logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obrotomierz do silnika dwusuwowego - niestabilne odczyty na wyświetlaczu

Wilku 29 Kwi 2005 17:13 3612 29
REKLAMA
  • #1 1448312
    Wilku
    Poziom 17  
    Witam. Męczę się od jakiegoś czasu nad obrotomierzem. Ma to być obrotomierz do silnika dwusuwowego a pomiar obrotów musi odbywać się poprzez nawiniętą cewkę na przewód WN.
    Schemat układu jest widoczny poniżej. Soft mam gotowy i jest raczej OK.
    Po podłączeniu generatora prostokąta do wejścia procka układ zachowuje się normalnie - stabilnie pokazuje obroty. Problemy zaczynają się przy testach na silniku. Wynik na wyświetlaczu wariuje. O ile zrozumiałe dla mnie jest, że "lata" w zakresie 10-30 rpm, to już mniej mie cieszy gdy z 4500 robi nagle 2500. Na silniku wynik niestety jest daleki
    od zadowalającego. Układ wejściowy na monowibratorze niewiele pomaga. Może ktoś jest w stanie udzielić jakiś wskazówek? Wspomnę jeszcze że mierzę czas przerwy pomiędzy impulsami a wynik jest z rozdzielczością 10rpm.
    Załączniki:
    • obr.jpg (388.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1448514
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Zastosuj nie monowibrator, tylko wzmacniacz operacyjny z dodatnim sprzężeniem zwrotnym, będzie dzałał, jak przerzutnik Schmitta. Tranzystor można wtedy wywalić, dając równolegle między wejściami (+) i (-) rezystor 100k i podłączając ten 1M do wejścia (+). Wejście (-) do dzielnika napięcia 100k+100k.
    Light'I
  • #3 1448685
    Błażej
    Ocena: 3624
    Zabezpiecz i przefiltruj jeszcze dodatkowo zasilanie. Mogą pojawiać się jakieś piki, które powodują, że układ głupieje.
  • #4 1448757
    Wilku
    Poziom 17  
    :arrow: Błażej
    Zasilanie idzie z baterii 4xAAA, dałem 100nF na wszelki wypadek.

:arrow: Lighti
    Czy mam wogóle wywalić NE555 i z wyjścia wzmacniacza dać na procek?
    Czy ten wzmacniacz będzie mi dawał jakiś w miarę "ładny" impuls dla tego procka?
  • #5 1448855
    LordBlick
    Wilku napisał:
    :arrow: Lighti
    Czy mam wogóle wywalić NE555 i z wyjścia wzmacniacza dać na procek?
    Tak, pod warunkiem, że wzmacniacz zasilisz z tego samego zasilania, co mikrokontroler.
    Wilku napisał:
    Czy ten wzmacniacz będzie mi dawał jakiś w miarę "ładny" impuls dla tego procka?
    Po to on jest, aby przebiegi o różnych kształtach przerabiać na prostokątne. Możliwe, że trzeba bedzie poeksperymentowac z wartościami rezystorów R1, R2 i R5.
    Załączniki:
    • Obrotomierz do silnika dwusuwowego - niestabilne odczyty na wyświetlaczu Schmitt On OA.png (6.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1448945
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Moim zdaniem sygnał ten najlepiej jak przepuścisz przez filtr RC a potem na shmita. Powinno zadziałać.
  • REKLAMA
  • #7 1449009
    LordBlick
    Można spróbować dołożyć 100 pF równolegle do R2, ale układ ma dodatnie sprzężenie zwrotne, więc niewielkie piki idzie wyeliminować bez kondensatorów, ważne, żeby zaekranować przewód pomiarowy, łącząc tylko jedną stroną do masy. Lepiej nie dopuszczać do wystąpienia zakłóceń, niż je potem eliminować... Poprzednia wersja była właśnie z tego powodu skopana - zbytnia zapobiegliwość eliminowała szybko występujące impulsy od obrotów...
    Pozdrawiam, Light'I
  • #8 1449114
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Hej,
    Czy próbowałeś wstawić jakiś kondensator miedzy bazę i emiter T1.
    Nie znam parametrów impulsu wejściowego ale myślę, że można popróbować w przedziale 1 do 4,7nF.
    Pozdrowienia.
  • #9 1449215
    LordBlick
    Proponuję najpierw zmontować układ, pozostawiając miejsce na kondensator puste i sprawdzić zachowanie. Zbyt duża pojemność może również filtrować impulsy na wysokich obrotach.
  • #10 1449387
    Wilku
    Poziom 17  
    Kondensator miedzy baze a emiter dawałem, ale niewiele pomógł. Co do parametru impulsu wejściowego, to ciężko go określić z kilku zwojów na przewodzie WN. Jutro złoże układ i zobaczę co się dzieje.
  • #11 1450044
    GienekS
    Poziom 32  
    Albo jeszcze jeden sposób. Dodać programowy filtr w programie. Jak oglądałem przybiegi na zapłonie to czas "szczotki iskry" wynosił około 1,5ms a potem była cisza.
  • #12 1450423
    LordBlick
    GienekS napisał:
    Jak oglądałem przybiegi na zapłonie to czas "szczotki iskry" wynosił około 1,5ms a potem była cisza.
    Daje to możliwość pomiaru maksymalnie do 40 000 obr/min.
  • REKLAMA
  • #13 1450607
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Hej,
    Dzięki pomiarowi jaki wykonał GienekS wiemy jaki czas może wchodzić w grę. Elementy R3=100k i C1=33nF (jeżeli dobrze odczytałem) przy NE555 określają długość impulsu z tego ukłądu na ~3,6ms. W tym czasie układ nie reaguje na impulsy wejściowe. Wynikałoby z tego, że układ zapłonowy w przedmiotowym silniku generuje być może wielokrotne impulsy w serii która czasami może być dłuższa niż te 3,6ms. Proponowałbym zdecydowane wydłużenie impulsu z przerzutnika np. poprzez zmianę C1 na 2x33nF bądź na 68nF i sprawdzenie rezultatu (chyba, że to już było zrobione).
    Pozdrowienia.
  • #14 1450630
    Wilku
    Poziom 17  
    No właśnie dawałem większy - nawet 100nF. Jakoś nie pomogło. Dziwne, bo teoretycznie to powinno działać. Monowibrator powinien wygenerować odpowiedni impuls i wszystko powinno chodzić. Jednak realia są inne :(.
  • #15 1450636
    LordBlick
    Moim zdaniem, najprościej nie opóźniać, ale wychwycić najsilniejszy impuls, co łatwiej zrealizować na wzmacniaczu operacyjnym, w którym też można dokładać ewentualne pojemności.
  • #16 1450659
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Zastanawiam sie tylkodlaczego impuls brany jest z uzwojenia na przewodzie WN, nie wystarczy wziac impuls z (+) cewki zaplonowej, tak jak to jest robione instalacjach gazowych.
    IMO impuls na cewce bedzie lepszy.
  • #17 1450692
    Wilku
    Poziom 17  
    Niestety takie są wymagania człowieka dla którego to próbuje wykonać. Myślałem o cewce - ale "nasz klient, nasz pan". W silniku do motolotni nie ma za bardzo podejścia do cewki podobno. Stąd ten nieszczęsny przewód WN. Widziałem firmowe obrotomierze wykorzystujące przewód WN i śmigają aż miło popatrzeć. Więc skoro oni zrobili to ja też..... (chyba :))
  • #18 1451113
    GienekS
    Poziom 32  
    Masteq napisał:
    Zastanawiam się tylkodlaczego impuls brany jest z uzwojenia na przewodzie WN, nie wystarczy wziac impuls z (+) cewki zaplonowej, tak jak to jest robione instalacjach gazowych.
    IMO impuls na cewce bedzie lepszy.

Dokładnie takie same śmieci są na cewce i też spore napięcie a dostępność ?? różnie to bywa.
  • #19 1453161
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Z programową filatracją impulsów zapłonowych to o co tutaj chodzi?
  • #20 1453195
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

A nie lepiej byłoby podpiąć się pod tranzystor (wyjście), który "zbija" cewkę do masy ?
  • #21 1453336
    Wilku
    Poziom 17  
    :arrow: cyberdar

Może i lepiej, ale jak już pisałem wymaganiem jest przewód WN.

:arrow: encore

W tym wypadku chodzi o wstawienie opóźnienia, tak by przerwanie nie było wywoływane niepotrzebnie (tak sądzę przynajmniej).
  • #22 1454532
    GienekS
    Poziom 32  
    Wilku napisał:
    :arrow: encore

W tym wypadku chodzi o wstawienie opóźnienia, tak by przerwanie nie było wywoływane niepotrzebnie (tak sądzę przynajmniej).

Dokładnie oto mi chodziło.
  • #23 1464469
    Wilku
    Poziom 17  
    Panowie, ma może któs jakieś praktyczne doświadczenie z tego typu urządzeniem? Bo już nie daje rady.
  • #24 1468496
    Lukkrak
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam... Robilem cos takiego kumplowi na prace dyplomową... procek 89C2051 sterowal 4 wyswietlaczami LED... Spotkalem ten sam problem, wszystko niby gra ale co jakis czas wynik znikal i dzialo sie tak tylko przy podlaczeniu ukladu w samochodzie:( Próby w domu na "sucho" wychodzily Ok... Mimo różnych zabiegów problemu nie rozwiazałem:(, kumpel zademonstrowal to na generatorze i 6 było. Jestem jednak ciekawy jak to rozwiązać, jak Ci sie uda to daj zanc na forum... Powodzenia
  • #25 1600887
    Wilku
    Poziom 17  
    Witam.

Nadal się nad tym męcze i dalej bez efektów. Powoli dochodze do wniosku że jest to niewykonalne w ten sposób. Chociaż znalazłem to :

http://www.cyfronika.com.pl/obrotomierzPROC.htm

Ciekaw jestem jak oni zrobili tam wejście. Może ktoś ma ten układzik?
  • #26 1601542
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    spróbuj zrobić tak :
    Załączniki:
    • Obrotomierz do silnika dwusuwowego - niestabilne odczyty na wyświetlaczu obrotomierz.jpg (48.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 1601571
    Wilku
    Poziom 17  
    Dzięki za schemat. Problem w tym że tutaj podłącza się pod przerywacz. U mnie musi to być cewka nawinięta na przewód WN. Więc to raczej nie zda egzaminu. Coś podobnego już próbowałem, ale spróbuje i to.
  • #28 1601842
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    Tu masz jeszcze schemat układu wejściowego z PE
    Załączniki:
    • Obrotomierz do silnika dwusuwowego - niestabilne odczyty na wyświetlaczu uwo_PE.jpg (56.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1602111
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Wilku napisał:
    ........ U mnie musi to być cewka nawinięta na przewód WN. .....

Dobry schemat przytoczył Light'I, do wejścia podłącz tak jak to się robi w profesjonalnych rozwiązaniach cewkę nawiniętą na jednym ramieniu rdzenia typu "U" i zamykaną od góry przesówaną "sztabka" zamykającą pole magnetyczne. Prościej już opisac tego nie mogłem....
    Na początek 100 zwoi do testów powinno wystarczyć, pamiętaj o owinięciu rdzenia kilkoma warstwami taśmy izolacyjnej lub innej folii pochodzącej np z transformatowów impulsowych z PC.
  • REKLAMA
  • #30 1982219
    Wilku
    Poziom 17  
    Układ ostatecznie został wykonany połowicznie. Działał na dwóch testowanych silnikach samochodowych (Polonez Caro i Golf II). Jednak na silniku do którego był przeznaczony już nie chciał działać poprawnie. Jako że nie miałem go pod ręką, dałem sobie spokój z układem. Wydaje mi się że pomiar obrotów poprzez cewkę nawiniętą na przewód WN to przedsięwzięcie dośc karkołomne i raczej odradzam. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z niestabilnymi odczytami obrotomierza do silnika dwusuwowego, gdzie pomiar obrotów realizowany jest przez cewkę nawiniętą na przewód wysokiego napięcia (WN). Układ wykorzystuje monowibrator NE555 do kształtowania impulsów, jednak na silniku wyniki są niestabilne i znacznie odbiegają od rzeczywistych obrotów. Proponowano zastąpienie monowibratora wzmacniaczem operacyjnym z dodatnim sprzężeniem zwrotnym (przerzutnik Schmitta) dla uzyskania stabilniejszych impulsów prostokątnych. Zalecano także filtrację zasilania, ekranowanie przewodu pomiarowego oraz zastosowanie filtrów RC przed wzmacniaczem Schmitta. Próbowano dodawać kondensatory między bazę i emiter tranzystora, jednak bez znaczącej poprawy. Sugerowano również programową filtrację impulsów zapłonowych w celu eliminacji zakłóceń. Dyskutowano o problemach z wielokrotnymi impulsami generowanymi przez układ zapłonowy, które mogą kolidować z czasem trwania impulsu monowibratora. Próby wydłużenia impulsu monowibratora nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Zwrócono uwagę, że pomiar z cewki nawiniętej na przewód WN jest trudny i podatny na zakłócenia, a profesjonalne rozwiązania często wykorzystują cewkę zapłonową lub sygnał z tranzystora "zbicia" cewki. Ostatecznie autor uznał, że pomiar obrotów przez cewkę na przewodzie WN jest przedsięwzięciem karkołomnym i niezalecanym, zamykając temat bez satysfakcjonującego rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA