekawa sytuacja. Ja bym napisał do producenta lapka. Stery od grafiki (nvidia) instalowałeś od nvidii czy ze strony producenta lapka? Zainstaluj ze strony nvidii - najnowsze (cała procedura od nowa najlepiej, bo juz masz inne stery wgrane).
    Podaj identyfikator sprzętu tego kontrolera 3W może czegoś sie dowiemy.

A jak poprawny sterownik nvidia ze strony nvidii nic nie da, to ślij go na gwarancje. No chyba, że producent poda Ci jakis magiczny trik na to w co wątpie.
  • #7 13972298
    michał_bo
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Podaj ID tego urządzenia, tak na wstępie
  • REKLAMA
  • #8 13973179
    manio1908
    Poziom 9  
    Tak sterowniki pobieralem od producenta (Ze strony acer.pl).
    Nie zdazylem nic zapisac, robie kolejnego formata.
    Tym razem jednak pobralem sterowniki ze strony nvidii, zobaczymy.

Z gwarancja tez raczej nie dam rady bo wyjezdzam za granice (Nie mieszkam w PL).

Aha, dodam rowniez ze po wczorajszej instalacji (recznej gdyz w panelu nvidii napisane bylo ze nie ma aktualizacji,mimo ze byla dostepna) aktualizacji sterownikow nvidii laptop zaczal pluc blue screenami gdy tylko chcialem wejsc w panel sterowania nvidii.

Zedytuje posta za chwilke gdyz wlasnie pobieram sterownik do WiFi i wszystko bedzie jasne po jego instalacji.
  • #9 13973195
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ok to czekam na relacje.
  • #10 13973235
    manio1908
    Poziom 9  
    Ku mojemu zdziwieniu problem znikl.

Jednak pojawil sie inny (a raczej pozostal bez zmiany) kazda proba wejscia w panel sterowania nvidii konczy sie blue screenem.
    Jakies pomysly?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 13973241
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Na obecną chwilę moja kryształowa kula wyczerpała pomysły :) Nie wiem czy tu jeszcze da się coś zdziałać. Ewentualnie możesz tez zaktualizować sterowniki do grafy Intela ze strony Intela lub chociażby z Windows Update jesli sa, ale wątpię że to rozwiąże sprawe. Ewentualnie napisac do firmy Nvidia i zgłosic problem może wyjdzie jakas łatka w sterownikach na to. No i przede wszystkim pisac do acera lub dac lapka na gwarancje.

To, ze nie możesz dostac sie do panelu Nvidii to mały problem, sprawdź jak teraz sprzęt chodzi i czy gry poprawnie chodzą teraz.
  • #12 13973258
    manio1908
    Poziom 9  
    No nic w kazdym razie dzieki za pomoc.

Moze ktos inny ma jakis pomysl ?

Edit.
    Zaraz sprawdze jak chodzi SimCity, jedyna gra jaka posiadam na plycie.

No i jest problem!!
    Laptop przestawia sie na karte nvidii podczas uruchamiania simcity i boom blue screen... zainstaluje jeszcze sterowniki ze strony acera, zobaczymy wtedy...
    Jak nie to tylko serwis... :

EDIT X2// wyszlo jak wyszlo,karta dziala!! Sam nie wiem co zrobilem :D.
    Dziekuje za pomoc! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire E5-571G zgłasza problem z brakiem sterownika Kontrolera Video 3W po formacie. Pomimo instalacji wszystkich sterowników z płyty oraz ze strony producenta, problem nadal występuje, a karta graficzna GF 840M znika z menedżera urządzeń. Użytkownik zainstalował sterowniki w kolejności: chipset, grafika Intel, grafika nVidia, a następnie pozostałe. Po zainstalowaniu sterowników WiFi pojawia się żółty znak zapytania. Użytkownicy sugerują ponowną instalację sterowników graficznych bezpośrednio ze strony nVidia oraz kontakt z producentem. Po kilku próbach problem z Kontrolerem Video 3W został rozwiązany, jednak nadal występują blue screeny przy próbie dostępu do panelu sterowania nVidia. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualnie kontakt z serwisem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA