logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Części silnikowe na złom - które el. z jakiego materiału?

adam951 07 Paź 2014 00:02 16326 3
REKLAMA
  • #1 14021321
    adam951
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witajcie!
    Pasowałoby się nie długo wybrać na złom i sprzedać co nie co. Mam już rozebrany zajechany silnik od Skody Favorit (tylko zawory z głowicy mi zostało wydłubać) i zaorany kompresor dwucylindrowy. Ponadto mój poczciwy Ford Fiesta MK3 już umiera śmiercią naturalną, więc też jeszcze w tym roku czeka ją przeróbka na żyletki.
    No i opcja jest taka, żeby sprzedać to w częściach i dostać trochę więcej kasiorki.
    Pytanie jak w temacie. Z jakich metali i stopów wykonane są poszczególne elementy silnika?
    Blok żeliwny.
    Głowica pewnie duraluminium.
    Pokrywa zaworów i rozrządu też coś z aluminium, nie?
    Wał? Wałek rozrządu? Korbowody, tłoki, tuleje? Kolektor ssący, gaźnik (to pewnie amelinium), kolektor wydechowy, koło zamachowe?
  • REKLAMA
  • #2 14022096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14023436
    adam951
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Co do OC. Wiem o co Ci chodzi. Ale pojazd zostanie wyrejestrowany w wydziale komunikacji. Wraz z odpowiednim zaświadczeniem.
    Czyli w sumie jedynie więcej na elementach aluminiowych zarobię. No ale zawsze coś. :)
  • #4 14023780
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Co do głowic i bloków to nie ma reguły - mogą być albo żeliwne, albo aluminiowe, w zależności od jakiego pojazdu pochodzą. Tłoki, kolektor ssący część osprzętu silnika, obudowa skrzyni biegów aluminium, wał korbowy, wałek rozrządu, korbowody, koło zamachowe, tryby skrzyni biegów i silnika stal. Gaźniki, mechaniczne pompki paliwa ZnAl.
REKLAMA