Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig 46 VLE 631 BH - szukam oprogramowania

fab42 24 Aug 2021 21:45 2220 5
This content has been translated flag-en » flag-pl View the original version here.
    fab42
    Level 2  
    Witam wszystkich jestem nowy na tym forum bo spotykam się z problemem naprawdę podobnym do opisanego w temacie3722443/"
    Grundig TV 43 VLE 6621 BP szukam firmware" (nie mogę wstawić linka bo jestem nowy na forum).

Jak tylko podłączę telewizor to świeci się niebieska dioda standby, ale nie mogę jej włączyć przyciskiem na panelu sterowania...
    Więc zakładam, że flash NAND musi zostać przepisany.

Czy ktoś mógłby mi dostarczyć odpowiednie oprogramowanie układowe do tego inteligentnego telewizora Grundig?

Grundig 46 VLE 631 BH - szukam oprogramowania

Z góry dziękuję
    fab42
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź.
    Niestety to nie działa.
    Próbowałem z kilkoma pamięciami USB, nawet małym 1GB.
    Dioda LED z klucza USB nie miga, a niebieskie światło w trybie gotowości po prostu świeci (w ogóle nie miga).
    Próbowałem obu wejść USB.
    Próbowałem nacisnąć P+, a następnie podłączyć kabel zasilający i odczekać 5 s.
    Próbowałem też nacisnąć P+, podłączyć i nacisnąć przycisk włączania.

Czy gdzieś się mylę? Dowolny pomysł ?

Wygląda na to, że bootloader nie działa... Czy dałoby się go przeprogramować bezpośrednio na płycie?
    Mogłem wypróbować tę opcję, ponieważ posiadam małą płytkę programującą CH341A SPI, która pomogła mi ożywić zepsuty laptop Samsunga...
    billobirillo
    Level 31  
    kod płyty głównej to VSF190R-6 ?

spróbuj przepisać spiflash IC107/IC108 25Q16 za pomocą tego pliku bin, a następnie ponów procedurę aktualizacji usb
    jeśli to nie działa, najprawdopodobniej nand IC101 jest uszkodzony
    fab42
    Level 2  
    Tak to jest VSF190R-6.

Odlutowałem IC107/IC108, a następnie przeczytałem go, a następnie porównałem zrzut z mboot.bin : bez różnicy na pierwszych 1206832 bajtach.

Tylko do testowania dodałem mboot.bin z 0, aby dopasować rozmiar rom, a następnie napisz z powrotem do SPI za pomocą flashromu :
    $ cp -p IC107108/mboot.bin nowy.bin
    $ dd if=/dev/zero bs=1 count=890320 seek=1206832 of=new.bin
    $ flashrom --programmer ch341a_spi -w new.bin
    Znaleziono układ flashowy Winbond "W25Q16.V" (2048 kB, SPI) na ch341a_spi.
    Odczytywanie zawartości starego układu flash... gotowe.
    Wymazywanie i zapisywanie pamięci flash... Wymazywanie/zapisywanie gotowe.
    Sprawdzam flash... ZWERYFIKOWANO.

Potem go przylutowałem... Ale mam to samo zachowanie: niebieska dioda świeci i nie miga. :(

Pobrałem instrukcję obsługi TP (grundig_chassis_tp_sm_v2.pdf).
    Na stronie 52 jest napisane:
    Jeśli wystąpi jakikolwiek problem w układzie scalonym flash, podwozie nie będzie działać;
    bo oprogramowanie w podwoziu nie uruchamia się. Jak tylko podwozie jest
    pod napięciem, dioda LED znajdująca się na przednim panelu zacznie migać. Oznacza to, że główny IC
    przeczytał i uruchomił oprogramowanie. JEŚLI dioda LED świeci ciągle, ale nie miga,
    a podwozie nie jest włączone, mimo że jest pod napięciem, oznacza to, że albo
    oprogramowanie nie zostało odczytane z powodu problemu z układem flash IC lub nie można go uruchomić z powodu
    problem w głównym układzie scalonym...

Więc wydaje się, że nand IC101 jest uszkodzony?
    Następnie, jeśli dobrze rozumiem, jedynym sposobem na uzyskanie postępu byłoby pobranie płyty debugowania mstar vga-usb i programu ISP TOOL w celu interakcji z płytą?
    Lub wymienić IC101 nand?
    Lub wymienić płytę główną ?

Z wyrazami szacunku