logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Bosch KGN49A73 - zamarznięta woda w zamrażalniku

Oba 121 23 Kwi 2017 15:20 4287 2
REKLAMA
  • #1 16431181
    Oba 121
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem z zamrażalnikiem w lodówce.
    Lodówka ma ok 7 lat i coś się popsuło, a mianowicie w zamrażalniku, który jest na dole lodówki spływa skądś woda po tylnej ściance zamrażalnika i zamarza na samym dole zamrażalnika uniemożliwiając wyciąganie szuflady.
    Do tej pory tego problemu nie było, bo zamrażalnik sam się rozmrażał.
    Podpowie ktoś, co się zepsuło?
  • REKLAMA
  • #2 16431486
    tomek_602
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Skoro do tej pory sam się rozmrażał, to znaczy że ma gdzieś kanał którym spływa woda z tego rozmrażania. Teraz się zatkał i woda zbiera się na dole. Odszukaj odpowiedni kanał/otwór, przepchaj go i po problemie.

W mojej lodówce poniżej wymiennika na tylnej ściance uformowana rynienka, która zbiera wodę skapującą z wymiennika. Pośrodku rynienki jest otwór, do którego podłączony jest wężyk odprowadzający wodę do miski nad agregatem, skąd odparowuje podgrzewana ciepłem wydzielanym przez agregat. Średnio raz na rok wężyk zapycha się jakimiś śmieciami. Biorę wtedy metr grubego drutu w izolacji, wkładam w ten otwór w rynience i przepycham.
  • #3 16431800
    Oba 121
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Kiedyś szukałem tego otworu i nie znalazlem uznalem ze nie ma ( wyciagnalem wszystkie polki i szuflady).bede szukal dalej.
    A jesli ktos ma podobny model i wie gdzie jest to prosze o info.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze dopytam czy tego otworu szukac w lodowce czy zamrażarce

Dodano po 7 [minuty]:

Rurka znaleziona syfy wpłynęły problem rozwiązany dzięki za podpowiedź
REKLAMA