logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony kdl40r450bbaep, opóźnienie wyświetlania obrazu i czasami brak reakcji

mas1o 07 Paź 2014 13:59 3240 4
REKLAMA
  • #1 14022168
    mas1o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Kupiłem tacie nowy telewizor i mam problem. Problem raczej jest po stronie taty, ale może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Nowy telewizor: SONY kdl40r450bbaep
    Dekoder: PACE DCR7111d5
    Połączone HDMI, sygnał z kablówki UPC

Wcześniej był jakiś stary kineskopowy.

Wada pierwsza która nie daje mu żyć - po zmianie kanałów czasami jest czarny ekran i trzeba czekać dwie/trzy sekundy aż pojawi się obraz. Na starym tak nie było!
    Nie pomaga tłumaczenie że tak ma być. To wina kabla/dekdera/telewizora/mojego braku chęci żeby mu pomóc.

Wada druga, najgorsza. Ustawiamy głośność piolotem od tv, odkładamy go i zaczynamy oglądanie telewizji. Na niektórych kanałach jest ciszej, na innych głośniej, to drażni, ale na szczęście można robić ciszej/głośniej za pomocą pilota od dekodera. NIESTETY... Nie działa on na każdym z kanałów. Na niektórych działa zmiana głośności, a na niektórych nie. Oczywiście znowu jestem winien na spółkę z kablem i dekoderem.

Nie znam się na telewizorach ale nigdzie w opcjach nie było nie reaguj na głośność z dekodera w losowych momentach, ani wstrzymuj się z obrazem czasami.

Ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 14022267
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Ad. przełączanie kanałów - przeglądając opis tego telewizora na stronie Sony zauważyłem, że jest tam nowa wersja oprogramowania. W jej opisie pisze m.in. " usprawnienie działania telewizora".
    Proszę sprawdzić, czy telewizor ma tą nową wersję. Jeśli nie, to zainstalować.

Ad. głośność - mogę domyślać się, że idea użycia pilota dekodera spowodowana jest tym, że z pilota telewizora nie można zmienić kanałów w dekoderze. Jeśli moja hipoteza jest słuszna, to proszę się zainteresować funkcją SYNC MENU telewizora. Być może uda się zmieniać kanały w dekoderze pilotem telewizora przy pomocy tej funkcji, a co za tym idzie bez kłopotu będzie można regulować głośność w telewizorze.

Powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #3 14022588
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    mas1o napisał:
    Wada pierwsza która nie daje mu żyć - po zmianie kanałów czasami jest czarny ekran i trzeba czekać dwie/trzy sekundy aż pojawi się obraz. Na starym tak nie było!
    Nie pomaga tłumaczenie że tak ma być. To wina kabla/dekdera/telewizora/mojego braku chęci żeby mu pomóc.

Nic z tym nie zrobisz, tak działa tv cyfrowa przez dekoder - wszyscy mają podobnie.
    mas1o napisał:
    Wada druga, najgorsza. Ustawiamy głośność piolotem od tv, odkładamy go i zaczynamy oglądanie telewizji. Na niektórych kanałach jest ciszej, na innych głośniej, to drażni, ale na szczęście można robić ciszej/głośniej za pomocą pilota od dekodera. NIESTETY... Nie działa on na każdym z kanałów. Na niektórych działa zmiana głośności, a na niektórych nie. Oczywiście znowu jestem winien na spółkę z kablem i dekoderem.

Sam mam UPC, i dekoder PVR Cisco (pilot ten sam, bo też miałem poprzedni dekoder taki sam jak Ty), i wszystko działa prawidłowo z głośnością.
    Sprawdź, czy w menu tv nie ma ustawienia audio na wyrównywanie poziomów na każdym z kanałów.
  • REKLAMA
  • #4 14027581
    mas1o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Opcji sync menu nie mogę znaleźć.

Nowy firmware jest do KDL-40R450A, a tata ma KDL-40R450B, chyba nie będzie pasować?

Wyrównywania głośności też nie ma... Od tego sam zacząłem poszukiwania :)
  • #5 14027966
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    mas1o napisał:
    Nowy firmware jest do KDL-40R450A, a tata ma KDL-40R450B, chyba nie będzie pasować?

Kolega sprawdzi ten adres -> Link
    Tam na liście wymieniony jest model 40R450B - tekst w j. angielskim.
    Dobrze jest najprzód sprawdzić obecnie zainstalowaną wersję - tak na wszelki wypadek.

Mój wpis o Sync Menu oparłem o instrukcję telewizora z literką "A". Nie sądziłem, że to może być tak istotne. Kto wie, może różni się od telewizora z literką "B".
    Nie mogę znaleźć instrukcji tej wersji "B" w zrozumiałym dla mnie języku - nawet na stronie polskiej Sony. Jest tylko wersja estońska, łotewska i szereg innych nie mniej egzotycznych :)

Równie dobrze mogłaby być instrukcja napisana w uproszczonym chińskim :)
REKLAMA