logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie taśmy LED RGB do TV w celu dopasowania kolorów do obrazu

wania659 04 Paź 2014 19:23 3423 2
REKLAMA
  • #1 14014700
    wania659
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jako, iż nie znalazłem podobnego tematu, rodzi się we mnie pytanie.

Czy taśmę led RGB, znaną z serwisów aukcyjnych, można podłączyć pod telewizor by emitowała kolory dopasowane mniej więcej do obrazu?

Studiując schemat złącza EURO, można wytypować masę i sygnał dla kolejno Red, Blue, Green. Teoretycznie by się zgadzało, ale czy to ma prawo bytu?

Liczę że rozwiejecie moje wątpliwości.
    Pozdrawiam,
    Post tytułowy oraz temat poprawiłem. swiercm
  • REKLAMA
  • #2 14014779
    vonar
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    1. Złącze SCART telewizora zawiera wejścia RGB. Wyjście jest tylko kompozytowe.

2. By odpowiednio wysterować diody RGB należy sprawdzić kolor odpowiednich obszarów obrazu, a do tego niezbędne jest poprawne zdekodowanie analogowego sygnału wideo (kompozytowego, niestety). Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania: bardzo szybki przetwornik analogowo-cyfrowy + FPGA lub analogowe procesory sygnału PAL do telewizorów (natknąłem się np. na M51403FP – wejście PAL, wyjścia m. in. RGB) + trochę analogowej i cyfrowej magii (liczniki wyzwalające układy próbkująco-pamiętające, by wychwycić kolor w odpowiednich miejscach ekranu?).

Ogólnie – nie będzie łatwo.
REKLAMA