logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KGV2604 - Brak wężyka skroplin (Bosch Cooler)

yollande 04 Paź 2014 21:29 2892 4
  • #1 14015090
    yollande
    Poziom 2  
    Witajcie!
    Dziś niestety żywota dokończyła lodówka w wynajmowanym mieszkaniu (wyciek freonu i takie tam, ale jako że był to szrot totalny - wiadomo, właściciele mieszkań lecą po taniości - nie było sensu go naprawiać). Dosyć przymusowo weszliśmy w posiadanie starej chłodziarko-zamrażarki Bosch (nr KGV2604). Jak się już później okazało, jest to jedna z lodówek typu no-frost z piękną dziurą z tyłu obudowy. Wężyka brak, dawny właściciel, w odpowiedzi na smsa (cwaniak nie odebrał już telefonu), odpisał jedynie, że wężyka nie było i chłodziarka działała bez zarzutu, nic się nie lało. Nie bardzo wierzę w takie zapewnienia, dlatego jako totalny laik chciałabym zapytać Was, w jaki sposób zamocować wężyk (jak go uszczelnić itp.). Pomijając już kwestie techniczne (nie bardzo jeszcze wiem jak, ale trzeba będzie jakoś dać radę sobie z włożeniem rurki skroplin pod parownik), warto się bawić? Czy takie amatorskie rozwiązanie załatwi sprawę?

Pozdrawiam!
  • #2 14015767
    yollande
    Poziom 2  
    Doczytałam, że tam powinna być rynienka, nie wężyk. Na zewnątrz, pod otworem, widać jakiś czarny szlam, więc jak śmiem przypuszczać, odpływ się zatkał i poprzedni właściciel może przy czyszczeniu urwał pewne elementy. Niemniej jednak ponawiam pytanie. :)
    Byłabym też bardzo wdzięczna za ewentualne zdjęcia tej instalacji, niestety w internecie nie znalazłam nic w dobrej jakości, a może ktoś ma na komputerze jakieś archiwalne fotki.
  • Pomocny post
    #3 14015964
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    Tak to powinno wyglądać:

Bosch KGV2604 - Brak wężyka skroplin (Bosch Cooler)
  • Pomocny post
    #4 14016019
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    Można wykorzystać rynienkę do kładzenia przewodów elektrycznych - przykleić pod lekkim skosem, tak aby dolny koniec był nad miską na sprężarce (powinien być tam element mocujący 06 6889).
  • #5 14016779
    yollande
    Poziom 2  
    Dziękuję Wam serdecznie za schemat i podpowiedź :)
REKLAMA