Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig 40VLE8041S chassis SX - Uszkodzony moduł cyfrowy/ miganie diody/

Lukinx 08 Oct 2014 01:23 19062 18
Renex
    Lukinx
    Level 12  
    Witam

telewizor:
    Grundig 40VLE8041S CHASSIS SX
    PCB MAIN: VEV190R-4 V-0

Objaw:

Po wpięciu do sieci miga niebieska dioda, nie reaguje na pilota ani na klawiaturę lokalną. Zasilacz jest wysterowany na pełne załączenie, DIM podświetlenie wysterowane na maksimum, brak BL_ON

Diagnostyka:

-Sztucznie wysterowany BL_ON zapala podswietlenie.
    -Napięcia z zasilacza wszystkie występują prawidłowo.
    -Na PCB MAIN wszystkie napięcia z przetwornic i stabilizatorów występują.
    -Przeprogramowanie innym wsadem pamieci SPI flash IC403 ( dla głównego procesora IC402) oraz pamieci SPI flash U10 - nie przyniosło skutku.
    - Oscylacja na kwarcach - jest.
    -Na szynie UART_TX przez pierwsze około 3-4s po włączeniu odbiornika do sieci zauważalna na oscyloskopie transmisja danych po czym zamiera do stanu wysokiego, a natomiast UART_RX bezczynna. Szyna I2C bezczynna. Brak załączenia zasilania panela oraz sygnału LVDS.

Załączam schemat jaki znalazłem w czeluściach internetu.

Czy ktoś miał podobny przypadek albo wie jak postępować w przypadku takich problemów?

widać że być może nie tylko ja mialem w tym telewizorze problem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13046660#13046660

Za każdą Pomoc bardzo dziękuje i zachęcam do dyskusji.

Pozdrawiam
  • Renex
    Marek09
    Level 24  
    Na 99% wina softu. Jakie wsady wgrywałeś i skąd? Ważny jest wsad w IC403, bo w niektórych modelach na tym chassis brak jest U10. Jaka tam siedzi pamięć W25P16?
    Napisz jak doszło do uszkodzenia. Czy został normalnie wyłączony i teraz się nie włącza?
    Wchodzi w tryb programowania z usb? ( Trzymać P+ na klawiaturze lokalnej i włączyć wtyczkę do sieci ) Powinien odpalić - wtedy wiadomo, że na 100% soft.
    ssss
    Level 37  
    Witam
    SX Chassis soft przez USB. Wieczorem mogę podesłać.
  • Renex
    aladam
    Level 2  
    Witam,
    prosze Styk z soft do USB, program + przy TV wcisnac i trzymac, i wtyczke do sieci wsadzic. Jak sie na obrazie pokaze up date, mozna P+ zwolnic.
    Prosze sprawdzic tak ze Boot software, (w service mode; Menü, 8500 podac).
    Pozdrawiam, aladam.
    fink
    Level 13  
    Temat zawisł.
    Czy udało się rozwiązać problem?
    Kolego SSSS może mógłbyś przesłać lub udostępnić ten soft?
    Faktycznie po przytrzymaniu P+ uruchamia się podświetlenie i próbuje czytać USB.
    Świadczy to o uszkodzeniu oprogramowania. Można by spróbować zaprogramować samą pamięć FLASH. Jeśli ktoś dysponuje pewnym wsadem mogę zrobić doświadczenie.
    jadovity
    Level 13  
    Witam

Ja mam kilka wsadow pod te grundigi ale potrzebuje fotke chassis aby dopasowac bo sa rozne wersje
    Mam tez zczytane bezposrednio z pamieci z tych w ktorych robilem update.
    Wrzuc fotke do przesle ci potrzebny plik.

Pozdrawiam
    Lukinx
    Level 12  
    Grundig 40VLE8041S
    Chassis SX
    Panel: LTA400HF16-C03 ( 056D40-SS200 ) 40"
    HYV0000000 SN 00901993
    HYV812-B

Wstępnie programowałem spi flash. Dostałem od jednego użytkownika na niemieckim forum soft na pendrive i zgodnie z procedurą przed włozeniem wtyczki AC trzymam klawisz P+. Następnie zapala się ekran aktualizacji. Czasem pasek postępu ruszy się ale zwykle się zawiesza. Nawet po 8h nic się nie dzieje.

Jak ktoś potrzebuje to mogę wysłać ten wsad na pendrive.

pozdrawiam
    fink
    Level 13  
    Zaprogramowanie pamięci SPI flash nic nie daje. Aktualizacja oprogramowania z P+ uruchamia się tylko za pierwszym razem. Przy ponownej próbie brak jest postępu aktualizacji. TV nadal pozostaje w ST-BY. Można połączyć się z TV programem ISP TOOL wykorzystując MSTARa, ale brak jest bina który można wgrać. Na tym moje pomysły i spostrzeżenia się kończą. Jakieś sugestie?
    Marek09
    Level 24  
    Czy zapala się podświetlenie matrycy i pokazuje sie komunikat software upgrade - obraz do góry nogami?
    Postęp całościowo idzie w 10 krokach.( pasek powiększa się o łącznie 10 części ) Napisz przy którym się zatrzymuje to powiem ci co trzeba zrobić, aby poszło do końca.
    fink
    Level 13  
    Wszystko jest tak jak piszesz.Aktualizacja doszła do końca i zrobił się ciemny ekran. Po restarcie I ponownej próbie upgrade nie ma postępu.Wydaje mi się że faktycznie za pierwszym razem obraz był do góry nogami ale teraz komunikat upgrade software jest poprawnie..Zauważyłem jeszcze że zasilacz jest załączony, Jest 3.3V na BL_ON, brak napięcia DIMM które jest podczas planszy UPGRADE SOFTWARE.
    Marek09
    Level 24  
    Jeśli wgrywa się do końca to już nie wiem. Może wgrałeś nie ten panel? Sprawdź jeszcze w pliku czy dobry jest wybrany i czy pasuje do tego z naklejki na obudowie.
    Target\Beko_bin_files\panel\panel.bin Edytuj i porównaj. Sprawdź jeszcze: Target\script\usb_auto_update.txt, edytuj i sprawdź co tam się u ciebie wgrywa. Może masz pominięte pliki?
    fink
    Level 13  
    Soft wgrał się tylko raz. W tej chwili nie ma postępu. Czy jest moźliwe że tv nie chce połknąć tej samej wersji softu?
    Marek09
    Level 24  
    Jest to możliwe, dlatego pisałem, abyś sprawdził te pliki, co podałem.
    jadovity
    Level 13  
    Czy twój soft ma oznaczenie "sx-ndlna-100-737-3"?
    Bo takie właśnie powinien mieć.
    Grundig podczas upgrade zachowuje się dokładnie tak, jak opisałeś, kiedy soft nie jest do końca zgodny.
    Powiem jakie ja mam doświadczenie z tymi TV.
    Kiedy występują problemy z odczytem z USB (zawieszanie, ukończenie bez powodzenia, brak w ogóle startu procedury upgrade) wylutowuję pamięć bootloadera i wprogramowuję odpowiedni bin, który znajduje się w otrzymanym sofcie, w folderze Target/Beko_Bin/Mboot.
    Pomaga to za każdym razem. Po prostu czasem wersja bootloadera jest niezgodna ze softem i pojawiają się jakieś konflikty, dlatego warto ten bin najpierw podmienić.

Można to też zrobić tak, że kopiuje się MBoot na główny folder obok Target. Wtedy masz na pendrive folder Target oraz MBoot.
    Druga opcja nie zawsze się sprawdza.

Trzecia opcja to próba zaprogramowania najpierw jakimś starym softem, lub od tego chassis ,ale innego modelu.
    Procedura przebiega wtedy sprawnie do końca, TV ożywa i o dziwo kolejnym razem przyjmuje upgrade od swojego modelu.

Trochę jest zabawy z tym chassis, niestety, ale w dzisiejszych czasach z czym nie ma? Philips masakra, nawet Compair nie daje rady, Samsung już czasem nie wiadomo czym podejść, ehhh ...
    Nowe Sharpy z luźnymi padami pod procesorem i nigdy nie wiadomo czy soft czy reballing robić. ;) itd... itd...

Na koniec, jeśli wszystko zawiedzie, to będzie znaczyć, że masz tą pamięć uszkodzoną i musisz wstawić nową.

Pozdrawiam.

Ps Pisałem o fotce. To bardzo ważna sprawa, bo skraca czas na myślenie, które chassis to dokładnie było. Praktycy, którzy przerabiają duże ilości sprzętu po pierwsze nie mają czasu, aby szukać w spisach pod model, co tam dokładnie siedzi i temat odpuszcza się, mimo że mogłoby się pomóc.
    Wgląd na fotkę natychmiast uruchamia odpowiedź... ooo! to ten model. Tutaj jest tak i tak. To tak na przyszłość.

Dołączam plik Mboot.
    Cały soft jest za duży. Ograniczenie elektrody do 50MB. :(
    ssss
    Level 37  
    Witam.
    Jest to kompletny soft przez USB do Grundiga.Musialem go podzielic poniewaz soft ma powyzej 80MB .Prosze najpierw przeczytac dobrze a nastepnie zaktualizowac TV.
    Sa dwa puste ordnery 1- SX_NDLNA_100_737_3
    2- Target
    Prosze je rozpakowac ,nastepnie rozpakowane ordnery

BEKO_BIN_FILES
    NAND
    script
    script_50Hz
    Prosze przeniesc do ordnera Traget anastepnie ordner traget przeniesc do glownego ordnera SX_NDLNA_100_737_3

Nastepnie wgrac na usb .Wlozyc USB do TV telewizor musi byc wylaczony z sieci.Trzymajac przycisk + naklawiaturze lokalnej wlozyc wtyczke do kontaktu i poczekac do momentu kiedy pojawi sie obraz aktualizacyjny.Jezeli dioda mruga
    w tym modelu jest to 99,99% wina softu.Milego ogladania
    Czesc,
    PS
    Jezeli ktos potrzbuje softow do TV firmy Loewe Metz Grundig prosze o powiadomienie poniewaz posiadam wszystkie softy do tych marek TV

Moderated By gulson:

Raport: To nie jest soft do 40vle8041s . Wystarczy wejść w pliki matrycy żeby zobaczyć ze jest do modelu 32". Po wgraniu tv ma tylko podświetlenie.

fink
    Level 13  
    Dziękuje za odpowiedź. Z problemem się uporałem za nim kolega ssss udzielił cennych rad. Jest dokładnie tak jak napisał. Po za tym soft do aktualizacji można pobrać ze strony producenta pod konkretny model.
    ssss
    Level 37  
    Witam.
    Do pobrania botloader 056F37LP29_2 do chassis SX grundig jezeli soft sie zacina przy wgrywaniu albo nie mozna wgrac softu.Wgrywa sie tak samo jak soft.
    Prosze najpierw wgrac botloader a nastepnie soft
    mirex
    Level 43  
    fink wrote:
    Po za tym soft do aktualizacji można pobrać ze strony producenta pod konkretny model.

Tak mi się zdaje, że tu był czyjś post i zniknął.
    Więc dla porządku ponowię prośbę czy też propozycję ...
    .... mógłbyś konkretny link dołączyć na ten temat?