logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zafira A 2000r. - Szum w przednim (ch) kola (ch) przy hamowaniu silnikiem

kwiatekbydg 28 Wrz 2014 17:35 3396 8
REKLAMA
  • #1 13998379
    kwiatekbydg
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam,

Mam problem z samochodem Zafira A 2000r. Podczas hamowania silnikiem ( jeździe na biegu bez dodawania gazu ) słyszę dziwne tarcie, szum z przednich, bądź przedniego koła. Wcześniej raz świeciła się kontrolka ABS raz znikała - teraz pali się nieustannie. Nie sprawdzałem jeszcze czy felga mi się nadmiernie nagrzewa. Czy można obstawiać to na łożyska w kole ? Przebieg samochodu 290k ( nie wiem kiedy poprzedni właściciel wymieniał piastę ). Proszę o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13998947
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    kwiatekbydg napisał:
    . Czy można obstawiać to na łożyska w kole ?

Można. Podnieś i poszarp kołem czy są luzy.
  • Pomocny post
    #3 13999021
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4420
    Luzy to będą takie, że koronka wycięła czujnik ABS.
  • REKLAMA
  • #4 13999832
    kwiatekbydg
    Poziom 10  
    Właśnie. Zapomniałem dodać - że przy szarpaniu przednich kół są straszne luzy ( łapiąc koło po bokach szarpiąc jedną ręka do siebie , drugą od siebie ) . Z tyłu tych luzów brak. Kolejne pytanie. Zakupić interfejs do diagnozy, w którym kole mam błąd abs'u czy odrazu kupować dwie piasty ? Jest sens bawić się w tanie piasty - w granicach 150zł/szt ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 14033838
    kwiatekbydg
    Poziom 10  
    Wstrzymałem się jeszcze z wymianą piast - przesyłam krótki film z "szuraniem" może kogoś to bliżej naprowadzi.

PS. Proszę nie śmiać się z "rad" kobiety w tle :D

• #6 14035700
    markslew
    Poziom 27  
    Lepiej by było gdybyś podniósł i poszarpał kołem góra - dół. A najlepiej w kilku płaszczyznach.
  • REKLAMA
  • #7 14037783
    kwiatekbydg
    Poziom 10  
    Luzy są gdy szarpie kołem (do siebie i od siebie ) trzymając za boki ( godzina 15 i 21 ) jak złapie góra dół ( 12 i 18 ) luzów nie ma
  • #8 14038047
    shadow25
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Gdyby to było łożysko to Powinien być gora dół. to bardziej wygląda na końcówki drążków kierowniczych, lecz może ci się zdawać. Niech ktoś ci przytrzyma kierownicę i wtedy sprawdź jeszcze raz.
    Łożyska dobrze sprawdzić na szybkim zakręcie, jeśli zużyte będzie słychać charakterystyczny chrobot.
    Oraz tak jak koledzy wyżej mówią obejrzyj miejsce czujnika abs Oraz koronki. To powinno zdiagozować przyczynę.
  • #9 14039056
    markslew
    Poziom 27  
    Poszarp jeszcze raz z wduszonym hamulcem. Jak znikną luzy to łożyska.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Zafira A z 2000 roku, polegający na dziwnym szumie i tarciu z przedniego koła podczas hamowania silnikiem. Wcześniej występowały problemy z kontrolką ABS, która obecnie świeci się nieustannie. Po sprawdzeniu, użytkownik zauważył luzy w przednich kołach, co sugeruje możliwe uszkodzenie łożysk. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie luzów w różnych płaszczyznach oraz diagnostykę czujnika ABS. Wskazują również na możliwość wymiany piast, zwracając uwagę na jakość części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA