logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig 40VLE8041S - Niebieska dioda i brak reakcji

Zapracowany21 18 Sie 2016 22:42 5097 12
REKLAMA
  • #1 15877011
    Zapracowany21
    Poziom 2  
    Witam. Przywiozłem z niemiec Grundig - a 40VLE8041S. Niestety świeci się tylko dioda. Tv nie reaguje na przyciski. P+ nie pomaga. Pobór mocy 11.3w. Napięcia na przetwornicy wydają są ok z wyjątkiem 12v - jest 11.8v. Prosiłbym o pomoc w reanimacji bo szkoda mi go się pozbywać.
    płyta to VEV190R-4 V-0
    Panel LTA400HF16
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15877095
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    To chassis Grundig SX (skoro napisano VEV190R-4 V-0)
    zasilacz DSP-202CP
    invertor: SSL460EL01 REV0.2
    Link
    Poczytaj o nim na tym forum
    - np. Link
    - Link
    - Link_ wsad

Skoro z Niemiec > szukaj właściwego wsad do NAND. (na PL)
    - w niem ver. na małym układzie powinno pisać coś w stylu >
    dla matryc 32" np.(056f32-LP22)
    dla 40" Link

Cytat:
    Grundig Fine Arts 32S Chassis SX .
    Board VEV190R-4
    eeprom 24c32
    Flash Winbond 25Q80
    Flash Winbond 25Q16bvsig

Polecam serwis

• Grundig Fine Arts 32 Winbond 25Q80.rar (29.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Grundig 25Q16bv.rar (279.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 15877204
    Zapracowany21
    Poziom 2  
    Niestety wsad nie załatwi sprawy - nie ma jak go wgrać. TV nie reaguje na P+. Czytałem wszystko co jest na forum w temacie tych telewizorow, lecz nie znalazłem rozwiązania. Płyta z linku jest taka sama ale u mnie jest więcej elementów. Co do serwisu to staram się tego uniknąć dlatego napisałem na forum. Pozdrawiam
  • #4 15890248
    Zapracowany21
    Poziom 2  
    Widzę iż temat zdechł. Rozumiem, nie opłaca się pomagać komuś kto dopiero dołączył. Dla takiego kogoś jedyna porada to - serwis. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16417107
    Jarwa
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam taki sam problem z Grundingiem 32 cale model vle 2020s Board VEV190R-4. Próbowałem wgrać wsad z postu ale nie ma zmiany. Tv nie można wprowadzić w tryb update P+. Co dalej robić może ktoś ma inny wsad. Pozdrawiam
  • #6 16487355
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Takiej płyty nie można kupić. Siedziałem nad tym TV ponad 6 miesięcy zanim go zrozumiałem. Model VLE6141.
    Okazuje się, że to bardzo proste. Kluczem do sprawy jest informacja czy niebieska dioda miga-przygasa. Jeżeli tak to znaczy, że komunikacja płyty żyje i to wina softu. Gorzej jeżeli po włączeniu niebieska dioda nie przygasa.

Do pamięci IC403 można wgrać plik z mboot i z niego startuje.

No i teraz najważniejsze na czym wielu poległo - system tv jest bardzo kapryśny i nie akceptuje większości pendrive`ów, tutaj jest cała tajemnica.
    U mnie przez ponad pół roku nie chciał pobierać z dwóch pendrive, różnie formatowanych.

Spróbowałem z pendrive totalnie załadowanym zdjęciami, filmami i innymi bzdetami oraz katalogiem Target dla Grundig i nagle TV załączył podświetlenie i długo oczekiwany komunikat Upgrade..

Jeżeli niebieska dioda przygasa, to TV będzie żył.
  • REKLAMA
  • #7 16499111
    Jarwa
    Poziom 11  
    Moj model Grunding 32 cale model vle 2020s Board VEV190R-4 obojętnie z jakiego modeli mboot wgrać czy musi być dedykowany do tego ?
  • REKLAMA
  • #8 16510826
    Sting
    Specjalista - kamery
    Jeszcze raz
    Mamy paczkę z oprogramowaniem pod model. Do pamięci IC403 wgrywamy plik mboot z paczki. Jeżeli nie ma problemu z procesorem czyli dioda kilka razy przygasa to aktualizujemy z pendrive z folderem target .
    Do IC403 ładujemy bin z paczki Target tej samej która będzie na pendrive. To jest najbardziej zaskakujące.
    Uwaga na pendrive, urządzenie jest bardzo, bardzo kapryśne.
    Boot musi wyczuć USB i to się dzieje bardzo, bardzo szybko. Tylko niektóre pendrive są w stanie szybko odpowiadać do tego procesora. Tutaj jest klucz. Oczywiście pomijam kwestię klawisza P+. Przy okazji pozdrawiam pana Piotra P. , który na pewno to przeczyta.

Panie Piotrze link przygotowany na występy na Elektrodzie , zapraszam do udzielenia wskazówek i poprawek lub pobrania za każdą sensowną wypowiedź.
  • #9 16512599
    Jarwa
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak w opisie podświetlenie mi sie zapala bez żadnej informacji update. Pendrive widać że coś czyta bo dioda na nim mruga. Czy to możliwe że tv się programuje i bardzo długo ten proces trwa ?
  • #10 16516054
    Jarwa
    Poziom 11  
    Witam
    Problem rozwiązany, zgrałem inny update niby nie powinien pasować do mojego modelu i od razu po zgraniu na pendrive P+ przy włączeniu i pokazało się logo Update i poszło prawidłowo. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
  • #11 16549290
    Sting
    Specjalista - kamery
    Nie wiem czy moje posty pomogły koledze w dosłownym znaczeniu. Nie czuję się jako osoba podająca rozwiązanie na "tacy". Chodzi o to aby kogoś naprowadzić chociażby za pomocą szczątkowych informacji.
    Każdy myślący człowiek jest w stanie zbudować jakąś całość i zrealizować cel ze zlepku różnych informacji.
    Mi się udało, koledze też, Wam też może.
    Pozdrawiam
  • #12 16830498
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 17224444
    paula26
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    witam .u mnie podobna sytuacja niebieska dioda przygasa ,niestety nie mam oryginalnego firmware ale przy mboot.bin na pendrive pokazuje update.
    Pytanie czy ktos moglby podrzucic firmware do Grungig 40 vle 2020s ?
    Bylbym wdzieczny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Grundig 40VLE8041S, który po przywiezieniu z Niemiec nie reaguje na przyciski, a jedynie świeci niebieska dioda. W odpowiedziach poruszono kwestie związane z zasilaczem DSP-202CP oraz płytą VEV190R-4 V-0. Użytkownicy sugerowali, że problem może być związany z oprogramowaniem, a niektóre pendrive'y mogą nie być kompatybilne z systemem telewizora. Wskazówki obejmowały wgranie odpowiedniego pliku mboot do pamięci IC403 oraz użycie pendrive'a z odpowiednim formatowaniem i zawartością. Ostatecznie jeden z użytkowników rozwiązał problem, wgrywając inny update, który nie był dedykowany do jego modelu, co doprowadziło do pomyślnego uruchomienia telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA