Chciał bym wykorzystać posiadane transoptory do separacji optycznej impulsów pochodzących z enkodera/generatora lub innego źródła impulsów zasilanego napięciem 5V. Na wyjściu muszę uzyskać 3.3V, a prąd musi być bezpieczny dla portów mikrokontrolera XMega/STM32 lub PIC/dsPIC pracujących z napięciem 3,3V.
Używam CNY17-4 którego CTR zawiera się w przedziale 160-320%.
Natomiast LTV817 (odpowiednik popularnego PC817) posiadam w wersji B, która to wersja posiada CTR w przedziale 130-260%.
Instrukcja do LTV817 pokazuje taki wykres:
zależności czasu odpowiedzi od dobranego rezystora RL.
Częstotliwości odcięcia dla poszczególnych układów są następujące:
- CNY17: 110kHz
- LTV817: 80kHz
Ciekawe czy w ogóle da się dojść w okolice 80kHz? Zapewne przy takiej częstotliwości sygnał będzie mocno zniekształcony, ale może jednak procek poradzi sobie ze zliczeniem takich impulsów. W każdym razie ewentualnie mogę zostać przy niższych częstotliwościach, a później poszukać jakiegoś transoptora z bramką na wyjściu który poradzi sobie z dużą częstotliwością sygnału (np. TLP281-4 lub 6N137).
Wolał bym nie stosować dzielnika napięcia do obniżenia wartości sygnału. Źródłem sygnału ma być enkoder lub impulsy drogi pochodzące z kostki ISO samochodu (oba zastosowania dotyczą innych urządzeń).
Używam CNY17-4 którego CTR zawiera się w przedziale 160-320%.
Natomiast LTV817 (odpowiednik popularnego PC817) posiadam w wersji B, która to wersja posiada CTR w przedziale 130-260%.
Instrukcja do LTV817 pokazuje taki wykres:
Częstotliwości odcięcia dla poszczególnych układów są następujące:
- CNY17: 110kHz
- LTV817: 80kHz
Ciekawe czy w ogóle da się dojść w okolice 80kHz? Zapewne przy takiej częstotliwości sygnał będzie mocno zniekształcony, ale może jednak procek poradzi sobie ze zliczeniem takich impulsów. W każdym razie ewentualnie mogę zostać przy niższych częstotliwościach, a później poszukać jakiegoś transoptora z bramką na wyjściu który poradzi sobie z dużą częstotliwością sygnału (np. TLP281-4 lub 6N137).
Wolał bym nie stosować dzielnika napięcia do obniżenia wartości sygnału. Źródłem sygnału ma być enkoder lub impulsy drogi pochodzące z kostki ISO samochodu (oba zastosowania dotyczą innych urządzeń).