logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came ZBX7 - Brama przestała reagować na pilot, co sprawdzić?

ordi86 01 Paź 2014 11:52 5817 5
REKLAMA
  • #1 14005815
    ordi86
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam mam problem z brama przesuwną. Otóż od przed wczoraj przestała reagować na pilot. Sprawdziłem pilot działa bateria dobra, sprawdziłem sterownik pilota przy panelu sterownia ok. Kondensator ok, silnik ok, zasilanie główne ok, w trakcie naciśniecia na pilot na płycie wydaje odgłos takiego klikniecia. Proszę o pomoc, czy da sie to zrobic we własnym zakresie czy potrzeba płyte wysłac do serwisu?
  • REKLAMA
  • #2 14007795
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2121
    Sprawdź stan bezpieczników na płycie głównej ( czarne pionowe oprawy). Jeśli jest OK, to sprawdź , przysłaniając ręką , czy działa ( klika przekaźnik) bariera podczerwieni ( fotokomórka).
    Jeśli nie to zmostkuj przewodem zacisk 2 i C3 i sprawdź , czy działa napęd.
  • REKLAMA
  • #3 14009880
    ordi86
    Poziom 10  
    Bezpieczczniki sprawdzone-ok, po zmostkowaniu naped chodzi w obydwie strony.

Dodano po 1 [minuty]:

aha i podczerwien działa
  • REKLAMA
  • #4 14010981
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2121
    No to jeśli chodzi to właśnie zmostkowałeś obwód fotokomórek, które moga mieć uszkodzone okablowanie na styku NC fotokomórki. Dziwne , skoro twierdzisz, że podczerwień działa.
    Zdejmij zworkę (2-C3) i zamiast tego zewrzyj styki w odbiorniku fotokomórki- bedzie wiadomo, czy to kable.
  • REKLAMA
  • #5 14011059
    ordi86
    Poziom 10  
    Jeszcze raz sprobuje zmostkowac i jeszcze raz odpisze ale dopiero w sobote
  • #6 14013689
    ordi86
    Poziom 10  
    Witam ponownie wraz ze znajomym podłączylismy na krótko kable pradowe pod silnik brama chodzila w jedna strone i po zmianie w druga strone, po podlaczeniu ponownym ten sam problem sie pojawil znowu. Po zmostkowaniu (2-C3) nic sie nie dzieje (napęd bramy nie uruchamia sie) i włączając pilot w czasie zmostkowania caly czas slychac klikniecie takie samo jak od poczatku usterki.
REKLAMA