logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć pompę wody przed spaleniem przy zablokowaniu turbiny?

maniuto 04 Paź 2014 10:08 2805 5
  • #1 14013319
    maniuto
    Poziom 10  
    Witam.

Posiadam pompe która wypompowywuje ściek do którego czasem dostają się małe szmatki i inne elementy które już nie raz zablokowały turbinę pompy w efekcie czego wirnik staje i może to doprowadzić do jej spalenia.

Czy istnieje jakaś metoda elektrycznego zabezpieczenia takiej pompy aby w przypadku zablokowania się turbiny napięcie automatycznie się odłączało?
  • #2 14013426
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    1fazowa czy 3fazowa?
    Wyłącznik silnikowy z członem termicznym powinien załatwić sprawę lub sam termik.
    Jak zablokuje się to wzrośnie prąd i układ termika powinien odłączyć.
  • #3 14013803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14015704
    maniuto
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi... celowałem w wyłącznik silnikowy typu PKZ ale mimo wszystko wolałem zasięgnąć opinii kogoś fachowego dlatego wolałem się upewnić zaczynając ten wątek.

Pompa jest 1 fazowa 1,5kW.

Kolego zdzisiek1979 napisałeś "wyłącznik silnikowy z członem termicznym". Czy miełeś na myśli jeden wyłącznik ze zintegrowanym członem termicznym czy są to dwa osobne elementy? I pytanie drugie: jeżeli sam termik załatwiłby sprawę to w jaki sposób podpiąć go w układ zasilania pompy?

Kolego szelton Co oznacza S2 na zamieszczonym przez Ciebie schemacie? W międzyczasie znalazłem taki oto schemat (załącznik). Wytłumacz mi proszę dlaczego schemat po lewej stronie (który jest bardzo podobny do Twojego) jest oznaczony jako błąd. Nie bardzo to rozumiem. Czy dlatego że został na nim dodatkowo zastosowany wyłącznik różnicowo prądowy, nie może zostać użyty taki sposób mostkowania i podłączenia wyłącznika silnikowego?
    Załączniki:
    • Zabezpieczenie_pompy_z_silnikiem_1-fazowym_pdf2.pdf (144.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14016102
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Wyłącznik silnikowy to człon zwarciowy i termiczny ( termik ) masz małe pokrętło nastawy prądu i nim " dostrajasz " człon przeciążeniowy czyli termik.
    Zaś co do podłączenia to są wyłączniki dla 1f silników.
    Zaś jeśli chodzi o wyłącznik 3f dla zastosowania 1f to jestem za tym by wszystkie człony połączyć szeregowo. Wychodzę z założenia że niema idealnie zrobionego gdzie każdy tor jest idealną kopią poprzedniego. Będzie na pewno minimalna różnica i łączenie szeregowe daje szansę zadziałania tego toru o największej czułości.
    Obciążenie będzie nagrzewać wszystkie tory równomiernie.
    Zaś co do schematu z PDF tam gdzie jest dobrze to bym się zgodził z tym ale tak że dwa tory są szeregowo połączone i przewodzą fazę zaś trzeci tor N prąd obciążenia będzie taki sam i na L i na N. Tylko w tym układzie mamy ściśle odłączony silnik od przewodów roboczych L/N.
    Ale bardziej bym oparł się na przewodzie fazowym i dał szeregowo przez trzy tory.
  • #6 14016417
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA