logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon SB-400 - gdzie podłączyć odłączoną taśmę po rozebraniu lampy?

vwpassat 23 Wrz 2014 09:44 1029 6
REKLAMA
  • #1 13983349
    vwpassat
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam.
    Ostatnio moja lampa podczas robienia zdjęć bardzo się grzała i śmierdziała. Postanowiłem do niej zajrzeć. Kiedy ją rozebrałem odłączyła się jedna taśma i teraz nie wiem gdzie ją podłączyć? Jest tam tylko jedno złącze już zajęte przez inną taśmę. Gdyby ktoś dysponował taką lampą i mógłby zrobić zdjęcie jak powinny być podłączone taśmy byłbym bardzo wdzięczny? Gdyby potrzebne były zdjęcia to mogę załączyć dopiero w weekend. Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 13983561
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    vwpassat napisał:
    Gdyby potrzebne były zdjęcia to mogę załączyć dopiero w weekend. Z góry dziękuję za pomoc!

No to czekamy na fotki!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 13995396
    vwpassat
    Poziom 14  
    Witam. Oto oczekiwane zdjęcia :

Z góry przepraszam z to że wysłałem linki a nie wrzuciłem ich prze "dodaj zdjęcie" ale nie mogłem ogarnąć tej funkcji.

Tu masz wszystko opisane:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    A tak to wygląda:
    Nikon SB-400 - gdzie podłączyć odłączoną taśmę po rozebraniu lampy? Nikon SB-400 - gdzie podłączyć odłączoną taśmę po rozebraniu lampy? Nikon SB-400 - gdzie podłączyć odłączoną taśmę po rozebraniu lampy?
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #4 13996329
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Za wiele to na tych zdjęciach nie widać.
  • REKLAMA
  • #5 14000936
    vwpassat
    Poziom 14  
    A co ma być więcej widać. Są dwie taśmy, jedna idzie od strony złącza aparatu czyli ta która nie jest podłączona, druga idzie od strony palnika czyli ta podłączona.
    Założyłem ten temat ponieważ nie wiem jak podłączyć tą taśmę idącą od złącza które się wpina do aparatu. Na płytce jest tylko jedno złącze więc nie wiem jak podłączyć taśmę. Proszę o szybką pomoc.
  • #6 14001827
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Skoro ta taśma ma przysmażoną końcówkę i złącze na płytce też tak wygląda to chyba raczej oczywiste gdzie się znajdowała? Chyba że to jakaś późniejsza sprawa gdy zacząłeś kombinować gdzie toto wetknąć?
    Jeśli na płytce rzeczywiście jest tylko jedno złącze to wchodzą do niego obie taśmy i jest tylko jeden sposób wsunięcia ich do tego złącza, tak że nie trzeba kombinować. Rzadko stosowane rozwiązanie ale zdarza się. Tyle że jak ta wysoka temperatura na złączu nie wzięła się ze złego docisku taśmy tylko jakiegoś innego zwarcia to usterka może się poszerzyć
  • #7 14004307
    vwpassat
    Poziom 14  
    no właśnie za pierwszym razem wetknąłem je źle i przez to są przysmażone, złącze wymienię, z taśmą sobie poradzę. Tylko nie chcę powtórki z rozrywki :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z lampą błyskową Nikon SB-400, która przegrzewała się i wydzielała nieprzyjemny zapach. Po rozebraniu lampy odłączyła się jedna taśma, a użytkownik nie wiedział, gdzie ją podłączyć, ponieważ na płytce znajdowało się tylko jedno złącze. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że taśma mogła być podłączona do złącza, które wygląda na uszkodzone. Użytkownik zamieścił zdjęcia, aby uzyskać pomoc w poprawnym podłączeniu taśmy. W odpowiedziach podkreślono, że ważne jest, aby unikać błędnego podłączenia, które mogłoby prowadzić do dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA