Witam, posiadam komputerek jak w tytule, ale nie działa prawidłowo. Według opisu uruchamiania jaki znalazłem tu:
Link
powinien się zapytać o obszar PAO a następnie po wciśnięciu enter gotowość do pracy. Niestety mój jedynie wyświetla romb
po którym można pisać, ale na znaki 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0,-,;,:,strzałki,w,e,r,i,h,j,@,break,v,b,n,,,.,/
reaguje errorem,
shift'y, puste klawisze, NMI nie wywołują żadnej reakcji,
x, y, c powodują szlaczki na jednym a pojawienie się danych na drugim Meritum(o czym dalej)
a CLEAR czyści ekran, ale na jednym ekran jest pusty i przy wciśnięciu ponownym mignie prostokącik(Meritum z szlaczkami) na drugim prostokącik jest i można kontynuować "pisanie".
Po wciśnięciu pozostałych liter można pisać dalej(ale nie wszystko) ale że kombinacji jest zbyt wiele podzieliłem je wg. tego jak komputer reaguje na wciśnięcie ENTER po ich wpisaniu.
t,o,d,z - powodują wyświetlenie erroru
q,u,p,a,s,f,g,l - powodują reset komputera, a przynajmniej powrót do pozycji wyjściowej
k,m - przejście do następnej linijki.
Zdjęcia ukazujące reakcje na wpisanie liter x, y, c na pierwszym komputerze:
Y
X
C
Zdjęcie ukazujące reakcje na to samo na drugim Meritum:
I reakcję na CLEAR(też na 2gim):
Tutaj przykładowe reakcje na litery:
Tutaj wygląd zewnętrzny komputerka:
Przy czym obydwa z zewnątrz są identyczne.
Pozdrawiam.
PS.Mikrokomputer pochodzi ze szkoły i mam też choć nie jest mój 2gie Meritum też z tej szkoły i obydwa mają mniej-więcej ten sam problem.
PPS.Dodane informacje i zdjęcia.
Link
powinien się zapytać o obszar PAO a następnie po wciśnięciu enter gotowość do pracy. Niestety mój jedynie wyświetla romb
po którym można pisać, ale na znaki 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0,-,;,:,strzałki,w,e,r,i,h,j,@,break,v,b,n,,,.,/
reaguje errorem,
shift'y, puste klawisze, NMI nie wywołują żadnej reakcji,
x, y, c powodują szlaczki na jednym a pojawienie się danych na drugim Meritum(o czym dalej)
a CLEAR czyści ekran, ale na jednym ekran jest pusty i przy wciśnięciu ponownym mignie prostokącik(Meritum z szlaczkami) na drugim prostokącik jest i można kontynuować "pisanie".
Po wciśnięciu pozostałych liter można pisać dalej(ale nie wszystko) ale że kombinacji jest zbyt wiele podzieliłem je wg. tego jak komputer reaguje na wciśnięcie ENTER po ich wpisaniu.
t,o,d,z - powodują wyświetlenie erroru
q,u,p,a,s,f,g,l - powodują reset komputera, a przynajmniej powrót do pozycji wyjściowej
k,m - przejście do następnej linijki.
Zdjęcia ukazujące reakcje na wpisanie liter x, y, c na pierwszym komputerze:
Y
X
C
Zdjęcie ukazujące reakcje na to samo na drugim Meritum:
I reakcję na CLEAR(też na 2gim):
Tutaj przykładowe reakcje na litery:
Tutaj wygląd zewnętrzny komputerka:
Przy czym obydwa z zewnątrz są identyczne.
Pozdrawiam.
PS.Mikrokomputer pochodzi ze szkoły i mam też choć nie jest mój 2gie Meritum też z tej szkoły i obydwa mają mniej-więcej ten sam problem.
PPS.Dodane informacje i zdjęcia.