Witam,
na wstępie zaznaczam, że nie jestem audiofilem/elektronikiem i niektóre pytania mogą być zbyt elementarne..
Mam starego Technicsa sa-ex100 z wejściami RCA, którego czasem wykorzystuję jako ulepszacz audio dla filmów,
ale jednak częściej do słuchania muzyki. Obecnie konwersję sygnału cyfrowego na analogowy zapewnia mi TV/dekoder.
Zastanawiam się nad zakupem odtwarzacza HD (Ferguson BOX2, etc.), który posiada wyjścia HDMI/optical/coaxial SPDIF
(te, które rozważałem nie posiadają RCA) i opcjonalnie DACa. Nie planuję upgrade starego zestawu.
Konfiguracje z jakimi mogę skończyć:
HD Plyaer -> TV (via HDMI) -> SA-EX100 (via RCA, na TV oznaczone jako mono)
HD Player -> DAC (via HDMI/coaxial/optical SPDIF) -> SA-EX-100 (via RCA)
Parę pytań:
1) Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale:
- DAC zamieni mi sygnał cyfrowy na stereo? (czy to raczej kwestia ustawień HD Playera? )
- na wyjściu RCA TV stracę stereo? (wyjście TV RCA oznaczone jako mono)
2) Czy warto inwestować w DACe (typu Fiio-d07, Harmony DA-300, Pro-Ject DAC Box TV ) chcąc podłączyć tego HD playera
do sa-ex100, czy TV jako zamieniacz sygnału cyfrowego na analogowy jest ok?
3) DACe w specyfikacjach mają podane różne charakterystyki: frequency, czy napięcia wyjściowe (np. D07 -- 2V, Pro-Ject DAC -- 0.7V (rms) przy 1kHz.)
- nic mi to nie mówi. Na co zwrócić uwagę w kontekście SA-EX100, którego specyfikacja wygląda tak:
Power output: 80 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 10Hz to 40kHz
Total harmonic distortion: 0.5%
Damping factor : 40
Input sensitivity : 3mV (MM), 200mV (line)
Signal to noise ratio : 80dB (MM), 88dB (line)
Channel separation : 55dB (line)
Output : 200mV (line)
Speaker load impedance : 4Ω (minimum)
na wstępie zaznaczam, że nie jestem audiofilem/elektronikiem i niektóre pytania mogą być zbyt elementarne..
Mam starego Technicsa sa-ex100 z wejściami RCA, którego czasem wykorzystuję jako ulepszacz audio dla filmów,
ale jednak częściej do słuchania muzyki. Obecnie konwersję sygnału cyfrowego na analogowy zapewnia mi TV/dekoder.
Zastanawiam się nad zakupem odtwarzacza HD (Ferguson BOX2, etc.), który posiada wyjścia HDMI/optical/coaxial SPDIF
(te, które rozważałem nie posiadają RCA) i opcjonalnie DACa. Nie planuję upgrade starego zestawu.
Konfiguracje z jakimi mogę skończyć:
HD Plyaer -> TV (via HDMI) -> SA-EX100 (via RCA, na TV oznaczone jako mono)
HD Player -> DAC (via HDMI/coaxial/optical SPDIF) -> SA-EX-100 (via RCA)
Parę pytań:
1) Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale:
- DAC zamieni mi sygnał cyfrowy na stereo? (czy to raczej kwestia ustawień HD Playera? )
- na wyjściu RCA TV stracę stereo? (wyjście TV RCA oznaczone jako mono)
2) Czy warto inwestować w DACe (typu Fiio-d07, Harmony DA-300, Pro-Ject DAC Box TV ) chcąc podłączyć tego HD playera
do sa-ex100, czy TV jako zamieniacz sygnału cyfrowego na analogowy jest ok?
3) DACe w specyfikacjach mają podane różne charakterystyki: frequency, czy napięcia wyjściowe (np. D07 -- 2V, Pro-Ject DAC -- 0.7V (rms) przy 1kHz.)
- nic mi to nie mówi. Na co zwrócić uwagę w kontekście SA-EX100, którego specyfikacja wygląda tak:
Power output: 80 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 10Hz to 40kHz
Total harmonic distortion: 0.5%
Damping factor : 40
Input sensitivity : 3mV (MM), 200mV (line)
Signal to noise ratio : 80dB (MM), 88dB (line)
Channel separation : 55dB (line)
Output : 200mV (line)
Speaker load impedance : 4Ω (minimum)