Witam
telewizor:
Grundig 40VLE8041S CHASSIS SX
PCB MAIN: VEV190R-4 V-0
Objaw:
Po wpięciu do sieci miga niebieska dioda, nie reaguje na pilota ani na klawiaturę lokalną. Zasilacz jest wysterowany na pełne załączenie, DIM podświetlenie wysterowane na maksimum, brak BL_ON
Diagnostyka:
-Sztucznie wysterowany BL_ON zapala podswietlenie.
-Napięcia z zasilacza wszystkie występują prawidłowo.
-Na PCB MAIN wszystkie napięcia z przetwornic i stabilizatorów występują.
-Przeprogramowanie innym wsadem pamieci SPI flash IC403 ( dla głównego procesora IC402) oraz pamieci SPI flash U10 - nie przyniosło skutku.
- Oscylacja na kwarcach - jest.
-Na szynie UART_TX przez pierwsze około 3-4s po włączeniu odbiornika do sieci zauważalna na oscyloskopie transmisja danych po czym zamiera do stanu wysokiego, a natomiast UART_RX bezczynna. Szyna I2C bezczynna. Brak załączenia zasilania panela oraz sygnału LVDS.
Załączam schemat jaki znalazłem w czeluściach internetu.
Czy ktoś miał podobny przypadek albo wie jak postępować w przypadku takich problemów?
widać że być może nie tylko ja mialem w tym telewizorze problem:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13046660#13046660
Za każdą Pomoc bardzo dziękuje i zachęcam do dyskusji.
Pozdrawiam
telewizor:
Grundig 40VLE8041S CHASSIS SX
PCB MAIN: VEV190R-4 V-0
Objaw:
Po wpięciu do sieci miga niebieska dioda, nie reaguje na pilota ani na klawiaturę lokalną. Zasilacz jest wysterowany na pełne załączenie, DIM podświetlenie wysterowane na maksimum, brak BL_ON
Diagnostyka:
-Sztucznie wysterowany BL_ON zapala podswietlenie.
-Napięcia z zasilacza wszystkie występują prawidłowo.
-Na PCB MAIN wszystkie napięcia z przetwornic i stabilizatorów występują.
-Przeprogramowanie innym wsadem pamieci SPI flash IC403 ( dla głównego procesora IC402) oraz pamieci SPI flash U10 - nie przyniosło skutku.
- Oscylacja na kwarcach - jest.
-Na szynie UART_TX przez pierwsze około 3-4s po włączeniu odbiornika do sieci zauważalna na oscyloskopie transmisja danych po czym zamiera do stanu wysokiego, a natomiast UART_RX bezczynna. Szyna I2C bezczynna. Brak załączenia zasilania panela oraz sygnału LVDS.
Załączam schemat jaki znalazłem w czeluściach internetu.
Czy ktoś miał podobny przypadek albo wie jak postępować w przypadku takich problemów?
widać że być może nie tylko ja mialem w tym telewizorze problem:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13046660#13046660
Za każdą Pomoc bardzo dziękuje i zachęcam do dyskusji.
Pozdrawiam