logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mera Elzab Meritum - nieprawidłowe działanie, wyświetla romb zamiast PAO

bartek1025 23 Wrz 2014 19:04 2094 3
REKLAMA
  • #1 13984848
    bartek1025
    Poziom 2  
    Witam, posiadam komputerek jak w tytule, ale nie działa prawidłowo. Według opisu uruchamiania jaki znalazłem tu:
    Link
    powinien się zapytać o obszar PAO a następnie po wciśnięciu enter gotowość do pracy. Niestety mój jedynie wyświetla romb
    po którym można pisać, ale na znaki 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0,-,;,:,strzałki,w,e,r,i,h,j,@,break,v,b,n,,,.,/
    reaguje errorem,
    shift'y, puste klawisze, NMI nie wywołują żadnej reakcji,
    x, y, c powodują szlaczki na jednym a pojawienie się danych na drugim Meritum(o czym dalej)
    a CLEAR czyści ekran, ale na jednym ekran jest pusty i przy wciśnięciu ponownym mignie prostokącik(Meritum z szlaczkami) na drugim prostokącik jest i można kontynuować "pisanie".
    Po wciśnięciu pozostałych liter można pisać dalej(ale nie wszystko) ale że kombinacji jest zbyt wiele podzieliłem je wg. tego jak komputer reaguje na wciśnięcie ENTER po ich wpisaniu.
    t,o,d,z - powodują wyświetlenie erroru
    q,u,p,a,s,f,g,l - powodują reset komputera, a przynajmniej powrót do pozycji wyjściowej
    k,m - przejście do następnej linijki.
    Zdjęcia ukazujące reakcje na wpisanie liter x, y, c na pierwszym komputerze:
    Y
    X
    C
    Zdjęcie ukazujące reakcje na to samo na drugim Meritum:
    I reakcję na CLEAR(też na 2gim):
    Tutaj przykładowe reakcje na litery:

Tutaj wygląd zewnętrzny komputerka:
    Przy czym obydwa z zewnątrz są identyczne.
    Pozdrawiam.

PS.Mikrokomputer pochodzi ze szkoły i mam też choć nie jest mój 2gie Meritum też z tej szkoły i obydwa mają mniej-więcej ten sam problem.

PPS.Dodane informacje i zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #2 13985606
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    bartek1025 napisał:
    Według opisu uruchamiania jaki gdzieś znalazłem

Podaj ten opis.

Cytat:
    Niestety mój jedynie wyświetla romb po którym można pisać, ale na większość znaków reaguje errorem, z wyjątkiem kilku na które reaguje możliwością dalszego pisania

Jaja sobie robisz. Dlaczego nie podajesz jaki error na jaką komendę?
    Daj zdjęcie ekranu. Podaj błędy i wpisywane komendy.

Cytat:
    oraz x;y;c po których wyświetla jakieś dane.

Jakie dane?????????!

Cytat:
    Nie mam za bardzo pojęcia co mu dolega,

Nie mam pojęcia o co Ci chodzi. Chcesz pomocy ale zlałeś totalnie opis problemu.

Cytat:
    PS.Mikrokomputer pochodzi ze szkoły i mam też choć nie jest mój 2gie Meritum też z tej szkoły i obydwa mają ten sam problem.

Zdjęcia tych komputerów proszę. Z każdej strony. Być może nie są to takie komputery jakich nazwę podajesz.
  • REKLAMA
  • #3 13987209
    bartek1025
    Poziom 2  
    Zaktualizowałem pierwszy post.
    A do kol. diseasekowalski - spisałem co chciałeś, dodałem zdjęcia, ale uważam że mógłbyś być trochę milszy, o zdjęcia i dokładniejszy opis wystarczyło kulturalnie poprosić.
    Co do samych komputerów na oko jest to meritum w wersji drugiej bo ma gniazdo do podłączenia stacji dyskietek.
    Pozdrawiam.
  • #4 14493620
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Ocena: 79
    Kiedyś dużo bawiłem się tymi komputerkami, pracowałem na produkcji w zakładach MERA-ELZAB i w szkole średniej były też dostępne w pracowni.

Moim zdaniem masz uruchomiony tryb polecenia debuggera assemblera procesorów Z80, być może pamięci EPROM wewnątrz mają właśnie tylko ten debugger. Wydaje mi się, że jest to wersja do nauki języka procesora. Aby otrzymać info "OBSZAR PAO" i interpreter języka BASIC, musisz mieć kostki EPROMÓW z tym interpreterem (trzeba sprawdzić, czy na płycie nie ma jakiejś zworki, która przełącza istniejące pamięci, bo może BASIC jest na pokładzie, tylko restart wykonywany jest z innego wektora).
    Interpreter BASIC'a pasuje z kompa TRS80, gdzieś na sieci widziałem nawet wsady EPROMów.

Daj znać, czy sobie z tym poradziłeś, jeśli masz dosyć zabawy, chętnie odkupię od Ciebie tego kompa (sentyment wielki!) :)
REKLAMA