logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera w BF3 po 10 minutach - specyfikacja sprzętu

Jusufaki 07 Paź 2014 08:15 4029 34
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer zawiesza się po około 10 minutach gry w Battlefield 3 mimo tej konfiguracji sprzętowej?

Najpierw wyłącz podkręcanie, zaktualizuj sterowniki chipsetu i grafiki oraz sprawdź RAM i dysk, bo takie zawieszanie po kilku minutach gry może wynikać z niestabilnego OC albo wadliwego sprzętu; w tym wątku ostatecznie wyszło, że uszkodzona była karta graficzna [#14021722][#14024389][#14029662][#14030036][#14031404][#15559127] W praktyce trzeba było wrócić w BIOS-ie do ustawień natywnych, bo komputer był podkręcony do 4.4 GHz, a przy XMP 1.3 wieszał się nawet na bazowych ustawieniach [#14021722][#14021896][#14024600] Zalecano instalację wszystkich sterowników ze strony ASRock dla Z97M Pro4, zaczynając od INF/chipsetu, a potem reszty urządzeń i karty graficznej [#14029662][#14030036][#14031404] Do testów diagnostycznych wskazano Memtest86/UltimateBootCD, CrystalDiskInfo, HWMonitor i OCCT; u autora RAM przechodził wiele pętli Memtestu, ale OCCT dalej zawieszał komputer na testach grafiki i zasilania [#14024389][#14027133][#14029485] Po wykonaniu tych kroków BF4 działał już około 20 minut bez zwiechy, co potwierdziło, że trop z GPU był trafny [#14032758][#15559127]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 14021510
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam. Mam problem z zawieszaniem się komputera na BF3 po max 10min grania.
    Specyfikacja kompa:
    Płyta główna ASRock Z97M PRO4 Z97 LGA1150 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) mATX (Z97M PRO4)

Procesor Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K) - Haswell Refresh

Chłodzenie CPU Raijintek Themis (0P105255)

Karta graficzna Sapphire Radeon R9 280 Dual X-Boost 3GB (384Bit) DVI, HDMI, DP (11230-00-20G)

Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)

Dysk SSD Crucial MX100 128GB SATA3 2.5" 550/150 MB/s 7mm (CT128MX100SSD1)

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM Wewnętrzny

Zasilacz XFX Pro Series Core 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)

Obudowa Zalman Z9 PLUS - CZARNA MIDI TOWER (Z OKNEM, BEZ PSU) ZALMAN GAM,KOM - (Z9 PLUS)

Windows8.1

Co może być tego przyczyną? Dziękuję za każdą ewentualną odpowiedź.
    Temat oraz drobne błędy poprawiłem. swiercm.
  • REKLAMA
  • #2 14021567
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Problem występuje od zawsze, czy od jakiegoś czasu ?
    Tylko na tej grze ?
    Zacznij od sprawdzenia temperatur sprzętu, oczywiście w stresie.
    Sterowniki masz wszystkie i prawidłowe ?
  • #3 14021692
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Witam.
    Problem występuje od zawsze.
    Czym sprawdzić temperaturę w stresie? Jak go zestresować? Do tej pory sprawdzałem temperatury przez Amd Catalyst po 3d marku i cpu max 50stopni a grafika ok 50stopni.
    Czy chodzi o sterowniki do karty graficznej? Patrzyłem na stronę producenta i są jakieś 3 do zainstalowania. Tylko do mojej karty są takie jakieś bez bootsu a ja mam taką kartę. Czy mogę zainstalować te bez bootsu dla wersji OC UEFI? Na razie Instalowalem te z załączonej płyty. DirectX 11.0 jest.
    Sprawdzalem 3d markiem i ok.
    Jak odpalam assasyna 2 to jest ok chociaż raz się też zawiesił komp.
    Komp jest podkrecony przez biosa w UEFI do 4.4Ghz .
    Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #4 14021722
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Jusufaki napisał:
    Czym sprawdzić temperaturę w stresie? Jak go zestresować?

Włącz grę na krócej, niż przewidywany crash systemu. Powiedzmy na 9minut maks, jednak:
    Jusufaki napisał:
    Komp jest podkrecony przez biosa w UEFI do 4.4Ghz .

Tutaj może być problem. Skoro problem występuje:
    Jusufaki napisał:
    Problem występuje od zawsze.

To może to nie być zrobione tak, jak powinno być i powinieneś wrócić do ustawień natywnych.
    Dopiero, jeśli na tych nastawach sprzęt będzie działał bez zarzutu, wtedy poddajesz go OC. Nie zapomnij testować i procesora i pamięci RAM. Najlepiej to zrobić z bootowalego nośnika, np. UltimateBootCD, na którym masz CPU Stress v2 oraz Memtest'a.
  • #5 14021839
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Wrócę do ustawień natywnych.
    Zaktualizuje sterowniki.
    I zobaczymy.
    Zestaw ma tydzień i wkurza mnie to, że pograć nie mogę ehh.
  • REKLAMA
  • #6 14021861
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jusufaki napisał:
    Wrócę do ustawień natywnych.
    Zaktualizuje sterowniki.

Najpierw wróć do stanu bez OC, a być może zmiana sterowników w ogóle nie będzie konieczna.
  • REKLAMA
  • #7 14021896
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Dziękuję za doradztwo.
    Popróbuje późnym wieczorem.
    Od początku miałem problem taki że nawet na bazowych ustawieniach wieszało kompa na twardo w 3d Marku. Potem wgrałem nowsze sterowniki i już nie wieszało w 3d marku. Po OC grafiki i procka (cały dzień testowałem do stabilnych w 3d marku ustawień) odpalilem BF3 i klapa.
    Co do ramu to dziwne ale jak ustawiam profil XMP 1.3 to wiesza nawet na bazowych ustawieniach.
    CPU - Z pokazuje mi prawidłowe taktowania pamięci ram.
    Czytałem też że to może być problem z zintegrowaną kartą dźwiękową-Realtek w moim przypadku- lub z Punk cośtam ale dotyczyło to Win 7.
    Normalnie pracować się nie da przez to ehhh:-D

Ps. Zapomniałem dodać że ok. 30% zawieszenia się na BF3 jest gdy jestem w menu i np grzebię w opcjach np. sterowania.
  • #8 14024082
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Zainstalowałem program do oczyszczania dysku.
    Powróciłem do ustawień natywnych BIOS - wywaliło na twardo po 1min. grania.
    Wyłączyłem kartę Realtek. Wywaliło również po minucie grania ale do pulpitu z takim komunikatem (wcześniej wywalało tylko i wyłącznie na twardo):

Co sądzicie?

Dodano po 2 [minuty]:

swiercm napisał:
    Najlepiej to zrobić z bootowalego nośnika, np. UltimateBootCD, na którym masz CPU Stress v2 oraz Memtest'a.

Nie wiem skąd mogę ściągnąć UltimateBootCD.
  • #9 14024389
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jusufaki napisał:
    swiercm napisał:
    Najlepiej to zrobić z bootowalego nośnika, np. UltimateBootCD, na którym masz CPU Stress v2 oraz Memtest'a.
    Nie wiem skąd mogę ściągnąć UltimateBootCD.

Masz tutaj namiary. Pierwszy wpis w google.
    http://www.ultimatebootcd.com/

Jusufaki napisał:
    Zainstalowałem program do oczyszczania dysku.
    Powróciłem do ustawień natywnych BIOS - wywaliło na twardo po 1min. grania.
    Wyłączyłem kartę Realtek. Wywaliło również po minucie grania ale do pulpitu z takim komunikatem (wcześniej wywalało tylko i wyłącznie na twardo):

Dwie rzeczy do sprawdzenia. Po pierwsze, o czym pisałem, sprawdź koniecznie RAM Memtestem. Druga sprawa, wrzuć zrzut z CristalDiskInfo:
    http://sourceforge.jp/projects/crystaldiskinf...88/CrystalDiskInfo6_2_1.zip/?use_mirror=jaist
    Ocenimy stan i działanie dysku twardego.

Czym oczyszczałeś "śmieci"? Z reguły, zwykle stosujemy taką metodę (profilaktycznie także sprawdzamy, czy nie ma niepożądanych aplikacji w systemie).
    1. MBAM:
    https://www.malwarebytes.org/
    2. ADWCleaner:
    http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/dl/125/
    3 CCleaner - opcja czyszczenia i opcja usunięcia błędnych wpisów w rejestrze.
    https://www.piriform.com/ccleaner/download/standard

Jednak na tą chwilę, najpierw UBCD -> CpuStress v2 + Memtest (minimum 2 przebiegi programu) i zrzut z CDI. Potem będziemy działać dalej.
    Temperatury w końcu sprawdzałeś, bo nie widzę zrzutu z HWmonitora w obciążeniu PC, a prosiłem na samym początku?
  • #11 14024600
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zamieść zrzuty raz jeszcze, bez OC tutaj.
    Tam widać ewidentnie, że po OC, chłodzenie nie wyrabia i na rdzeniach pod obciążeniem masz prawie 100stC, gdzie przy tych procesorach, powinno być maksymalnie ~70stC.
    Chłodzenie masz poprawnie zamontowane?
  • #12 14024649
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Te zrzuty bez OC wrzucę wieczorem bo teraz jestem w pracy i pisze z telefonu.
    Chłodzenie działa, wiatrak się kręci. Co poza tym mogę w nim sprawdzić? Wcześniej ustawiłem w Biosie maksymalne obrotu dla wszystkich wiatraków i nic, też wywołało. A głośno jak chole.a było.
    Próbowałem wczoraj ściągnąć 3 razy najnowsze ster do karty graficznej ale zawsze przerywało mi w tym samym momencie, miejscu.Chyba mają jakiś błąd albo sam nie wiem.
  • #13 14024661
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Masz co robić. Prześledź temat od samego początku i wrócimy do tematu, jak wykonasz moje sugestie.
    1. Memtest
    2. Zrzut z CristalDiskInfo
    3. Zrzut z HWmonitor'a bez OC w obciążeniu PC.
    Jusufaki napisał:
    Co poza tym mogę w nim sprawdzić?

Czy chłodzenie trzyma się na wszystkich zaczepach. Pasta pod radiatorem była nakładana przez Ciebie, czy już tak komputer dotarł do Ciebie?
  • #15 14025527
    Jusufaki
    Poziom 13  
    krkrychu napisał:
    ja miałem w win 8.1 sciny w bf 3 z powodu Dziennika zdarzeń .

I jak ten problem rozwiazałeś jeśli można wiedzieć?
  • #16 14027133
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Siedziałem wczoraj do późna w nocy i badania UltimateBootCd nie wykazały żadnych nieprawidłowości - robiłem tam 3 różne stress testy i Memotest86v4.3.7 ponad 1.5h (dwie petle) i zadnego erroru.
    Potem wrzuciłem drugi Memtest z innej płyty i zostawiłem na kilka godzin (dokładnie 6.5). Przeleciało 6 pętli i nic. Żadnych błędów.

Zrzuty z CristalDiskInfo:

Zrzut HWmonitor bez OC w stresie (Prime95)+Cpu-Z:

Tak jak pisałem we wcześniejszym poście robiłem oczyszczanie dysku wraz z usunięciem błędnych wpisów w rejestrze kilka razy.

Sprawdzałem wczoraj chłodzenie procka. Trzyma się dobrze wg mnie.

Pasta nie była nakładana przeze mnie tylko tam gdzie składali to nie wiem co i jak tam "siedzi".

A może to zasilacz jest za słaby? W specyfikacji karty graficznej pisze że zalecany jest 850W a rekomendowany 1050 W. Mój ma skromne 550W.
    Jakieś sugestie?
  • #17 14029485
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Zrobiłem dzisiaj jeszcze test OCCT. Niestety zawiesza komputer po 3-4min testu zarówno na teście grafiki jak i power supply.
    Karta graficzna chyba jest padnięta. Trzeba zwrócić.
    Czy jeszcze coś doradzicie?
  • #18 14029662
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Sterowniki w końcu zmieniałeś? Zacznij od zera, zainstaluj sterowniki do chipsetu, a potem resztę sterowników.
    Sprawdź zachowanie się PCta na dowolnym LiveCD Linux.
    System skanowałeś MBAM, ADWCleaner? Nie piszesz nic o tym.
  • #19 14029735
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Skanowałem MBAM i ADW Cleanerem i wykryło trochę błędów.
    Sterowniki zaaktualizuję później tylko nie wiem czy jest sens bo jak robię test OCCT to wywala mi od 24 do 764 błędów i zawiesza komputer.
  • #20 14029979
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jusufaki napisał:
    jak robię test OCCT to wywala mi od 24 do 764 błędów

Jakich? To może być istotą całego tematu.
  • #21 14030019
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Nie wiem jakich błędów bo za każdym razem gdy je wykryje to wiesza komputer na twardo i nie wiem jak sprawdzić jakie to były błędy. Jak to mogę sprawdzić. Jest jakaś historia błędów w tym programie?
  • #22 14030020
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Co na ekranie się pojawia, skoro piszesz, że tych błędów było:
    Jusufaki napisał:
    od 24 do 764 błędów
  • #23 14030026
    Jusufaki
    Poziom 13  
    swiercm napisał:
    Sterowniki w końcu zmieniałeś? Zacznij od zera, zainstaluj sterowniki do chipsetu, a potem resztę sterowników.
    Sprawdź zachowanie się PCta na dowolnym LiveCD Linux.
    System skanowałeś MBAM, ADWCleaner? Nie piszesz nic o tym.

Sterowniki od chipsetu czyli jakie? Przepraszam za moją "piaskownice" w temacie.
    swiercm napisał:
    Jusufaki napisał:
    od 24 do 764 błędów

Ekran staje w miejscu. Z lewej strony są te dane od temperatury i błędów i tam pisze ile jest błędów i nic nie mogę zrobić bo nic nie działa.
  • #25 14030039
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Super dzięki. Popróbuje wieczorem. Czyli zrobić reinstal czy jak?
  • #26 14030041
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jusufaki napisał:
    swiercm napisał:
    Jusufaki napisał:
    od 24 do 764 błędów

Ekran staje w miejscu. Z lewej strony są te dane od temperatury i błędów i tam pisze ile jest błędów i nic nie mogę zrobić bo nic nie działa.

Aparatu fotograficznego nie masz?:)

Jusufaki napisał:
    Czyli zrobić reinstal czy jak?

Tak.
  • #27 14030053
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Mam mam aparat hehe.
    Reinstal całego systemu rozumiem. Wszystko wywalić?
  • #28 14030056
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jusufaki napisał:
    Reinstal całego systemu rozumiem. Wszystko wywalić?

Nie. Przeinstaluj sterowniki... Albo je zainstaluj po prostu, skoro tego nie robiłeś. Być może rozwiąże to Twoje problemy.

Masz bardzo dużo zadań do wykonania. Temat założyłeś sporo czasu temu i problemy już powinny być rozwiązane, a przynajmniej część z nich. Wróć do tematu, jak wykonasz wszystkie zalecenia.
  • #29 14030085
    Jusufaki
    Poziom 13  
    Instalowalem wszystkie sterowniki z płyt dostarczonych z komputerem.
    Stare sterowaniki wcześniej odinstalować czy system sam to zrobi jak wgram nowsze?
    Gdybym nie pracował po 11 godzin dziennie 6 dni w tygodniu to już by było po sprawie a tak 80% postów piszę z telefonu z pracy, niestety. Wiem że to nie na temat i zaraz dostanę ostrzeżenie;-)
    Będę działał późnym wieczorem.
  • #30 14030089
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jusufaki napisał:
    Stare sterowaniki wcześniej odinstalować czy system sam to zrobi jak wgram nowsze?

Co do sterowników do płyty głównej, po prostu je zaktualizuj.
    Co do karty graficznej, posiłkuj się tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869870.html

Jusufaki napisał:
    Gdybym nie pracował po 11 godzin dziennie 6 dni w tygodniu to już by było po sprawie a tak 80% postów piszę z telefonu z pracy, niestety. Wiem że to nie na temat i zaraz dostanę ostrzeżenie;-)

Ja to rozumiem, ale zamiast działać, pytasz, a tak się problemu nie rozwiąże.:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zawieszaniem się komputera podczas gry Battlefield 3 (BF3) po około 10 minutach. Specyfikacja sprzętu obejmuje płytę główną ASRock Z97M PRO4, procesor Intel Core i5-4690K, kartę graficzną Sapphire Radeon R9 280, 8GB pamięci RAM Crucial Ballistix oraz zasilacz XFX Pro Series 550W. Problemy występowały od zawsze, a użytkownik podejrzewał zarówno temperatury, jak i sterowniki. Po przeprowadzeniu testów stresowych i aktualizacji sterowników, problem z zawieszaniem się został rozwiązany, a przyczyną okazała się uszkodzona karta graficzna. Użytkownik zaktualizował wszystkie sterowniki, co poprawiło stabilność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA