logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPROM 27C512 - Błąd po zmianie menu na polskie w myjni automatycznej

zejman 28 Kwi 2003 22:17 1731 12
REKLAMA
  • #1 200929
    zejman
    Poziom 12  
    W panelu obslugowym od myjni automatycznej na wyswietlaczu LCD,próbuje zmienic menu na polskie. W miejsce niemieckiej wersji jezykowej nadpisałem polskie zachowując przy tym miejsca i długość wyrazów ale niestety po zapakowaniu eproma do "pudła" zgłasza bład epromu. Nie posiadam doświadczenia w tej dziedzinie i za każdą pomoc bedę wdzieczny. Z góry dziękuję Zejman
  • REKLAMA
  • #2 200952
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    moze gdzies suma kontrolna jest którą pominąłes, dlatego wywala bład. Ale nie wiem czy to jest forum dla tego problemu
  • REKLAMA
  • #3 200961
    zejman
    Poziom 12  
    dziekuje za szybka reakcje z twojej strony, jak widac jestem raczkujacy w zwiazku z tym moglem pomylic forum , a wracajac do tematu z pewnościa masz racje tylko nie wiem jak sprawdza sie sumy kontrolne.
  • #4 200970
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    zejman napisał:
    jak sprawdza sie sumy kontrolne.

Można to zrobić na 1000 sposobów w 1000 wariantów. Proponuje sprawdzić czy tak się dzieje dla zmiany pojedynczej literki. (jeśli będzie błąd to suma jest) Potem proponuje zmienić sąsiednie literki jedną na następna jedną na poprzednią (w alfabecie) [jeśli nie będzie błędu to zwykła suma polegająca na dodawaniu bajtów]. Jeśli druga metoda nie zadziała to znaczy że są jakieś sprytniejsze sumy, wtedy zostaje analiza kodu programu.
  • REKLAMA
  • #5 200989
    zejman
    Poziom 12  
    Dzieki za podpowiedź. Ale mój problem polega na tym, że ten panel jest zamontowany na stałe w innym mieście i jazda po każdej zmianie litery jest nierealna. Czy istneje metoda porównania pierwotnej wersji (niemieckiej) z ta co ja zkliciłem?
  • #6 200996
    elektryk
    Poziom 42  
    zejman napisał:
    Czy istneje metoda porównania pierwotnej wersji (niemieckiej) z ta co ja zkliciłem?
    Ale co chcesz porównywać? po co?
  • #7 201007
    zejman
    Poziom 12  
    Chcę w jakis sbosób namierzyć błąd, który popełniam. Ten pulpit posiada jeszcze inne wersje jeżykowe (angielską włoska .holenderską) i one konfliktu nie tworzą, ja może popełniłem błąd nadpisując na głownej wersji (niemieckiej) ona jest najobszerniejsza tamte są krótsze i dotycza tylko części obsługowej przez klienta , trybu serwisowego nie obejmują.
  • #8 201015
    elektryk
    Poziom 42  
    A czym edytujesz pliki? W jakim masz formacie?
  • #9 201021
    zejman
    Poziom 12  
    Pliki edytuje w notpedzie programisty, pliki BIN
  • REKLAMA
  • #10 201040
    elektryk
    Poziom 42  
    Ja bym użył jakiegoś hexedytora, ale do porównania możesz użyć np IcProg`a, ma on kilka "buforów" które można porównywać, tylko wybierz w programie jakąś pamięć szeregową I2c (a nie procesor PIC) bo mogą być problemy.
  • #11 201058
    zejman
    Poziom 12  
    dzieki!!! Poszukam tego programu w sieci i poprubuje porownac wgrywając wersje "orginalną do jednego bufora a "wyrzeżbioną" do drugiego może mi to pomoże. Na co zwracać uwage, co przede wszystkim prześledzić ? Gdybyś mi mógł jeszcze to podpowiedziec byłbym zobowiazany!
  • #12 201069
    elektryk
    Poziom 42  
    Sprawdź czy się nie "przesunęły" bajty, potem posprawdzaj sumy w ten sposób jak opisany wyżej, jak nie da rady to tylko analiza programu pozostaje.
    PS może by coś pomogło takie przeglądanie tej zawartości, ale do tego trzeba mieć albo "kobiecą intuicje" albo komputer w głowie, żeby wyczuć co siedzi w tych danych.
  • #13 201081
    zejman
    Poziom 12  
    Jeszcze raz dziekuje , biorę sie do roboty. Czytałem opinie o Tobie Elektryk i koniecznie należy dodac ze jestes niebywale życzliwym uczestnikiem forum . Pozdrawiam Zejman

Podsumowanie tematu

✨ W panelu obsługowym myjni automatycznej z wyświetlaczem LCD użytkownik próbował zmienić język menu z niemieckiego na polski, nadpisując zawartość EPROM 27C512 w formacie BIN, zachowując długość i pozycję tekstów. Po wgraniu zmodyfikowanego pliku pojawił się błąd EPROM. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z nieprawidłowej sumy kontrolnej, która jest wymagana do poprawnego działania oprogramowania. Sugerowano testowanie zmian pojedynczych liter, aby wykryć obecność sumy kontrolnej, oraz użycie narzędzi do porównania oryginalnego i zmodyfikowanego pliku, np. programu IcProg z funkcją porównywania buforów pamięci. Zalecane jest także użycie hexedytora do analizy i sprawdzenia przesunięć bajtów oraz sum kontrolnych. Ze względu na stały montaż panelu w innym mieście, testowanie każdej zmiany bezpośrednio na urządzeniu jest utrudnione. Ostatecznie, jeśli proste metody zawiodą, konieczna będzie analiza kodu programu sterującego panelem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA