logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować nowe zabezpieczenie termiczne w pompie 1kW na działce?

lucash 10 Lip 2006 09:12 6551 3
REKLAMA
  • #1 2806468
    lucash
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam pompę do podlewania na działce jednofazową niepamiętam jakiej mocy ( chyba cos ok. 1kW).W środku są kondensatory i jakieś zabezpieczenie termiczne (było :) ) które wyłłączało pompe przy zbyt długiej pracy.Teraz kostka z bimetalem się spaliła i pompka działa na krótko z kondensatorami bez zabezpieczenia.Jak zamontować tam jakiś bimetal albo zabezpieczenie z powrotem żeby jej szlag nie trafił?
  • REKLAMA
  • #2 2806829
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    raczej pompy zabezpiecza się przed "suchobiegiem" lub(i) przed przeciążeniem/zwarciem.
    pdstawą jest zabezpieczenie termiczne(bimetal) o regulowanym prądzie termicznym. Nastawia się go na wartość od100% do 110% prądu znamionowego silnika. rodzaje są różne np. M250, M611 -Legrand, PKZM- moeller, seria GV telemecanique(schneider) i inne
    musisz podać dane silnika to dobierzemy :D
  • REKLAMA
  • #3 2807976
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Twój silnik, jezeli ma około kilowata, to pobiera prąd około 5-6A. najlepiej zakupic wiec termik regulowany w zakresie około 4-10A podłączyc puscic pompe i wyregulowac minimalnie powyzej granicy w której pompa przy normalnej pracy bedzie go wybijac. chyba ze dysponujesz miernikiem którym dokładnie zmierzysz prąd pobierany przez pompę.
  • #4 2808887
    lucash
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    kurcze tojest ruska pompa ale zaraz napisze jakieś dane to może mi pomożecie :)

Moc 720 W
    Więc prąd musi być ok. 2,5 - 3 A chyba że coś się pomyliłem.

W danych nie piszą nic o cos(fi) wwiec przyjąłem 0.8.
    Podają że silnik o połączeniu w Y.
    Są 4 kondensatory o pojemności 10 uF każdy.
    Dodam że ten bimetal był przy kondensatorach w środku.
REKLAMA