Chciałbym sterować przekaźnikiem 12V za pomocą prądu zmiennego o napięciu 1-1.5V (zasilanie głośnika). Przy napięciu stałym nie było by problemu bo znalazłem wiele schematów typu tranzystor i przekaźnik ale jak sobie poradzić przy zmiennym?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamsliver1 napisał:Chciałbym sterować przekaźnikiem 12V za pomocą prądu zmiennego o napięciu 1-1.5V (zasilanie głośnika). Przy napięciu stałym nie było by problemu bo znalazłem wiele schematów typu tranzystor i przekaźnik ale jak sobie poradzić przy zmiennym?
Darkdarkman napisał:Wyprostować?
jdubowski napisał:
Słowo kluczowe: VOX
sliver1 napisał:Testowałem dwa proste układy VOX w.cz., których schematy znalazłem na forum. Podpinałem bezpośrednio pod wyjście słuchawkowe
sliver1 napisał:prawdopodobnie dlatego, że zastosowałem zamienniki tranzystorów
sliver1 napisał:Aktualnie mam zmontowany taki jak na schemacie ale zamiast BC108 dałem BC548
sliver1 napisał:zamiast kondensatora na wejściu 4.7p dałem wymontowany ze starego radia 5p
jdubowski napisał:
Do częstotliwości akustycznych o wiele za mały. Daj tam kondensator o pojemności co najmniej 10 mikrofaradów, dla zabezpieczenie wyjścia w szereg z nim rezystor rzędu 100 omów.
sliver1 napisał:Ceramik 10uF
sliver1 napisał:dać przy podłączeniu bezpośrednio pod wyjście audio
sliver1 napisał:czy pod głośnik
sliver1 napisał:jdubowski napisał:
Zdefiniuj "wyjście audio".
Wyjście do podłączenia głośników na karcie audio w PC.
sliver1 napisał:Znalazłem jeszcze taki schemat ale bez opisu rezystorów. Może ten się bardziej nada? Nazwa schematu to "detektor audio 1-2V"
sliver1 napisał:Ostatnio pojawiły się problemy bo czasem działa przez kilka godzin prawidłowo po czym przestaje reagować na sygnał z wyjścia audio a czasem od razu po uruchomieniu nie działa.
galica7 napisał:Nie lepiej użyć do tego celu portu lpt jeśli takowe twoja płyta główna posiada ??