logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Doblo 2005 1.9 JTD - Ocena próby przelewowej.

MALTIN 26 Wrz 2014 14:34 2523 8
REKLAMA
  • #1 13992567
    MALTIN
    Poziom 15  
    Ocena: 99
    Witam
    Mam problem z moim nowy doblo. Problem tkwi w nierwnej pracy zimnego silnika na wolnych obrotach oraz delikatne przerywanie na goracym, nie jest to ta kultura pracy jaka powinien osiagnać ten silnik. Z elementow które zrobiłem to:
    -wyczysciłem egr
    -sprawdziłem układ zasilania
    -wykonałem próbę przelewową 5min na wolnych obrotach i takie wyszły wyniki:
    wtrysk:
    1- 40,2ml
    2- 45,2ml
    3- 40,2ml
    4- 40,2ml

Moje pytanie jest takie czy ten 2 kwalifikuje sie do wymiany?
    Mam zamiar dobrać się do świec żarowych, i przepłukć układ preparatem LM2666 co nie jest proste bo muszę podać go na pompe pod ciśnieniem bo auto nie odpali.
  • REKLAMA
  • #2 13992705
    michal19885
    Poziom 18  
    Ocena: 287
    Jakie są korekty, ciśnienie, błędy itp?
  • REKLAMA
  • #3 13992725
    MALTIN
    Poziom 15  
    Korekty nie sa wygórowane mieszcza sie w przedziale od -0.5 do +0,6 właśnie na 2 wtrysku pzostale max 0.4.
    Miałem błąd egr przy ciepłym silniku który przestał wystęwać pwyczyszczeniu egr który się przycinał.
    Cisnienie na szynie cr?
  • #4 13994650
    michal19885
    Poziom 18  
    Ocena: 287
    Ciśnienie na szynie i w cylindrach.
  • REKLAMA
  • #5 13994879
    MALTIN
    Poziom 15  
    Na szynie mogę sprawdzić natomiast w cylindrach nie mam przyżądu. Zaraz sprawdz to ciśnienie i wkleje wykres z fesa.

Sprawdziłem to ciśnienie poniżej wrzucam log z fesa. Są tam też korekty.

Zauważyłem zależność nie równej pracy. Silnik pracuje nie równo do osiągnięcia 54*C po osiągnięciu tej temperatury zaczyna pracować normalnie. Równo bez problemu. Po zgaszeniu i odczekaniu aż temperatura spadnie poniżej 50 i ponownie odpalę samochód silnik chodzi równo.
    Załączniki:
    • FESLog_1409221542_FIAT_DOBLO___TYPE_223__CARGO_1_9_JTD.txt (73.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 13997201
    diagnosta06
    Poziom 17  
    Ocena: 112
    2 WTRYSK do wymiany , regenercji , ciśnienie sprężania to baza , jedz do dobrego warsztatu i zrób z wydrukiem lub karteczka
  • #7 13998693
    MALTIN
    Poziom 15  
    Ten wtrysk nr 2 i w przelew daje i korekty ma wyższe na plis od pozostałych.
    Jak wygląda procedura wymiany wtrysku? W programie do diagnostyki jest takie coś jak wpisywanie kodu wtryskiwacza czy trzeba to robić?
  • #8 13998775
    diagnosta06
    Poziom 17  
    Ocena: 112
    najpier ciśnienie sprężania , po to abyś dobrego na lepszy nie wymieniał , po wymianie wtryskiwacza kodowanie i nowy filtr paliwa ale markowy a nie chińskie badziewie
  • #9 15513574
    MALTIN
    Poziom 15  
    Witam, forum poprosiło mnie o informacje w jaki sposób rozwiązałem problem.
    W moim przypadku problemem była nie wiedza mechaników którzy zamontowali w moim samochodzie z wtryskiem common rail 2 generacji wtryski z 1 generacji. Różnica w systemach to ciśnienie wtrysku oraz ilość faz wtrysku po wymianie problem została rozwiązany w połowie. Następnym problemem okazało się to iż w moim samochodzie został wymieniony silnik (wnioskuje to po osprzęcie ze starszego samochodu.) po wymianie całego układu zasilania silnik w paliwo wszystko działa bez problemowo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nierówną pracą silnika w Fiat Doblo 2005 1.9 JTD, szczególnie na wolnych obrotach oraz przerywaniem na ciepłym silniku. Po przeprowadzeniu próby przelewowej, wyniki wskazują na wyższe wartości dla drugiego wtrysku (45,2 ml), co sugeruje jego wymianę. Użytkownik sprawdził również EGR oraz układ zasilania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby przed wymianą wtrysku sprawdzić ciśnienie sprężania oraz skonsultować się z dobrym warsztatem. Po wymianie wtrysku konieczne jest kodowanie oraz wymiana filtra paliwa na markowy. W jednym z przypadków problem został rozwiązany po wymianie całego układu zasilania, co wskazuje na wcześniejsze błędy w montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA