logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu

major697 26 Wrz 2014 00:08 6180 36
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić brak kanałów i niski poziom/jakość sygnału po ponownym wyszukiwaniu w dekoderze Cabletech URZ0195?

Problem wynikał z instalacji antenowej, a nie z samego wyszukiwania: przy ok. 20 km od Chwaszczyna wzmacniacz był zbędny, lepiej użyć symetryzatora i zwykłej wtyczki antenowej bez zasilacza [#14001924][#13994247][#14128356] Uszkodzony lub skorodowany wtyk F oraz zagięty kabel trzeba odciąć, zarobić od nowa i pilnować, żeby ekran nie dotykał żyły środkowej [#13991483][#14128039] Wzmacniacz antenowy bez zasilania działa jak tłumik, więc jeśli zasilacz jest odłączony albo połączenie jest kiepskie, odbiór może się całkiem posypać [#14128672] Jeśli po odłączeniu anteny dekoder nadal pokazuje około 36% siły i 10% jakości, warto sprawdzić go na innej antenie lub podmienić dekoder, bo taki objaw może też wskazywać na problem z tunerem [#13993363][#13993437] W praktyce autor potwierdził sprawność dekodera na innej antenie, a po wyczyszczeniu wtyku i ponownym przycięciu kabla odbiór wrócił [#14128650]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 13991453
    major697
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć mam dekoder Cabletech URZ0195 i ostatnio przestał mi łapać niektóre kanały typu polsat, tvn i coś tam jeszcze, wiec zrobiłem ponowne wyszukanie kanałów aby odnalazł te utracone i tu pojawia się problem bo jak zaczął szukać nowych kanałów to automatycznie skasował te które były już zapisane, tyle że teraz nic nie znalazł, a co za tym idzie - nie mam żadnego kanału! Kiedy wchodzę w wyszukanie ręczne to mam:
    -sila sygnału 34-36%;
    -jakość sygnału 10%.

Najlepsze jest to, że gdy odłączę antenę to i tak jest 35% sygnału i 10% jakości. Wcześniej był problem z wtyczką do kabla antenowego mam go tak wygiety, bo tylko wtedy coś łapało, nie wiem czy ktoś mi go poruszyl i to wina kabla lub wtyczki czy może coś innego zepsułem...

tu macie fotkę jak to wygląda:

Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu
  • REKLAMA
  • #2 13991467
    akard
    Poziom 13  
    Z pewnością przewód jest bezwzględnie do zarobienia na nowo. Sygnał w.cz. potrzebuje dobrych warunków. Nie bez kozery stosuje się przewody o konkretnych parametrach. Tego typu uszkodzenie bardzo zmienia warunki w jakich sygnał musi płynąć.
  • #3 13991476
    major697
    Poziom 12  
    Możliwe, że wtyk do którego mam podłączony przewód antenowy jest uszkodzony.
    Przewód jak mam naprawić ? Odciąć ten zagięty kawałek i na nowo podpiąć do wtyczki ?
  • REKLAMA
  • #4 13991483
    akard
    Poziom 13  
    Dokładnie tak jak mówisz. Odciąć z lekkim zapasem (trochę dalej od wtyczki niż jest uszkodzony), obrobić i dokręcić do wtyczki. Należy uważać, aby ekran z gorącą żyłą (tą w środku) się nie stykały.
  • #5 13991540
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

major697 napisał:
    A przewód jak mam naprawić ?? Odciąć ten zagiety kawałek i na nowo podpiac do wtyczki ??

Oczywiście tak jak zaproponował kolega akard, dodam tylko, że sam kabel koncentryczny powinien swobodnie "zwisać" z wtyczki a nie jako wygięty łuk o 180st. .

Pozdrawiam.
  • #6 13991775
    edi246
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.

Często się zdarza że środkowy bolec we wtyczce traci kontakt z płytką "zimne luty" i wtedy takie zgięcie przewodu chwilowo pomaga.
    Sprawdź pod lupą to połączenie.
  • #7 13993241
    major697
    Poziom 12  
    Cześć zrobiłem tak jak pisaliście i dalej to samo 36% siła sygnału i jakość sygnału 10%. Więc to raczej nie jest wina anteny i kabla lecz samego dekodera ...
    A możecie mi powiedzieć czemu po odłączeniu anteny z zasilacza oraz odłączeniu od samego dekodera dalej pokazuje to 36 i 10 % ?? Trochę to dziwne ?
  • #8 13993363
    edi246
    Poziom 13  
    Witam.

Z opisu wynika, że masz uszkodzony zasilacz (wyschnięty kondensator), lub uszkodzony wzmacniacz w antenie.
    Musisz podmienić zasilacz i płytkę.
    Nic nie piszesz o lokalizacji, o odległości od nadajnika może wystarczy symetryzator i zwykły wtyk antenowy .
  • #9 13993382
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5469
    major697 napisał:
    A możecie mi powiedzieć czemu po odłączeniu anteny z zasilacza oraz odłączeniu od samego dekodera dalej pokazuje to 36 i 10 % ?? Trochę to dziwne ?

Spróbuj zresetować dekoder do fabrycznych ustawień.
  • #10 13993437
    edi246
    Poziom 13  
    Witam ponownie.

Po wysłaniu postu przypomniało mi się że kilka tygodni temu miałem taki przypadek , poziom sygnału też był na poziomie około 30% obojętnie czy był włożony wtyk antenowy czy nie.
    W tym przypadku był uszkodzony dekoder (na szczęście był jeszcze na gwarancji).
    Pożycz dekoder od sąsiada lub kogoś znajomego i wtedy będziesz miał pewność gdzie jest uszkodzenie.

Pozdrawiam.
  • #11 13993466
    major697
    Poziom 12  
    edi246 napisał:
    Witam.

Z opisu wynika że masz uszkodzony zasilacz (wyschnięty kondensator), lub uszkodzony wzmacniacz w antenie.
    Musisz podmienić zasilacz i płytkę.
    Nic nie piszesz o lokalizacji, o odległości od nadajnika może wystarczy symetryzator i zwykły wtyk antenowy .

Mieszkam w Redzie lokalizacja jak na zdjęciu:

Z tego co wiem najbliższy nadajnik jest w Gdańsk – Chwaszczyno (Kanał=37 f=602MHz Moc=100 kW) odleglosc ok 20km:

Edit: Reset do ustawień fabrycznych, nic nie dał.
  • #12 13993542
    edi246
    Poziom 13  
    Tak jak pisałem wcześniej , pożycz od znajomego dekoder .
    Pamiętaj tylko spytać się czy ten znajomy korzysta też z tego samego nadajnika, bo jak ma antenę ustawioną na inny nadajnik to będą ustawione inne częstotliwości i będzie brak sygnału.
  • REKLAMA
  • #13 13993883
    major697
    Poziom 12  
    Nie mam od kogo pożyczyć. nie wiem czy coś jest rozwalone może Wy coś zauważycie. Wklejam zdjęcia płytki dekodera:

Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu
  • REKLAMA
  • #14 13994198
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2314
    Przypominam o regulaminie:
    3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #15 13994247
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Ja tylko dodam, że stosowanie anteny ze wzmacniaczem w Redzie to strzelanie z armaty do wróbla. Sygnały z Chwaszczyna są bardzo silne a dekoder Cabeltech należy do czułych, nawet zbyt czułych - co nie ma żadnego przełożenia do jakości. Bez wzmacniacza poradzi sobie wystarczająco dobrze.
  • #16 13994263
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Widać, że user major697 zupełnie ma gdzieś regulamin Naszego Forum, dlatego jako 1-sze "działanie" na uspokojenie autora tematu - będzie jego ZAMKNIĘCIE.

W myśl regulaminu pkt 3.1.13 i regulaminu pkt 3.3 - temat zamykam.

Jeśli major697 dojdzie do wniosku, że chce dalej kontynuować ten wątek tematyczny to proszę o informacje na PW (do mnie) jak i kiedy poprawi "kolega" wpisy.

Pozdrawiam.

_____

Po dość "lakonicznej" ale jakby atakującej wypowiedzi user-a na PW - temat otwieram. (29.09.2014)
  • #17 14001553
    major697
    Poziom 12  
    irekr napisał:
    Ja tylko dodam, że stosowanie anteny ze wzmacniaczem w Redzie to strzelanie z armaty do wróbla. Sygnały z Chwaszczyna są bardzo silne a dekoder Cabeltech należy do czułych, nawet zbyt czułych - co nie ma żadnego przełożenia do jakości. Bez wzmacniacza poradzi sobie wystarczająco dobrze.

Cześć, w takim razie powinienem zamienić wtyk antenowy na taki bez zasilacza, czy mogę podłączyć antenę z tym moim wtykiem (z zasilaczem) do dekodera ale bez podłączenia zasilacza. Będzie wtedy antena odbierać sygnał ??

I jeszcze mam jedno pytanie w jaki sposób mogę policzyć moc doprowadzoną do anteny odbiorczej (tak aby odbierała sygnał) znając odległość, częstotliwość i moc pracy nadajnika, oraz parametry anteny odbiorczej (tej mojej) takie jak: zysk energetyczny, impedancje, zasilanie ??

Bo może po prostu mam za mocny zasilacz, albo w ogóle go nie potrzebuje.
  • #18 14001924
    edi246
    Poziom 13  
    Witam.

20km od nadajnika wzmacniacz zdecydowanie nie.
    Jak będziesz kupował symetryzator to kup też wtyk antenowy i nie montuj tego z sepertorem.
  • #19 14002091
    major697
    Poziom 12  
    No ok więc tak zrobię, dodam tylko, że ten wzmacniacz który mam ma parametry:
    U=12V oraz I=100mA

Ale dalej nie znam odpowiedzi na pytanie:
    Dlaczego po odłączeniu anteny od dekodera dalej pokazuje siłę sygnału 36% i jakość sygnału 10 % ??

EDIT: jak mam do symetryzator podłączyć antenę ?? Aktualnie mam ją podłączoną do kabla antenowego który połączony jest z wtykiem antenowym i zasilaczem, coś takiego:

i dalej mam wtyk antenowy który podłączam do dekodera a jak podłączyć do symetryzator antenę ??
    Moja antena Link

i zdjęcie z tyłu z wtykiem do kabla antenowego:
  • #20 14002223
    KOCUREK1970
    major697 napisał:
    jak mam do symetryzator podłączyć antenę ??

To jaką masz dokładnie antenę, powinno być w pierwszym poście.
    Do tej anteny NIE zamontujesz niczego.
    Kupić antenę kierunkową, zamontować symetryzator antenowy, wywalić zasilacz i zamontować w jego miejsce zwykłą wtyczkę antenową.
  • #21 14002232
    edi246
    Poziom 13  
    12 V 100 mA to jest zasilacz.
    Wzmacniacz masz w antenie , ma on podobną budowę jak symetryzator , jak rozkręcisz puszkę w antenie to na pewno nie będziesz musiał problemu z ich podmianą.

Dopóki nie podmienisz dekodera to nie będziemy wiedzieli gdzie jest błąd, a naprawa dekodera to inny dział.

Pozdrawiam.
  • #22 14127865
    major697
    Poziom 12  
    Cześć kontynuacja tematu
    wiem już ze dekoder jest sprawny łapie kanały i działa poprawnie na innej antenie. Wiec problem jest z antena po rozerwaniu (inaczej się nie dało obudowa była klejona ;() anteny mam płytkę przy której wtyk kabla jest zardzewiały ;/ nie wiem czy przez to tez mogła się spalić płytka. I moje pytanie czy mogę zamiast oryginalnej płytki zamienić ją na symetryzator ??

poniżej zdjęcia anteny i płytki:

Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu Dekoder Cabletech URZ0195 - brak kanałów, niski sygnał i jakość po ponownym wyszukiwaniu
  • #23 14127876
    akard
    Poziom 13  
    Skąd wiesz, że płytka jest spalona? Możesz podłączyć symetryzator, natomiast w antenie miałeś wzmacniacz. Jak zamienisz na symetryzator (wiadomo) będziesz miał antenę bez wzmocnienia. Przy takim rozwiązaniu bezwzględnie nie podłączamy zasilacza.
  • #24 14127881
    KOCUREK1970
    major697 napisał:
    czy mogę zamiast oryginalnej płytki zamienić ją na symetryzator ??

Można spróbować, będzie trochę "gimnastyki" z kablem.
  • #26 14127902
    akard
    Poziom 13  
    A skoro masz już to wszystko w ręku, to może wylutuj to gniazdo i wlutuj nowe, albo przylutuj przewód bezpośrednio i zobacz, może wzmacniacz jest sprawny. Przyglądając się temu gniazdu (albo raczej co z niego zostało), myślę że mogły niedostatecznie dochodzić ani zasilanie, ani sygnał.
  • #27 14127912
    major697
    Poziom 12  
    Też tak myślałem ale nie mam lutownicy ;/ a poza tym nie wiem jak się nazywa taki wtyk, nie mogę go znaleźć w necie
  • #28 14127930
    akard
    Poziom 13  
    Bez lutownicy to faktycznie ciężko, natomiast nie jest to przypadkiem gniazdo "F" tyle, że mocno skorodowane? To może da się wyczyścić to gniazdo. Stosując sam symetryzator musisz się liczyć ze słabszym sygnałem, czy w Twoim przypadku wystarczy? - można spróbować.
  • #29 14127946
    major697
    Poziom 12  
    Wyżej w postach napisali, że sygnał z Chwaszczyna jest mocny a ja mam do nadajnika ok 20 km: Link
    Tak to jest gniazdo F ale wątpię, że je wyczyszczę, pobawię się. Ten symetryzator który podałem poście wyżej będzie dobry ??
  • #30 14127980
    KOCUREK1970
    major697 napisał:
    Tak to jest gniazdo F ale wątpię, że je wyczyszczę, pobawię się.

To jest beczka F, ma możliwość odkręcenia bodajże kluczem 10.
    major697 napisał:
    Ten symetryzator który podałem poście wyżej będzie dobry ??

NIE.
    Oryginalna "płytka" ma w innym miejscu (nie na środku) tą beczkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Cabletech URZ0195, który przestał odbierać niektóre kanały po ponownym wyszukiwaniu. Po wykonaniu ręcznego skanowania sygnał wynosi 34-36% siły i 10% jakości, co nie zmienia się nawet po odłączeniu anteny. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie kabla antenowego lub wtyczki, co potwierdzają odpowiedzi innych uczestników dyskusji, sugerujących naprawę kabla oraz sprawdzenie wtyku. Wskazano również na możliwość uszkodzenia zasilacza lub wzmacniacza w antenie. Po wymianie wtyku i próbie resetu dekodera, problem nadal występuje. Użytkownik dowiaduje się, że sygnał z nadajnika w Gdańsku-Chwaszczynie jest silny, a dekoder Cabletech jest czuły, co może prowadzić do problemów z jakością sygnału. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonego gniazda i poprawie połączeń, dekoder zaczął odbierać kanały, ale użytkownik nadal ma wątpliwości co do jakości sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA