Ostatnio zmieniłem dysk gdyż poprzedni Samsung miał pogarszające się odczyty.
Skopiowałem jeden dysk na drugi, tak że nie musiałem nic przeinstalowywać w systemie oraz sterownikach, komputer jak działa tak działał.
Z tym, ze nowy dysk, a dziwne odczyty są w Hd Tune.
Dysk to 1TB Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)
Działa pod SATA II bo moja płyta główna ma 6 lat.
Dysk wydaje czasem dziwny dźwięk, jedno pojedyncze ciche piknięcie
Przy poprzednim dysku komputer nie włączał się mega szybko, pulpit jak się pokazał to się chwile ładował, ale tutaj jest ciut dłużej, nie wiem czy to dlatego że jest trzy razy większy od poprzedniego dysku? Komputer ma 6 lat. Nowy dysk ma niecały tydzień, od początku odczyty były wg mnie dziwne, tzn. jak mi ten Samsung zaczął świrować to często sprawdzałem w HD Tune, no i tak z ciekawości teraz patrze na ten nowy, i dziwne mi się to wydaje, że nowy a odczyty jakby był nie nowy.
Wrzucam zrzuty z HD Tune, niektóre pozycje zmieniają swoją wartość z tym co było dwa dni temu, tzn. rosną, np.
01 Raw Read Error Rate,
04 Start/Stop Count
07 Seek Error Rate
0C Power Cycle Count (ale to domyślam się co jest)
C1 Lead Cycle Count
F2 Unknow Atribute
to obecne screeny:
Skopiowałem jeden dysk na drugi, tak że nie musiałem nic przeinstalowywać w systemie oraz sterownikach, komputer jak działa tak działał.
Z tym, ze nowy dysk, a dziwne odczyty są w Hd Tune.
Dysk to 1TB Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)
Działa pod SATA II bo moja płyta główna ma 6 lat.
Dysk wydaje czasem dziwny dźwięk, jedno pojedyncze ciche piknięcie
Przy poprzednim dysku komputer nie włączał się mega szybko, pulpit jak się pokazał to się chwile ładował, ale tutaj jest ciut dłużej, nie wiem czy to dlatego że jest trzy razy większy od poprzedniego dysku? Komputer ma 6 lat. Nowy dysk ma niecały tydzień, od początku odczyty były wg mnie dziwne, tzn. jak mi ten Samsung zaczął świrować to często sprawdzałem w HD Tune, no i tak z ciekawości teraz patrze na ten nowy, i dziwne mi się to wydaje, że nowy a odczyty jakby był nie nowy.
Wrzucam zrzuty z HD Tune, niektóre pozycje zmieniają swoją wartość z tym co było dwa dni temu, tzn. rosną, np.
01 Raw Read Error Rate,
04 Start/Stop Count
07 Seek Error Rate
0C Power Cycle Count (ale to domyślam się co jest)
C1 Lead Cycle Count
F2 Unknow Atribute
to obecne screeny: