logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon wokalowy- co i jak ! Proszę o szybką odpowiedź!

Vilsae 05 Paź 2014 15:35 2655 26
REKLAMA
  • #1 14016809
    Vilsae
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witajcie.
    Planuję kupić mikrofon bezprzewodowy, wokalny. Ma on mi służyć głównie do prób w domu i ew abym mógł go zabrać na jakieś imprezy itp. Cena do 550zł.
    Nie mam jakiegoś bardzo niskiego głosu, śpiewam średnim, a czasami całkiem wysokim tonem.

Mam więc następujące pytania:
    1. Czy ten mikrofon, który wybrałem spełni moje oczekiwania ?
    http://www.rockonpro.pl/index.php?route=produ...uct_id=37403&gclid=CIffm9PH_8ACFSuWtAodOSEATQ

2. Co będzie mi potrzebne do jego uruchomienia. ( wzmacniacz, wieza czy co )

Liczę na szybką odpowiedź, pozdrawiam !!!!
  • REKLAMA
  • #2 14017118
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Vilsae Czy musi być bezprzewodowy?
  • #3 14017124
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    Vilsae napisał:
    Czy ten mikrofon, który wybrałem spełni moje oczekiwania ?
    http://www.rockonpro.pl/index.php?route=produ...uct_id=37403&gclid=CIffm9PH_8ACFSuWtAodOSEATQ

Moich by nie spełnił ze względu na brak wyjścia XLR. Mogę polecić sprawdzony zestaw LD Systems

http://musicexpress.pl/-zestawy-do-reki/8022-...ms-ws-eco-2-hhd-1-mikrofon-bezprzewodowy.html

Dodano po 49 [sekundy]:

Vilsae napisał:
    Co będzie mi potrzebne do jego uruchomienia?

Przede wszystkim mikser (ew. powermikser), końcówka mocy i kolumny.
  • REKLAMA
  • #4 14017176
    Vilsae
    Poziom 10  
    No właśnie myślałem, że najlepszym wyborem będzie mikrofon bezprzewodowy.

Potrzebuje świetnego pakietu za niewielką cenę, nie stac mnie narazie na jakieś większe wydatki.
    Hmm no a biorąc pod uwagę mikrofony przewodowe. Co powiecie o Shure sm58 ? Z tego co słyszałem to sprawdzony mikrofon i naprawdę dobry.

PS: Mikser i kolumny to dodatkowy duży wydatek. Widziałem kiedyś takie kolumny, do których można podłączyć chyba od razu mikrofon o ile się nie mylę..

PS2: Hmm, a czy bez tego wejścia XLR da się ten mikrofon jakoś sensownie i łatwo podłączyć ?
    Jestem w tym tak zielony, żeby nie powiedzieć wyblakły zielony, że szok ! :D Liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam.
  • #5 14017201
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Vilsae Tak SM58 to dobry wybór, a proponowany przez Ciebie mikrofon, to, trudno określić co.
  • #6 14017250
    Vilsae
    Poziom 10  
    Nie wiem już co robić. Polecacie przewodowy czy bezprzewodowy mikrofon ?

PS: Są te takie głośniko-kolumny do których bym po prostu mógł podłączyć mikrofon bez jakiegoś trudu ?

@Edit. Jeśli chodzi jeszcze o przewodówki.

http://riff.net.pl/mikrofony/13452-sennheiser-e-835.html

Co powiecie o tym sennheiserze ?
  • #7 14017623
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Vilsae napisał:
    Polecacie przewodowy czy bezprzewodowy mikrofon ?

Przede wszystkim określ wymagania. Wiemy już, że będzie do ćwiczeń w domu, ale wspomniałeś też, że chcesz zabierać go na imprezy, jakie?

Dodano po 53 [sekundy]:

Vilsae napisał:
    Są te takie głośniko-kolumny do których bym po prostu mógł podłączyć mikrofon bez jakiegoś trudu ?

http://musicexpress.pl/-kolumny-monitorowe/12775-the-box-ma-100-monitor-aktywny.html

Dodano po 2 [minuty]:

Vilsae napisał:
    Co powiecie o tym sennheiserze ?

Tu masz wyższy model i za niższą cenę. Jest w klasie Shure SM58.

http://hurtowniamuzyczna.pl/offer/33/7413/sennheiser-e-845-s.html#tab=tab-1
  • #8 14018094
    Vilsae
    Poziom 10  
    Hmm na imprezy myslę, że typowo szkolne- występuję solowo, potrzebuję wtedy swojego mikrofonu, wiem że mnie nie zawiedzie i czuje się pewniej :D

Moje oczekiwanie jest takie, żeby po prostu dźwięk był naprawdę wyraźny i fajnie ''obrany''.

Wybiorę chyba najprawdopodobniej jednego z Sennheiserów, chociaż jeśli macie jakieś lepsze modele od niego no to śmiało dawać... ;)
  • REKLAMA
  • #9 14018122
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Vilsae napisał:
    Moje oczekiwanie jest takie, żeby po prostu dźwięk był naprawdę wyraźny i fajnie ''obrany''.

Oczekiwać możesz jak najbardziej, aczkolwiek dużo zależy od jakości szkolnego sprzętu i umiejętności "pana od dźwięku".
  • #10 14018204
    Vilsae
    Poziom 10  
    Rozumiem. Hmm to jaki w końcu mikrofon wybrać ?:) Widzę, że znasz się na rzeczy więc licze na twoją pomoc.

Planuję kupić któryś z tych mikrofonów ( doradź najlepszy :D )
    + kolumno wzmacniacz ( taki, by ten dźwięk był całkiem okej )
    + kabelek żeby mikrofon podłączyć.

Jak będziesz miał chwilę to wstaw mi linki do tych 3 produktów, najlepiej z jednej strony- wtedy mniej zapłace ( przesyłka itp. )

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!
  • #11 14018231
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na wszystko?
  • #12 14018269
    Vilsae
    Poziom 10  
    wiesz, cięzko mi powiedzieć. Tak naprawdę, żeby poświęcić się tej mojej pasji to staram się wydać na to tyle ile mogę, sprzedaje jakieś ps3 itp xD Mam dopiero 16 lat więc sam fortuny nie zarobie.

Planowałem tak: mikrofon ( max 550zl ), kolumna- najtańsza z tych już lepszych.. ( nie mówię o cenie 1tys zł + bo az tyle nie wykombinuje ;/). Wiem, ze ciężko będzie coś znaleźć, ale na pewno jest coś co w miare sprosta zadaniu. Mam zamiar w najbliższy, czasie zapisać się do szkoły muzycznej, z czasem będę starał się ulepszać to co mam (coś żeby nagrywać na kompa itp, ale to przyjdzie na to jeszcze czas.. )
  • #14 14019353
    b00l3r
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Mikrofon -> kolumna. No dobra, a gdzie reszta? W sumie nie za bardzo rozumiem sedna. Kolumna ma służyć tylko do nagłośnienia wokalu. To Ty śpiewasz z akompaniamentem czy bez?
    Sam mikrofon, może Ci nie zapewnić super świetnego brzmienia. Wypadałoby jeszcze postarać się o jakiś blok dynamiki i procesor pogłosowy.

Ja ostatnio robiłem u siebie w domu karaoke w torze Tc helicon mp75 -> SPL channel one -> rme ucx (pogłosy dsp) -> Adam a7x

Efekt był taki, że parę osób stwierdziło, że taki zestaw potrzebuje do ćwiczeń.
  • REKLAMA
  • #15 14019706
    Vilsae
    Poziom 10  
    Ćwiczę najczęściej z kolegą, który gra na pianinie. Jeśli ćwiczę sam to robię to raczej bez podkładu. Nie zamierzam jak narazie nic nagrywać itp. Z czasem na pewno coś będę robił, postaram się zapewnić wtedy jakąś dobrą akustykę pomieszczenia itp.
    Na dzień dzisiejszy potrzebuję dobrego mikrofonu i czegoś co pozwoli mu wydobyć ten dźwięk :)

@Edit: Co do procesora pogłosowego to słyszałem coś o tym. Wiem tyle, że to dodaje ''talentu'' wokaliście :D. Obawiam się tylko, że cena takiego procesora jest naprawdę duża, a obsługa dla typowego amatora w tej dziedzinie trudna :D

Pozdrawiam.
  • #16 14020108
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Vilsae napisał:
    Co do procesora pogłosowego to słyszałem coś o tym. Wiem tyle, że to dodaje ''talentu'' wokaliście :D. Obawiam się tylko, że cena takiego procesora jest naprawdę duża, a obsługa dla typowego amatora w tej dziedzinie trudna.

Zależy jaki procesor masz na myśli. Procesor efektów (reverb, delay, chorus) można kupić nawet za 100 zł (Behringer Virtualizer), zaś bardziej zaawansowany procesor (np TC Electronic Voice Live) oprócz efektów pogłosowych może zawierać m.in. kompresor/limiter, deesser, harmonizer, korekcję intonacji, etc.

Dodano po 1 [minuty]:

b00l3r napisał:
    Mikrofon -> kolumna. No dobra, a gdzie reszta? W sumie nie za bardzo rozumiem sedna. Kolumna ma służyć tylko do nagłośnienia wokalu. To Ty śpiewasz z akompaniamentem czy bez?
    Sam mikrofon, może Ci nie zapewnić super świetnego brzmienia. Wypadałoby jeszcze postarać się o jakiś blok dynamiki i procesor pogłosowy.

Wszystko się zgadza, ale obecny budżet autora to 1000 zł.

Dodano po 40 [sekundy]:

b00l3r napisał:
    Efekt był taki, że parę osób stwierdziło, że taki zestaw potrzebuje do ćwiczeń.

Wspomniałeś o cenie w/w zestawu? Zapewne entuzjazm prysł by jak przysłowiowa bańka mydlana...
  • #17 14020291
    Vilsae
    Poziom 10  
    Nie no jeśli rzeczywiście ten procesor taki zwykly, który już coś da kosztuje 100zł, a nie ejst jakis trudny w ogarnięciu i rzeczywiście ten efekt jest to jestem w stanie dorzucić to pare zł..
    Zalezy mi, zeby jednak to było coś naprawdę przyzwoitego nawet za taką niewielką cenę.. :C
  • #18 14020324
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Vilsae napisał:
    Nie no jeśli rzeczywiście ten procesor taki zwykly, który już coś da kosztuje 100zł, a nie ejst jakis trudny w ogarnięciu i rzeczywiście ten efekt jest to jestem w stanie dorzucić to pare zł..
    Zalezy mi, zeby jednak to było coś naprawdę przyzwoitego nawet za taką niewielką cenę.. :C

W tym momencie sprawa się komplikuje, ponieważ w zaproponowanym "odsłuchu" nie ma możliwości podpięcia procesora efektów. Napisz konkretnie jakim budżetem dysponujesz, bo zaczyna się "bicie piany"...
  • #19 14020762
    Vilsae
    Poziom 10  
    Masz rację.. nie ma po co się pchać w błędne koło i dodawać jakieś perełki.

Na dzień dzisiejszy mam budżet do max 1200zł. Chce za to mieć po prostu jakiś całkiem dobry mikrofon i kolumnę, która ten dźwięk wydobędzie sensownie.. Dajcie znać czy to ma w ogóle sens i co mam dokładnie kupić. To ma mi po prostu troszeczkę uprościć ćwiczenia i dodać do nich jakiś efekt, bo mało siebie słysze gdy stoję obok fortepianu itp.. Mam nadzieję, że to będzie w miarę fajnie brzmiało pomimo tego, że nie będę miał super efektów specjalnych do tego..

Pozdrawiam i liczę na szybką konkretną odpowiedź bo nie ma sensu ciągnąć tego tematu w nieskończoność:D
  • #20 14020993
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Mikrofon lepiej kupić nowy (chociażby ze względów higienicznych). Czy kolumna aktywna i mikser może być z "drugiej ręki", czy koniecznie muszą być nowe?
  • #21 14021025
    Vilsae
    Poziom 10  
    Nie no mam tendencję do kupowania rzeczy nowych :) Nie mam jakoś ufności do tych z drugiej ręki :)

Jak ten dźwięk by wyglądał przez sam mikrofon z kolumną? Naprawdę byłby aż tak zły ? :C

@Edit: Głupio mi Was tak męczyć, ale nie mam kogo się o to zapytać :D
  • #22 14021127
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Vilsae napisał:
    Nie no mam tendencję do kupowania rzeczy nowych :) Nie mam jakoś ufności do tych z drugiej ręki :)

Czyli nówki sztuki.

Dodano po 2 [minuty]:

Vilsae napisał:
    Jak ten dźwięk by wyglądał przez sam mikrofon z kolumną? Naprawdę byłby aż tak zły ?

Nie tyle zły, tylko "bliski" (bez przestrzeni).

Dodano po 2 [minuty]:

Vilsae napisał:
    Głupio mi Was tak męczyć, ale nie mam kogo się o to zapytać :D

Od tego jest forum :)

Do rzeczy:

http://musicexpress.pl/kolumny-aktywne/7579-behringer-vp-1220-d-kolumna-aktywna.html

http://www.musicexpress.pl/11819-behringer-xenyx-1002-fx-mikser.html

http://musicexpress.pl/dynamiczne/9103-behringer-xm-8500-a-mikrofon-dynamiczny.html

(nie sugeruj się niską ceną, to bardzo dobry mikrofon, zbliżony brzmieniowo do Shure-a SM58)

http://musicexpress.pl/mikrofonowe/8304-proel-bulk-xlr-xlr--5m-przewod.html

http://musicexpress.pl/audio/13401-proel-bulk-jack-jack--5m-przewod.html
  • #23 14021152
    Vilsae
    Poziom 10  
    Bliski hmm no, ale to chyba dałoby się tego sensownie słuchać i byłoby i tak okej nie? :D

Ja już jestem tak zmieszany, że naprawdę nie wiem co z tym fantem zrobić i chce to już mieć za sobą :X Znalazłem jeszcze taki mikrofon, sprawdziłby się lepiej od e845s?

http://muzyczny.pl/138890_AKG-D7-mikrofon-dynamiczny.html ( tak wiem.. cena większa )
  • #24 14021173
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Powyżej masz moją propozycję. Budżet został trochę przekroczony, ale może sprzedawca udzieli rabat. Nie oszukujmy się, 1200 zł to nie jest dużo w przypadku sensownego sprzętu prosto ze sklepu.
  • #25 14021190
    Vilsae
    Poziom 10  
    Okej dziękuję i tak :)
    Moje ostatnie pytanie: Czy się opłaca i czy będę z tego jako takto zadowolony ? :D po prostu chodzi mi o to czy ten dzwiek mnie nie przerazi. Mi chodzi o to, żeby ten dzwiek byl po prostu cos jak moj glos tylko ze glosniejszy.. tyle ;D To są moje początki, z czasem sprzęt będę polepszał ;) hm? :D
  • #26 14021220
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Vilsae napisał:
    Czy się opłaca i czy będę z tego jako tako zadowolony ?

Wg mnie to dobra propozycja. Jeżeli znasz podstawy elektroakustyki i potrafisz ustawić właściwą korekcję, to będziesz zadowolony (zakładam, że umiesz się obchodzić z mikrofonem - nie trzymasz go jak parasol, lub nie śpiewasz z odległości 0,5m).
  • #27 14022538
    Vilsae
    Poziom 10  
    Nie no z mikrofonem miałem już tyle razy do czynienia, że bardzo dobrze się czuję śpiewając do niego. Co do ustawiania korekcji i tej elektroakustyki. Szczerze mówiąc nigdy się bliżej tym nie zajmowałem, zawsze robił to ktoś za mnie- ja tylko z tego korzystałem. Jak coś to będę dalej pytał.. ;) :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup mikrofonu bezprzewodowego do ćwiczeń w domu oraz na imprezy, z budżetem do 550 zł. Pojawiają się pytania dotyczące wyboru mikrofonu oraz niezbędnych akcesoriów do jego uruchomienia. Użytkownicy forum sugerują różne modele mikrofonów, w tym Shure SM58 oraz Sennheiser E845, a także zwracają uwagę na konieczność posiadania miksera i kolumny do nagłośnienia. Wskazują również na możliwość zakupu kolumn aktywnych, które mogą ułatwić podłączenie mikrofonu. Dyskusja obejmuje również kwestie związane z jakością dźwięku oraz dodatkowymi efektami, takimi jak procesory pogłosowe. Użytkownik wyraża chęć do dalszego rozwijania swojego sprzętu w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA