logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się sam - komputer sam się wyłącza po około 30 minutach

Bogumił1958 25 Wrz 2014 17:33 5169 7
REKLAMA
  • #1 13990264
    Bogumił1958
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Od jakiegoś czasu komputer zaczął sam się wyłączać nawet perzy przeglądaniu serwisu YouTube lub graniu-układaniu pasjansa. -Windows 8.Zasilacz ma wyłącznik z tyłu komputera i po samoistnym wyłączeniu się komputera muszę wyłączyć wyłącznik i ponownie go włączyć dopiero mogę go ponownie uruchomić i to na podobny czas działania i tak w kółko.

Komputer wyłącza się sam - komputer sam się wyłącza po około 30 minutach Komputer wyłącza się sam - komputer sam się wyłącza po około 30 minutach

obrazek 1 zaraz po włączeniu komputera
    obrazek2 po uruchomieniu IE i oglądaniu trzech stron na YouTube.
    obrazek 3 po około 20 minutach od uruchomienia komputera
  • REKLAMA
  • #2 13990287
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Podaj pełną listę sprzętu z modelem i marką zasilacza.
    Bogumił1958 napisał:
    Zasilacz ma wyłącznik z tyłu komputera i po samoistnym wyłączeniu się komputera muszę wyłączyć wyłącznik i ponownie go włączyć dopiero mogę go ponownie uruchomić

Jest to wyłączenie awaryjne zasilacza - zadziałało jedno z zabezpieczeń. Nie można ponownie włączyć zestawu bo działa specjalne zabezpieczenie. Najpierw trzeba jak piszesz odciąć na chwilę zasilanie do zasilacza.
    Wyłączenie może być spowodowane przegrzaniem, przepięciem lub przeciążeniem.

Dodano po 3 [minuty]:

Już teraz widać, że przegrzewa Ci się CPU.
    Popraw montaż chłodzenia, wymień pastę pod radiatorem.
  • REKLAMA
  • #3 13990300
    Bogumił1958
    Poziom 11  
    Bogumił1958 napisał:
    Od jakiegoś czasu komputer zaczął sam się wyłączać nawet perzy przeglądaniu serwisu YouTube lub graniu-układaniu pasjansa. -Windows 8.Zasilacz ma wyłącznik z tyłu komputera i po samoistnym wyłączeniu się komputera muszę wyłączyć wyłącznik i ponownie go włączyć dopiero mogę go ponownie uruchomić i to na podobny czas działania i tak w kółko.

Komputer wyłącza się sam - komputer sam się wyłącza po około 30 minutach Komputer wyłącza się sam - komputer sam się wyłącza po około 30 minutach

I właśnie moment po wykonaniu trzeciego pomiaru komputer się wyłączył!!!
  • #4 13990303
    safbot1st
    Poziom 43  
    Pierwszy czujnik na płycie głównej również zdradza oznaki przegrzania (gdziekolwiek on się znajduje) - masz dobrze wentylowaną obudowę przód/tył?

Dodano po 2 [minuty]:

Bogumił1958 napisał:

I właśnie moment po wykonaniu trzeciego pomiaru komputer się wyłączył!!!

To już pisałeś - nic dziwnego - cpu osiągnął zawrotną temperaturę 114st C.
    Miałeś podać pełną listę sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 13990363
    Bogumił1958
    Poziom 11  
    Bogumił1958 napisał:

Jest to dość stary komputer. Płyta główna K9AGM2, zasilacz take me 400, pamięć 2GB,karta graficzna zintegrowana, Procesor AMD Athlon 64x2 Dual Core 5000+ 2,6GHz, Windows 8,1 Pro.
  • #6 13990417
    safbot1st
    Poziom 43  
    Jak pisałem, zacznij od konserwacji chłodzenia cpu.
    Zasilacz niestety "najniższa półka".
  • REKLAMA
  • #7 13990760
    iamtheone
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Bogumił1958 napisał:
    Jest to dość stary komputer. Płyta główna K9AGM2, zasilacz take me 400, pamięć 2GB,karta graficzna zintegrowana, Procesor AMD Athlon 64x2 Dual Core 5000+ 2,6GHz, Windows 8,1 Pro.

Kolego, w starym komputerze miałem ten sam procesor jak i zasilacz. Procesor grzał się niesamowicie (podobnie jak u Ciebie), pomagało dokładne czyszczenie radiatora z kurzu co dwa miesiące. A zasilacz radze Ci zmienić na markowy, mi pewnego pięknego dnia bez powodu spalił się wraz z prawie wszystkimi podzespołami.
  • #8 13990944
    Bogumił1958
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie wszystkim. Pomogło !!! Nie wiedziałem ,że tyle kurzu może być na radiatorze procesora. Dokładne oczyszczenie pomogło i działa nieprzerwanie już 5 godzin.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer użytkownika, działający na systemie Windows 8, samoczynnie się wyłącza po około 30 minutach użytkowania, co może być spowodowane przegrzaniem, przepięciem lub przeciążeniem zasilacza. Użytkownik zauważył, że po wyłączeniu zasilania zasilacza i ponownym włączeniu, komputer działa przez krótki czas. Po analizie sprzętu, w tym płyty głównej K9AGM2, zasilacza Take Me 400, procesora AMD Athlon 64x2 Dual Core 5000+ oraz 2 GB pamięci RAM, zidentyfikowano problem z przegrzewaniem CPU, osiągającym temperaturę 114°C. Użytkownik został poinstruowany, aby poprawić montaż chłodzenia i regularnie czyścić radiator z kurzu. Po dokładnym oczyszczeniu radiatora, komputer działał nieprzerwanie przez 5 godzin.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA