logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Terminal HP T5740 - Gdzie kupić przejściówkę kątową SATA w Polsce?

Szpurc 02 Paź 2014 19:37 7716 15
  • #1 14009811
    Szpurc
    Poziom 2  
    Witam,

Płyta główna terminala posiada wyjście SATA, jednak podpinając kable tracę możliwość zamknięcia obudowy. Na ebay znalazłem zakrzywioną przejściówkę, jednak z USA.

Terminal HP T5740 - Gdzie kupić przejściówkę kątową SATA w Polsce?

Może orientuje się ktoś, czy istnieje możliwość kupna takiej przejściówki w Polsce?

Z góry dziękuję za sugestie.
    Pozdrawiam,
    Maciej
  • #2 14010470
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Są trochę inne. Zobacz np na alledrogo aukcja nr 4623225996
  • #3 14010854
    Szpurc
    Poziom 2  
    Witam,

Tak widziałem już ten kabelek. Z tym, że zależy mi, żeby przy wyjściu z płyty głównej była kątowa wtyczka.
    Jeśli chodzi o SATA do przesyłania danych, to są różnie kombinacje wtyczek. Jednak nie potrafię znaleźć kabla zasilającego SATA na 15 pinów z kątową wtyczką do wpięcia w płytę główną (wtyczka męska).

Pozdrawiam,
    Maciej
  • #4 14010967
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    A możesz zrobic foto jak to wygląda na twojej płycie?
  • #5 14011030
    Szpurc
    Poziom 2  
    Witam,

Załączam zdjęcia. Wyjście na płycie jest SATA 22 pin (7 + 15). Problem jest w tym, że cała obudowa ma ok 5 cm wysokości i sterczące kable uniemożliwiają zamknięcie obudowy.

Terminal HP T5740 - Gdzie kupić przejściówkę kątową SATA w Polsce? Terminal HP T5740 - Gdzie kupić przejściówkę kątową SATA w Polsce? Terminal HP T5740 - Gdzie kupić przejściówkę kątową SATA w Polsce?

Pozdrawiam,
    Maciej
  • #6 14075365
    moto1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nawiązując do terminala, jakiej wielkości dyski obsługuje? 3TB?
  • #7 14189988
    krasnyx
    Poziom 11  
    Szpurc napisał:
    Witam,

Załączam zdjęcia. Wyjście na płycie jest SATA 22 pin (7 + 15). Problem jest w tym, że cała obudowa ma ok 5 cm wysokości i sterczące kable uniemożliwiają zamknięcie obudowy.

Maciej

Nie długo będę miał taki sam problem, jestem ciekaw jak sobie poradziłeś ze swoim.
    Mi jedyna mądra myśl jaka przyszła do głowy to rozbebeszenie zepsutego dysku i na bazie jego złącza zrobienie odpowiedniego kabla.
  • #8 14344968
    moto1
    Poziom 10  
    Nawiązując do HP T5740,
    chcę kupić taki terminal i mam dwa pytania:
    - czy działa na nim WOL - włączanie via sieć
    - posiada w Biosie włączanie o czasie, często zwany alarmem :-)

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #9 14461001
    cekala
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ja też mam pytanie: czy sprawdzał ktoś realny pobór mocy? Jeżeli tak to w jakiej konfiguracji (z dyskiem czy bez, pod obciążeniem czy w trybie bezczynności)?
  • #10 16366541
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Terminal HP 5740E u mnie pobiera 12W z sieci w czasie normalnej pracy bez dysków, tylko karta WiFi pod USB.
  • #11 16647398
    Marcin1989
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Podepnę się do tematu, mam 2 szt 5735, jedna na serwer z l310, druga pod lede z sempronem 2100+, ale coś pobór mocy jest za duży ( pow 20w ). Myślałem nad kupnem tp-linka 1043nd, ale koszt ok 170zł. Wydajnością ten t5735 bije na bank tego tp-linka, jedynie problem z poborem mocy ( mam ups, i starcza mi na 20 min pracy przy 2 hp, kamerze IP, rejestratorze dvr z kamerami, ciągnie to ok 70w). Nie wiem czy nie lepiej zainwestować 100 zł w tego t5740, jeżeli pobór faktycznie wynosi 12w jest to dużo lepsza opcja. Faktycznie on tyle wynosi? Jeżli tak to w zasadzie tyle co tp-link a możliwości dużo większe i z zapasem. Jeszcze pytanko odnośnie stabilności tego hp, tak samo stabilny jak t5730/35? No chyba, że ktoś wie jak obniżyć pobór mocy w t5730 z sempronem? Jakieś pomysły?
  • #12 16647493
    krasnyx
    Poziom 11  
    Przez jakiś czas używałem HP 5740 jako stacja robocza pod linuxem (tak wiem uparty jestem).
    Ze stabilnością nie było problemu generalnie nie było też jakiś większych przymuleń oczywiście poza cudownymi przeglądarkami www i ich treścią co to musi najpierw cztery tony multimedialnych reklam załadować. Drugi taki pracuje u mnie jako domowy NAS. Zużycie prądu potwierdzam waha się w tych granicach chyba między 10 - 15 W jak pamiętam.
    Z tym że NAS bierze coś w tej dolnej granicy a stacja robocza brała więcej ale to oczywiste bo obciążenie większe.
  • #13 16647531
    Marcin1989
    Poziom 17  
    Pytam bo gdzieś czytałem ( na elektrodzie ), że jakieś nieudane były chyba. No, ale może o coś innego poszło. Zmierzę u siebie jeszcze raz pobór t5735 i jak będzie ok 20 w w idlu, to kupuję t5740 i stawiam na tym lede. Ten atom bierze tylko 2,5W niby. A jak z grzaniem się? Grzeje się bardzo? Bo ten mój ma ok 54-60 st z radiatorem dodatkowym, więc trochę to ociepla pokój.
  • #14 16647563
    krasnyx
    Poziom 11  
    Nie nie ma tragedii, jest po prostu ciepły oczywiście to może być subiektywna opinia bo nie mierzyłem dokładnie ale na pewno nie zaliczyłbym go do grzejników.
    Mam o tym sprzęcie naprawdę dobre zdanie. Jako stacja robocza pracował długo niestety nie pamiętam jak długo mogło to być ze dwa lub trzy lata, naprawdę nie wiem a nie chce mi się szukać po fakturach zakupu. Jakoś na jesień zeszłego roku doczekał się SSD i wyraźnie mu się polepszyło ale straciłem do niego cierpliwość i od wiosny tego roku używam Optiplex 780 na core 2.
    Drugi egzemplarz nadal robi jako NAS co prawda teraz jest włączany tylko w razie potrzeby ale nigdy nie było z nim problemu.

Teraz cena HP5740 jest chyba dużo przystępniejsza niż wtedy kiedy ja kupowałem więc niewiele ryzykujesz.
    Pewnie będziesz zadowolony a nawet jeśli nie to na pewno znajdziesz mu jakieś ciekawe zastosowanie ;)
  • #15 16647643
    Marcin1989
    Poziom 17  
    Dzięki za informację. W takim razie chyba go kupię.

P.S. tez mam optiplexa 780 sff przerobionego na desktopa ( z normalnym zasilaczem) i chłodzonego LC z quadem (bsel mod). Muszę dokupić do niego ssd na system :)
  • #16 16647654
    krasnyx
    Poziom 11  
    Nie ma sprawy służę w razie co skromną wiedzą.

a mi tak się spodobały maluchy na biurku że kupiłem usff
    ale na tym zakończmy oftop ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kątowej przejściówki SATA do terminala HP T5740, aby móc zamknąć obudowę, gdyż standardowe kable uniemożliwiają to z powodu ich długości. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie aukcji na alledrogo, jednak użytkownik podkreśla, że potrzebuje konkretnego kabla zasilającego SATA z kątową wtyczką. Inni uczestnicy dyskusji poruszają również kwestie związane z poborem mocy terminali HP T5740 i T5735, a także ich stabilnością i zastosowaniem jako stacji roboczej lub NAS.
REKLAMA