logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przelaczanie karty WiFi w tryb monitorowania [linux]

cyberkid 29 Kwi 2005 21:38 6266 6
REKLAMA
  • #1 1449057
    cyberkid
    Poziom 15  
    Witam, mam karte WiFi Broadcoma i aby zainstalowac do niej sterowniki pod linuxem musialem uzyc srodowiska ndiswrapper i sterownikow pod WIndows XP ( pod linuxa nie ma sterownikow do tego urzadzenia ). Teraz musze moja karte ustawic w tryb monitorowania i uzywam do tego polecenia: iwconfig wlan0 mode Monitor
    czyli tak jak wszedzie pisza zeby zrobic, jednak dostaje komunikat: Error for wireless request "Set Mode" (8B06) :
    SET failed on device wlan0 ; Invalid argument.

Mysle, ze rozwiazanie jest proste, jednak ja juz nerwow nie mam a google za duzo mi nie mowi na temat tego bledu. Jedyne co znajduje to fora na ktorych ludzie pisza ze tez tak maja ...
  • REKLAMA
  • #2 1449475
    Misiolap
    Poziom 12  
    Ndiswrapper nie obsługuje trybu monitorowania.
  • REKLAMA
  • #3 1449580
    cyberkid
    Poziom 15  
    heh, a istnieje jakis sposob na obejscie tego tak zeby sniffery mogly dzialac?
  • REKLAMA
  • #4 12383884
    sinus128
    Poziom 10  
    Witam
    Korzystam z programu Blacktrack 5 i mam problem z przełączeniem karty w tryb monitorowania.
    wpisuje ifconfig i mam:
    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0c:29:77:e2:65
    UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    ....
    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.... Mask:..
    Up LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Matric:1

ifconfig eth0 down (wyłączam kartę)
    iwconfig eth0 mode monitor (próbuje przełączyć w tryb monitorowania)
    i mi wyskakuje komunikat:
    Error for wireless request Set mode 8B06
    Set failed on device eth0 Operation not supported
  • #5 12383898
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    cyberkid napisał:
    heh, a istnieje jakis sposob na obejscie tego tak zeby sniffery mogly dzialac?

Inna karta z natywnymi sterownikami obsługującymi tryb monitor.
  • REKLAMA
  • #6 12383908
    sinus128
    Poziom 10  
    Ja mam wbudowaną kartę w mojego notebook-a zakładam ze może się do tego nie nadawać. Więc jaką inną kartę na USB polecacie żeby była dobra?
  • #7 12921604
    Specet21
    Poziom 9  
    sinus128 napisał:
    Ja mam wbudowaną kartę w mojego notebook-a zakładam ze może się do tego nie nadawać. Więc jaką inną kartę na USB polecacie żeby była dobra?

ja używałem tp-link TL-WN722N i nie było problemu bawiłem się na Backtrack 5 R3

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę WiFi Broadcom, którą pod Linuxem obsługuje za pomocą ndiswrapper i sterowników Windows XP, gdyż brak jest natywnych sterowników Linux. Próba przełączenia karty w tryb monitorowania poleceniem "iwconfig wlan0 mode monitor" kończy się błędem "SET failed on device wlan0; Invalid argument". Wynika to z faktu, że ndiswrapper nie obsługuje trybu monitorowania. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z kartami, które nie mają natywnych sterowników Linux obsługujących monitor mode. Rozwiązaniem jest użycie innej karty WiFi z natywnym wsparciem trybu monitorowania. Przykładowo, karta TP-Link TL-WN722N działa poprawnie w trybie monitor na dystrybucji Backtrack 5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA