logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maktec MT815K (Makita MT815) przegrzana - naprawiać czy kupić nową?

abwg 20 Wrz 2014 19:32 3267 8
REKLAMA
  • #1 13976466
    abwg
    Poziom 13  
    Ocena: 91
    Oddałem do serwisu wiertarkę Maktec MT815K i dostałem informację że przegrzana i tego nie obejmuje gwarancja.
    Podpowiedzcie mi, czy warto to naprawiać czy lepiej kupić nową wiertarkę (już na pewno nie tej firmy)?
    Wiertarka jest praktycznie nowa.
    Czy znacie jakieś dobre serwisy, gdzie mógłbym ją wysłać do naprawy?
    Czy po takiej naprawie - np. przez autoryzowany serwis - gwarancja będzie nadal ważna?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13976538
    ElDiablo1212
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Jest to bardzo mała wiertarka i łatwo ją przegrzać. Polecał bym kupić coś wiekszego bo szkoda pieniędzy. Albo jak byś ją sam naprawił (wymiana wirnika i stojana) to około 150zł. Część znajdziesz na allegro.
  • REKLAMA
  • #3 13976563
    abwg
    Poziom 13  
    Myślisz, że to pewne, że stojan i wirnik a nie jedno lub drugie?
  • #4 13976630
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    A w serwisie gdzie była to konkretnie nie powiedzieli co do wymiany ? i jaki koszt ?
  • REKLAMA
  • #5 13976637
    abwg
    Poziom 13  
    W serwisie był problem już na samym przyjęciu bo nie kupiłem w ich sklepie tylko w internecie. Dopiero w domu zobaczyłem, że nawet nie zostawili adnotacji w karcie gwarancyjnej.
  • #6 13976663
    witoj
    Poziom 30  
    No to jak masz czystą gwarancję wysyłaj do ich sklepu internetowego , a jak odpowiedzą to samo to spytaj co jest uszkodzone i jaki koszt.
    Podejrzewam że Cie zbyli nawet nie wysłali do serwisu z reklamacją.
  • #7 13977408
    abwg
    Poziom 13  
    Serwis podobno na miejscu. Rozbierana była bo widać po wkrętach że ruszane. Tak więc, rozbierana, przegrzana i bez jakiegokolwiek wpisu w karcie :) - nie wygląda to dobrze.
    Muszę znaleźć jakiś serwis pogwarancyjny albo wyrzucę ją w kąt.

Swoją drogą jakby ktoś kiedyś stawał przed wyborem tej wiertarki lub innej to ta pracowała przy składaniu altanki ogrodowej 2 godziny. Jej poprzednikiem był einhell z serii czerwonej. Pracowała 4 lata aż wszystko się w niej wyeksploatowało. M. in. ja kręciłem nią klej do płytek i cekol na cały dom.
  • #8 14010892
    abwg
    Poziom 13  
    Wysłałem wiertarkę do centralnego serwisu Makity. Po tygodniu wróciła naprawiona.
    Z tego miejsca chciałbym podziękować osobom zajmującym się moją reklamacją.

Lokalne serwisy powinny przechodzić jakieś kontrole żeby nie działały na niekorzyść wizerunku firmy.
  • REKLAMA
  • #9 14011349
    witoj
    Poziom 30  
    Zrobiłeś to co ''lokalni'' powinni zrobić, domyślałem się tego
    abwg napisał:
    Swoją drogą jakby ktoś kiedyś stawał przed wyborem tej wiertarki lub innej to ta pracowała przy składaniu altanki ogrodowej 2 godziny. Jej poprzednikiem był einhell z serii czerwonej. Pracowała 4 lata aż wszystko się w niej wyeksploatowało

Dlatego się zepsuła bo ma za duże obroty i za mały moment obrotowy a Ty zapewne wkręcałeś ciężko na wolnych obrotach a to nie służy temu silnikowi, możliwe że wada fabryczna.
    Einhell miał może z 1tyś. obrotów mniej i wytrzymał, a do wkręcania to wiertarka do 1200obr. max.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wiertarką Maktec MT815K, która przegrzała się, co nie jest objęte gwarancją. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące naprawy, w tym wymiany wirnika i stojana, co może kosztować około 150 zł. Użytkownik miał trudności z serwisem, który nie przyjął reklamacji z powodu zakupu w internecie. Po dalszych poszukiwaniach, wiertarka została wysłana do centralnego serwisu Makity, gdzie została naprawiona. Wskazano również, że wiertarka ma zbyt wysokie obroty i niski moment obrotowy, co mogło przyczynić się do jej uszkodzenia. Użytkownik porównał ją z innym modelem Einhell, który był bardziej wytrzymały.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA