logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaczący ping na łączu UPC 600 Mbps - jak poprawić stabilność?

piorunno21 21 Paź 2024 14:02 2388 8
REKLAMA
  • #1 21271517
    piorunno21
    Poziom 4  
    Cześć,

Mam problem z internetem UPC 600mb/s na światłowodzie. Problem trwa już ponad miesiąc, temat zgłaszany kilka razy do UPC, za każdym razem czekam 7 dni na odpowiedź, że wszystko jest ok i proszę zrestartować router.
    Otóż co kilka sekund skacze mi ping. W załącznikach wysyłam certyfikowane testy na pro.speedtest (z UPC też je dostali i powiedzieli, że wszystko ok) oraz przykładowe testy na pingtestach. raport_230...651745.pdf (292.12 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Skaczący ping na łączu UPC 600 Mbps - jak poprawić stabilność?KolejnePin...prawie.png (135.01 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Ping skacze wszędzie, na podłączeniu kablowym na różnych kompach, oraz na różnych urządzeniach na wi-fi.
    Widziałem na forum podobny temat z 2019 roku, ale został urwany i nie było w nim odpowiedzi.

Szlag mnie już trafia, dzisiaj również dostałem wiadomość, że wszystko jest ok, a nie jest. Więc znowu to zgłosiłem i znowu będę czekał tydzień na głupią odpowiedź.
    Stabilny ping jest mi potrzebne głównie do gier.
    Jakieś podpowiedzi? Co mogę zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21271624
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Jakie zgloszenie? W jakim świecie żyjesz? Pisze się oficjalną reklamację, inaczej zawsze odrzucą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21271641
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    Nie możesz zadzwonić na infolinię i domagać się resetu tego ich modemoroutera? Dwa razy już w tym roku dzwoniłem, żeby to zrobili, jak się zaczęły zacinać kanały dosyłowe i transfer leciał w dół a pingi rosły.
    Nie to samo, ale może pomoże, a jak nie pomoże, to masz kolejny i odnotowany przez call center argument do zgłoszenia reklamacji.
  • REKLAMA
  • #4 21271782
    KOCUREK1970
    Ocena: 5450
    piorunno21 napisał:
    Jakieś podpowiedzi?

Zmienić operatora, poważnie mówię.
    Od 14 10 2024, T-Mobile oferuje swoje usługi na szkielecie PŚO - też szału nie ma, ale może będzie to lepiej działać.
    piorunno21 napisał:
    Co mogę zrobić?

Nic, bo Play zna się na DOCSIS, jak ja na budowaniu szybowców.
  • #5 21271789
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Nic, bo Play zna się na DOCSIS, jak ja na budowaniu szybowców.

Ale TM ma dostęp BSA a nie LLU, więc nic sie nie zmieni, bo dalej to Play będzie ogarniał ten odcinek. Zresztą nawet nie wiadomo, gdzie TM i Play będą mieli punkty styku dla swoich sieci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21271798
    KOCUREK1970
    @IC_Current
    Czym ryzykuje, jak obecnie ma kaszanę, niczym.

PŚO, to też światłowody do domu, warto sprawdzić @piorunno21, kogo masz tam do dyspozycji.
  • REKLAMA
  • #7 21271822
    piorunno21
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    @IC_Current
    Czym ryzykuje, jak obecnie ma kaszanę, niczym.

PŚO, to też światłowody do domu, warto sprawdzić @piorunno21, kogo masz tam do dyspozycji.

Obecnie mam dość fajną ofertę, bo telewizja (niecałe 200 kanałów) + internet 600 mb + Netflix podstawowy + ViaPlay Medium za 100 zł z hakiem.
    Wcześniej miałem Vectrę, ale zrezygnowałem bo rozłączało często router. Z samego internetu do wyboru jest jeszcze Orange lub T-mobile.

Dziś 2x do nich dzwoniłem, pierwszy raz ze zgłoszeniem że nic nie naprawili a drugi raz (za namową Pani z salonu) żeby przyjechał technik i sprawdził/wymienił sprzęt.
    Zrozumcie, że ja nie chcę się z nimi bić miesiącami, tylko chcę mieć stabilny internet w jak najszybszym czasie.
  • #8 21271849
    KOCUREK1970
    piorunno21 napisał:
    żeby przyjechał technik i sprawdził/wymienił sprzęt.

Technik, nic tu nie pomoże.
    Wymiana sprzętu też nie.
  • #9 21271918
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Technik, nic tu nie pomoże.
    Wymiana sprzętu też nie

Ani proszenie "pani z salonu".
    Jedyne co z takimi firmami potrafi rozmawiać, to pisemna reklamacja i żądanie zapłaty kary umownej + zwrot abonamentu za niedziałające prawidłowo łącze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym pingiem na łączu UPC 600 Mbps, co wpływa na jakość gier online. Pomimo wielokrotnych zgłoszeń do UPC, otrzymuje jedynie standardowe odpowiedzi o konieczności restartu routera. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby złożyć oficjalną reklamację oraz domagać się resetu modemu przez infolinię. Pojawiają się również sugestie dotyczące zmiany operatora na T-Mobile lub Orange, jednak podkreślają, że zmiana niekoniecznie rozwiąże problem, ponieważ infrastruktura może pozostać ta sama. Użytkownik wyraża frustrację z powodu braku skutecznej pomocy i chęci szybkiego rozwiązania problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA