logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW814F,pralk włączaa wirownie z pełnym będnem wody co powoduje wyciek

Hayabusa555 29 Wrz 2014 17:48 1734 9
REKLAMA
  • #1 13997493
    Hayabusa555
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam.Mm pralkę Electrolux EW 814 F. Wymieniłem w pralce teleskopy - oryginalne od producenta. Wypoziomowałem pralkę. Po uruchomieniu programu prania
    za każdym obrotem bębna poprzez dozownik proszku wylewa się z pralki woda w dużej ilości.Odpowietrzenie bębna-gumowy czarny krótki wąż prowadzący z bębna do dozownika proszku jest drożny. Wąż odpływowy jest drożny i na wysokości (końcówka) według zaleceń producenta -(60-90 cm)sprężyny na których zawieszony jesst bęben pralki wizualnie wyglądają bardzo dobrze. Proszę o poradę: co może być przyczyną ? Przed wymianą teleskopów nigdy takie zdarzenie nie miało miejsca.Pragnę nadmienić ,że tak sama sytuacja ma miejsce gdy pralka jest napełniona tylko wodą bez proszku.Proszę o jakieś wyjaśnienie co może być powodem? Dziękuję Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #2 13997722
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3366
    Hayabusa555 napisał:
    poprzez dozownik proszku wylewa się z pralki woda
    Jaki jest poziom wody w pralce w tym momencie?
  • REKLAMA
  • #3 13998101
    Hayabusa555
    Poziom 8  
    Poziom wody w pralce jest normalny taki jak był zawsze . Wodę widać w dolnej części okna pralki. Czy sugeruje Pan,że pralka pobiera z dużo wody? Jak to wyregulować?

Dodano po 30 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/9331205300_1411913879.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/1812984800_1411913882.jpg
    Załączam zdjęcia pralki napełnionej wodą.
  • #4 14000323
    Kubus1842
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Jest drożna ale może przypchany. Woda wtedy przepływa przez wąż ale nie tak jak być powinno przez co część wody trafia do pralki a część poza pralkę.
  • #5 14000467
    Hayabusa555
    Poziom 8  
    Przepraszam ale nie bardzo rozumiem? Pralka zaczyna program prania. Zostaje napełniona wodą do odpowiedniego poziomu. Zaczyna się program prania. I tu zaczyna się problem.Pralka obraca bębnem i w trakcie tych obrotów zaczyna wylewać się woda z bębna (sprawdziłem to podczas prania poprzez wyjęcie szuflady na proszek-widać główny otwór-wlot do bębna). pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 14001065
    Hayabusa555
    Poziom 8  
    Pralka Electrolux EW 814F , po włączeniu programu prania napełnia bęben wodą i zamiast zacząć "bełtać" wolnymi obrotami przechodzi w tryb wirowania z pełnym bębnem wody co powoduje wyciek wody przez zasobnik proszku. Proszę o poradę:dlaczego pralka przechodzi w cykl wirowania na początku programu z pełnym bębnem wody?

Moderowany przez skryn:

Tematy scalono.

• #7 14001133
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 14001320
    Hayabusa555
    Poziom 8  
    Dziękuję już sprawdzam.

Dodano po 25 [minuty]:

Znalazłem prądniczkę w dwóch częściach, druga część wisiała na dwóch przewodach,złożyłem to razem. Czy to wystarczy,czy trzeba to jakość kleić?

Dodano po 59 [minuty]:

Po złożeniu prądniczki tachometrycznej pralka już nie wchodzi w cykl wirowania ale obroty bębna ciągle wysokie,nie takie jak powinny być w programie. Woda już się nie wylewa.Znalazłem w pralce po otwarciu jakąś cześć . Zmieszczę zdjęcie.
    https://obrazki.elektroda.pl/9824494800_1412015317.jpg
    Nie wiem skąd to jest? Czy mogę prosić o poradę?
    Electrolux EW814F,pralk włączaa wirownie z pełnym będnem wody co powoduje wyciek
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #9 14001833
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3366
    Zdjęcie nie działa, więc nie wiadomo o co chodzi.
  • Pomocny post
    #10 14002120
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    To jest wirnik tachometru , trzeba go wkręcić w ośkę silnika . Na gwint nawinąć trochę taśmy teflonowej aby się nie odkręciło w przyszłości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Electrolux EW 814 F, która po uruchomieniu programu prania przechodzi w tryb wirowania z pełnym bębnem wody, co powoduje wyciek wody przez dozownik proszku. Po wymianie teleskopów i wypoziomowaniu pralki, użytkownik zauważył, że woda wylewa się z pralki podczas obrotów bębna. Sprawdzono drożność węży odpływowych oraz odpowietrzenia, które są w porządku. Po wskazówkach dotyczących prądniczki tachometrycznej na silniku, użytkownik złożył ją ponownie, co poprawiło sytuację, ale obroty bębna pozostały zbyt wysokie. Użytkownik znalazł również luźną część, która okazała się wirnikiem tachometru, który należy wkręcić w ośkę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA