logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór spawarki MIG z synergią do napraw nadwozi samochodowych, budżet 3000 zł

Bartlomiej1982 30 Wrz 2014 04:46 19275 12
REKLAMA
  • #1 14002515
    Bartlomiej1982
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich forumowiczów i pozdrawiam.
    Krążę po forum już od jakiegoś czasu i próbuje poczytać coś odnośnie półautomatów spawalniczych z tzw synergia,hobbystycznie zajmuje się naprawa nadwozi samochodowych i postanowiłem zakupić migomat z możliwością spawania używając drutu cusi3,nie spawam nic grubszego niż 4 mm,migomat potrzebuję głównie do blachy 0.8 mm,nie zależy mi na kombajnie z cyklu 15 w 1,chcę się skupić na migomacie,kwota do jaka myślę przeznaczyć to tak do 3tys zł,jeżeli znajdzie się jakieś konkretne za,to można coś dołożyć, przeglądając stronkę aledrogo pl znalazłem takie cuda :
    Polimig 210s
    Magnum 200
    Digimig 206p
    Fantasy trio
    Caddy mig c200i
    Multi mig TATRA 200
    Telwin Technomig 210 dual synergic
    Tym ostatnim jestem bardzo zainteresowany,przejrzysty wyświetlacz,spawanie od 20amper,tylko nie bardzo rozumiem co to ma być ta podwójna synergia,jest ktoś w stanie to wytłumaczyć?
    Niektóre z tych chinoli mają lepsze osiągi niż Telwin (tak jest napisane),tylko ciekawe jak z jakością,bardzo bym prosił o pomoc w wybraniu odpowiedniego sprzetu.
    Z góry dziękuję.Bartek
  • REKLAMA
  • #2 14003740
    boven
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    z tych, które wymieniłeś sens ma tylko Telwin i Esab z mocnym wskazaniem na Telwina.
    Dual Synergic to chyba tylko nazwa, więc się tym nie sugeruj na plus Telwina to:

- 2T/4T, punktowe
    - Euro
    - cena

testowałem oba urządzenia i bardziej do gustu przypadł mi Telwin, choć Esab też jest bardzo dobry
  • REKLAMA
  • #3 14003833
    Bartlomiej1982
    Poziom 8  
    Czyli nie ma co pchać się w wynalazki made in China
    Odnosnie spawania drutem cusi3,czy można nim spawać normalną blachę i czy można spawać ciągiem nie kurczac i faldujac przy tym spawanych elementów?
  • #4 14006313
    boven
    Poziom 14  
    normalną blachę możesz spawać a czy się nie odkształci kwestia wprawy, na pewno z czasem wyczujesz plusy cusi
  • #5 14006327
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1534
    Swego czasu, też przymierzałem się do lutospawania, jednak cena samego drutu, na dzień dzisiejszy jest nie do przyjęcia przynajmniej dla mnie. Co do Telwina, mam raczej odmienne zdanie od kolegi wyżej, porównuje co prawda Tig i prostownik, ale jakość nie zbyt adekwatna do ceny.
  • REKLAMA
  • #6 14008520
    Bartlomiej1982
    Poziom 8  
    Właśnie byłem w sklepie i zaproponowali mi kemppi minarcmig200 i takie cuda jak
    http://www.ebay.co.uk/itm/Thermal-Arc-Fa...t=LH_DefaultDomain_3&hash=item27d22a0cb3
    Jeszcze coś takiego z piecio letnia gwarancja
    http://www.ebay.co.uk/itm/JASIC-PRO-MIG-...DefaultDomain_3&var=&hash=item35d781a177
    Ktoś coś słyszał o tych dwuch spawarkach?
  • #7 14008858
    manta
    A może coś bardziej wschodnio indyjskiego? :D Serio? Spawam kilka lat, mam znajomych w zakładach kilkuosobowych, ale także kilkuset i pierwszy raz widzę ten sprzęt na oczy... Im mniej popularna marka, tym większy problem z ew. serwisem.
  • REKLAMA
  • #8 14008910
    Bartlomiej1982
    Poziom 8  
    Ta tatra wygląda ciekawie i ma dobrą sprawność:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=4653511628&utm_source=rtbhouse&utm_medium=cpc
    Bardzo podoba mi się Telwin Technomig 210, ale mało osób się o tym sprzęcie wypowiada, wolę raczej coś firmowego, z chińczykiem nie będzie problemu w Polsce, gorzej będzie jak mi się w Anglii rozkraczy.
  • #9 14009200
    Elektrozilla
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie spawarka Polimig Firmy Welder Fantasy. Spawarka wręcz bezawaryjna, klienci chwalą sobie jakoś spawu, działanie synergii. Jeżeli szukasz czegoś do 3 tyś to z tego urządzenia będziesz najbardziej zadowolony
  • #10 14010836
    boven
    Poziom 14  
    Elektrozilla napisał:
    Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie spawarka Polimig Firmy Welder Fantasy. Spawarka wręcz bezawaryjna, klienci chwalą sobie jakoś spawu, działanie synergii. Jeżeli szukasz czegoś do 3 tyś to z tego urządzenia będziesz najbardziej zadowolony

testowałeś kolego inne urządzenia, że piszesz " zdecydowanie " ?
  • #11 14010936
    manta
    Kolega ma po prostu sklep i uprawia krypto reklamę.
  • #12 14010951
    Elektrozilla
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Większość urządzeń była przeze mnie testowana i według MOJEJ opinii będzie to najlepszy wybór.
    Nie jest to forma reklamy lecz wyrażenie zwykłej opinii i porady.
  • #13 14010999
    Bartlomiej1982
    Poziom 8  
    Widzę że ktoś miał możliwość testowania ruznych sprzętów,proponowany polimig ma zakres regulacji od 30 amp a telwin od 20 amp,skupiam się na spawaniu blach o grubości 0.75 i 0.90 i w moim odczuciu powinienem szukać czegoś z szerokim zakresem regulacji,nie używam tiga (właśnie sprzedałem),chcę zapłacić za dobrze dopracowanego miga a nie kombajn który ma wszystko a nic nie jest dopracowane-nie mówię ze tak jest,jeżeli są jakieś silne argumenty przemawiające za polmigiem,to proszę je wymienić tak a by można było to porównać z telwinem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje spawarki MIG z synergią do napraw nadwozi samochodowych w budżecie do 3000 zł, preferując modele do spawania blach o grubości do 4 mm, głównie 0.8 mm. W dyskusji pojawiają się rekomendacje dotyczące modeli, w tym Telwin Technomig 210, Polimig 210s, Magnum 200, Digimig 206p, Caddy mig c200i, Multi mig TATRA 200 oraz Kemppi Minarcmig 200. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości sprzętu, wskazując na Telwin jako solidny wybór, mimo że niektórzy mają wątpliwości co do jego ceny w porównaniu do jakości. Pojawiają się również pytania o możliwość spawania blachy normalnej drutem cusi3 oraz o różnice w zakresie regulacji amperów między modelami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA