logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig 46 VLE 631 BH - szukam oprogramowania

fab42 24 Sie 2021 21:45 5727 5
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 19578755
    fab42
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum, ponieważ spotkałem się z problemem bardzo podobnym do tego opisanego w temacie3722443 / "
    Grundig TV 43 VLE 6621 BP szuka firmware" (nie mogę umieścić linku, ponieważ jestem nowy na forum).

Po podłączeniu telewizora zapala się niebieska dioda czuwania, ale nie mogę go włączyć przyciskiem panelu sterowania...
    Zakładam więc, że pamięć flash NAND musi zostać przepisana.

Czy ktoś mógłby mi podać odpowiednie oprogramowanie układowe do tego smart TV Grundig ?

Grundig 46 VLE 631 BH - szukam oprogramowania

Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 19581619
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1829
    Prosze tym sprobowac bo to jest TP Chassis
    Załączniki:
    • TP_V05.016.00_MBOOT.ZIP (78.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19581912
    fab42
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź.
    Niestety to nie działa.
    Próbowałem z kilkoma pamięciami USB, nawet małym 1GB.
    Dioda LED z klucza USB nie miga, a niebieskie światło w trybie gotowości po prostu świeci (w ogóle nie miga).
    Próbowałem obu wejść USB.
    Próbowałem nacisnąć P+, a następnie podłączyć kabel zasilający i odczekać 5 s.
    Próbowałem też nacisnąć P+, podłączyć i nacisnąć przycisk włączania.

Czy gdzieś się mylę? Dowolny pomysł ?

Wygląda na to, że bootloader nie działa... Czy dałoby się go przeprogramować bezpośrednio na płycie?
    Mogłem wypróbować tę opcję, ponieważ posiadam małą płytkę programującą CH341A SPI, która pomogła mi ożywić zepsuty laptop Samsunga...
  • REKLAMA
  • #4 19582354
    billobirillo
    Poziom 33  
    Ocena: 801
    kod płyty głównej to VSF190R-6 ?

spróbuj przepisać spiflash IC107/IC108 25Q16 za pomocą tego pliku bin, a następnie ponów procedurę aktualizacji usb
    jeśli to nie działa, najprawdopodobniej nand IC101 jest uszkodzony
    Załączniki:
    • IC107108.zip (373.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 19584078
    fab42
    Poziom 2  
    Tak, jest to VSF190R-6.

Odlutowałem IC107/IC108, następnie odczytałem go i porównałem dump z mboot.bin: bez różnicy na pierwszych 1206832 bajtach.

Dla testów, uzupełniłem mboot.bin o 0, aby dopasować do rozmiaru rom, a następnie zapisałem z powrotem do SPI za pomocą flashrom:
    $ cp -p IC107108/mboot.bin new.bin
    $ dd if=/dev/zero bs=1 count=890320 seek=1206832 of=new.bin
    $ flashrom --programmer ch341a_spi -w new.bin
    Znaleziono układ flash Winbond "W25Q16.V" (2048 kB, SPI) na ch341a_spi.
    Odczytanie zawartości starego układu flash... zakończone.
    Kasowanie i zapis układu flash... Erase/write done.
    Weryfikacja pamięci flash... VERIFIED.

Następnie przylutowałem go... Ale mam to samo zachowanie: niebieska dioda LED świeci i nie miga. :(

Pobrałem instrukcję serwisową TP (grundig_chassis_tp_sm_v2.pdf).
    Na stronie 52 jest napisane:
    Jeśli wystąpi jakikolwiek problem w układzie scalonym flash, obudowa nie będzie działać.
    ponieważ oprogramowanie w obudowie nie uruchomi się. Jak tylko obudowa zostanie
    pod napięciem, dioda LED znajdująca się na panelu przednim zacznie migać. Oznacza to, że główny układ scalony
    odczytał i uruchomił oprogramowanie. Jeśli dioda LED świeci światłem ciągłym, ale nie miga,
    a obudowa nie jest włączona, mimo że jest zasilana, oznacza to, że
    oprogramowanie nie zostało odczytane z powodu problemu w układzie flash IC lub nie mogło zostać uruchomione z powodu
    problem w głównym układzie scalonym...

Wygląda więc na to, że nand IC101 jest uszkodzony?
    W takim razie, jeśli dobrze rozumiem, jedynym sposobem na uzyskanie postępu byłoby pobranie płytki debugowania mstar vga-usb i programu ISP TOOL w celu interakcji z płytką?
    Lub wymienić IC101 nand?
    Lub wymienić płytę główną?

Pozdrawiam
REKLAMA