logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo g510 - instalacja win8.1 z dziwnym podziałem na partycje

czarek19946 08 Paź 2014 12:19 5208 23
REKLAMA
  • #1 14024905
    czarek19946
    Poziom 9  
    Witam, otóż wczoraj przyszedł do mnie zamówiony z komputronika laptop lenovo g510 i5-4120m , nie wiem czy był to dobry wybór , może wy mi powiecie ,ale szukałem czegoś niedrogiego do 1700 z i5.
    Niestety przy instalacji win 8.1 pojawił się problem, pokazało mi się okno z partycjami (zdjęcie ostatnie) i nic nie dało się zrobić, więc [color=red:958e010bbd]usunąłem[/color:958e010bbd] ta z systemem i tą z Oem, i stworzyłem nową [color=red:958e010bbd]200Giga[/color:958e010bbd] , po jej stworzeniu automatycznie stworzyły się jakies inne ( niestety nie zrobiłem zdjęcia) ale wiem ze była z systemem ale sporo mniej ważyła oraz jakas z msn chyba i coś jeszcze, tych stworzonych po usunięciu poprzednich nie ruszałem już , utworzyłem jeszcze jedna partycje z tego co mi pozostało czyli 736Giga chyba. Dalej było wszystko ok, jednak po zainstalowaniu systemu, po wejściu w komputer był tylko dysk C to ten chyba 200Giga w który [color=red:958e010bbd]kliknelem[/color:958e010bbd] instalacje windowsa, postanowiłem wejść w panelu sterowania w narzędzia systemowe i zarządzanie dyskami , tam był ten 736 [color=red:958e010bbd]Gigowy[/color:958e010bbd] w jakimś formacie , [color=red:958e010bbd]kliknelem[/color:958e010bbd] formatuj wybrałem literke i obok C pojawił mi się dysk E z właśnie tą pamięcią 736 i jest cały czysty, (czy to normalne)?
    i tu pytanie do was, czy coś skopałem? coś jest nie tak?
    niżej [color=red:958e010bbd]załącze[/color:958e010bbd] fotki (niestety nie zrobiłem fotki po usunięciu początkowych partycji gdy po stworzeniu tej nowej [color=red:958e010bbd]200Giga[/color:958e010bbd] jakieś dodatkowe wyskoczyły)
    Powiedzcie mi jeszcze , jakie sterowniki muszę zainstalować ? mam jakaś plytke dodaną do lapka z napisem win8.1 drivers ale z niej instalowałem na razie tylko do tego touch pada bo chodzil niemrawo a teraz jest ok. co mam zainstalować jeszcze ? i najważniejsze, laptop będę uzywal [color=red:958e010bbd]przede wszystkim[/color:958e010bbd] do nauki i do programów matematycznych gdyż jestem na 2 roku matmy, oraz do programu Microsoft visual studio 2010, program mogę sciagnac z dreamspark ale czy będzie on działał na win 8.1? jest jeszcze wersja 2013 ale wolalbym taka jak mamy na zajęciach (2010) .pytam bo można tylko raz z ds. sciągnąc dany program ;/
    Załączniki:
    • Lenovo g510 - instalacja win8.1 z dziwnym podziałem na partycje 20141008_111655.jpg (5.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo g510 - instalacja win8.1 z dziwnym podziałem na partycje 20141008_112459.jpg (2.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo g510 - instalacja win8.1 z dziwnym podziałem na partycje 20141008_111610.jpg (5.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo g510 - instalacja win8.1 z dziwnym podziałem na partycje 20141008_111538.jpg (5.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo g510 - instalacja win8.1 z dziwnym podziałem na partycje 20141007_200636.jpg (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14025074
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Student matematyki bez logicznego myślenia.
    Usunąłeś partycję Recovery tzn. pozbyłeś się legalnego systemu zakupionego z laptopem.
    Oddaj sprzęt do serwisu, gdyż z Twoim bezwiednym podejściem nie wiesz, co czynisz.
  • #3 14025110
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    sPeRaCz.PL napisał:
    Student matematyki bez logicznego myślenia.
    Usunąłeś partycję Recovery tzn. pozbyłeś się legalnego systemu zakupionego z laptopem.
    Oddaj sprzęt do serwisu gdyż z Twoim bezwiednym podejściem nie wiesz co czynisz.

Niestety coraz więcej takich :(
    Na dodatek pewnie instrukcji nie przeczytał i DVD recovery nie zrobił przed oraniem dysku.
    Pozdrawiam.
  • #4 14025119
    King Discord
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Rada 1 - Zostaw takie sprawy serwisom albo doświadczonym użytkownikom
    Rada 2 - Zajmij się matematyką a nie OS'ami
    Rada 3 - Jak kolega wyżej oddaj na GW o ile przyjmą
    Rada 4 - Od tego są fora, jak nie wiesz co robisz to się pytaj i bądź cierpliwy
    Suma Sumarum - Mogłeś 7 wlepić już byłaby lepsza ...
  • #5 14025157
    czarek19946
    Poziom 9  
    laptopa kupiłem bez systemu , system sciągnelem za darmo z dreamspark i wypaliłem na plycie dvd gdyż uczelnia udostępnia taką możliwość. nie było zadnej instrukcji jak zainstalować przy laptopie, a to usunięcie też mi nie pasowało ale właśnie na forach czytałem i ludzie pisali by usunąc i stworzyć nowe. i zrobiłem tak jak napisałem :(? czyli co mam zrobić? proszę o pomoc , lapka kupiłem za zarobione w wakacje pieniądze i az się zdenerwowałem teraz jak napisaliście, zepsułem laptopa,czemu mam oddać na gw? . co robić?
  • REKLAMA
  • #6 14025167
    King Discord
    Poziom 12  
    Spokojnie, zaraz ci pomogę. :)

Zrób reinstall, usuń co się da powinno ci tam wyskoczyć jedno miejsce tzn jeden wpis "Np : partycja nieprzydzielona 740 GB" Klik na nowy i zrób na system 50 GB potem jeszcze raz w partycja/miejsce nieprzydzielone i rób tyle dysków ile chcesz. Na koniec wybierz sobie ten 50 GB i tam instaluj system. Ten co ma 1000MB jest potrzebny do rozpakowania plików systemu więc to olej, nic nie zchrzaniłeś więc spokojnie.

Sposób dla zielonych : Live CD Linuxa > Format Dysku > Instalacja
    Mam jednak nadzieję że poradzisz sobie tak jak ci napisałem.
  • REKLAMA
  • #7 14025173
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Wyzeruj początek dysku i zainstaluj win8.1 na czystym dysku.
    Pozdrawiam.
  • #8 14025201
    King Discord
    Poziom 12  
    Muszę się poprawić, nic nie rób jest ok ... o ile możesz z tej 700+ korzystać. Sterowniki to szukaj na stronie producenta albo skontaktuj się z sprzedawcą.
  • #9 14025311
    czarek19946
    Poziom 9  
    King Discard, podczas gdy instalowałem tego win 8.1 to spodziewałem się właśnie tylko tego napisu Partycja nieprzydzielona i tam 900+ do podziału , a miałem : 1. Dysk 0 Partycja 1 całkowity rozmiar 1000mb wolne 995mb typ system. 2. Dysk 0 nieprzydzielone miejsce 926.9giga rozmiar i wolne tyle samo ( wiem ze z tego tworzy się partycje na która instaluje się system a druga powiedzmy na pliki, i tak chciałem zrobić nie ruszając tego pkt 1 i 3, niestety nie dalo się nic zrobić,wyskakiwał błąd) 3. Dysk 0 Partycja 2 pbr-drv 1000mb wolne 458 typ oem zastrz . czytałem i przeglądałem fora i ludzie pisali by usunąc te 2 (1 i 3 ) tak tez zrobiłem , po tej czynności z tego co zostało do rozdziału mogłem już utworzyć partycje, i po utworzeniu 200giga gdzie później zainstalowałem system podczas tworzenia tej partycji wyskoczyły inne, jakaś typ msn, podsawowa i typ system, dalej została do rozdania ta 700+ i z tego utworzyłem kolejną partycje właśnie z tego rozmiaru całego. potem system się zainstalował bez problemu. po instalacji był tylko dysk C: ten gdzie system te 200giga, ale jak pisałem wszedłem w narzędzia systemowe manager dyskami i tam było to miejsce 700+ które sformatowałem oraz właśnie pojawił się dysk Nowy E koło C tak jak na foto. w takim razie jest jednak wszystko dobrze i nie mam się co martwić czy jest coś nie tak? to że usunełem 1 i 3 podczas pojawienia się 1 raz ekranu z partycjami ma jakiś wpływ? cos się stało? oddac na gwarancje? (laptop był bez systemu , system z dreamspark) . jeśli wszystko jest ok to czy ten dysk E o którym pisałem normalne ze jest pusty? 736g 736 wolne.
  • REKLAMA
  • #10 14025329
    King Discord
    Poziom 12  
    King Discord jeśli juz. Wygląda na to że wszystko jest w porządku ale możesz na tym E:/ wymieniać dane ? Tzn wrzuć coś na niego. Jeśli działa to nie masz o co się martwić ... Pozdrawiam
  • #11 14025358
    czarek19946
    Poziom 9  
    na razie nic poza kilkoma zdjęciami na tym laptopie nie mam, ale przykładowo zdjęcia bez problemu mogłem skopiować na dysk i z 736 zrobiło się 735 giga wolnego , więc chyba działa? a wiesz może jak sprawdzić w lapku bądź jakimś programem , jakich sterowników potrzebuje? ponieważ czytałem ze to zależy od laptopa , ze windows sam ściąga itp. ale nie wiem czy tak jest gdyż obraz na lapku wydaje mi się jakiś nie ostry, tak samo jak powiększam jakieś zdjęcia na stronie czy google grafika, są jakieś nie ostre... może to wina właśnie sterownika?
    mam w domu jeszcze acera z taką sama rozdziałką i tam obraz wydaje się ostrzejszy, jednak na acera kiedyś system win 7 i sterowniki wgrywał informatyk...?

Dzięki za pomoc i również Pozdrawiam :)
  • #12 14032694
    czarek19946
    Poziom 9  
    A czy w takim razie mógłby mi ktoś powiedzieć, co ja usunąłem? Co to było? I po co?
  • #13 14032939
    King Discord
    Poziom 12  
    Usunąłeś partycje z sterownikami i instrukcjami instalacji. Co dziwne nie powinno być tam ich jeśli nie było wcześniej instalacji OS. W każdym razie ciesz się, że jest ok i nie odświeżaj niepotrzebnie tematu. Pozdrawiam
  • #14 14033016
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    czarek19946 napisał:
    a czy w takim razie mógłby mi ktoś powiedzieć, co ja usunąłem? Co to było ? I po co?

Usunąłeś partycję recovery. 5 sekund roboty i jesteś w stanie dowiedzieć się, o co chodzi dokładnie.
  • #15 14033034
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Od początku dobrze robił to go straszycie :)
    czarek19946 napisał:
    Powiedzcie mi jeszcze , jakie sterowniki muszę zainstalować ? mam jakaś plytke dodaną do lapka z napisem win8.1 drivers ale z niej instalowałem na razie tylko do tego touch pada bo chodzil niemrawo a teraz jest ok. co mam zainstalować jeszcze ?

Najlepiej ze strony producenta. Zaczynasz zawsze od sterowników:
    chipset
    potem już jak chcesz:
    grafika zintegrowana/dedykowana
    sieć - lan/wifi
    touchpady/osd i inne jeśli potrzebne czytniki kart itd....

Summa summarum masz nie mieć żadnych wykrzykników w manag. urządzeń.
    czarek19946 napisał:
    obraz na lapku wydaje mi się jakiś nie ostry, tak samo jak powiększam jakieś zdjęcia na stronie czy google grafika, są jakieś nie ostre... może to wina właśnie sterownika?

Poczytaj co to rodzielczość natywna i wgraj wszystkie stery jak podałem wyżej.
  • #16 14033076
    Piotr160292
    Poziom 38  
    safbot1st napisał:
    mam jakaś plytke dodaną do lapka z napisem win8.1 drivers ale z niej instalowałem na razie tylko do tego touch pada bo chodzil niemrawo a teraz jest ok. co mam zainstalować jeszcze ?

Bardzo duży błąd. Nigdy nie instaluje się sterowników dołączonych, tylko ściąga się najnowsze ze strony producenta danego sprzętu. Jeżeli chodzi o sterowniki, to trzeba wgrać do karty sieciowej,chipsetu,grafiki,touchpada, karty dźwiękowej, plus ewentualnie taki sprzęd jak drukarka, jeżeli będziesz takowy podłączać, a resztę możesz zlać i zostawić na steronikach jakie Windows samodzielnie sobie wrzucił.
  • #17 14033248
    czarek19946
    Poziom 9  
    a może mi ktoś jeszcze powiedzieć czy to jest normalne ze w panelu sterowania w zakładce programy gdzie można je odinstalowac jest tylko sterownik grafiki inte hd, sterownik od touch pada i sterownik od easy camera, wszystkie te 3 instalowałem z plyty , więcej nic, nie powinno być tych sterowników/programów więcej?
    do tej pory jedynym programem który chciałem zainstalować był visual studio 2010 exprex , jednak podczas instalacji w czasie ladowania nagle pojawia się brak odpowiedzi i wyłącza się? czego to jest wina? dodam ze program na plycie nagrany jest dobrze gdyż na siostry acerze z win7 działa i instaluje się normalnie?
  • #18 14033253
    safbot1st
    Poziom 43  
    czarek19946 napisał:
    a może mi ktoś jeszcze powiedzieć czy to jest normalne ze w panelu sterowania w zakładce programy gdzie można je odinstalowac jest tylko sterownik grafiki inte hd, sterownik od touch pada i sterownik od easy camera, wszystkie te 3 instalowałem z plyty , więcej nic, nie powinno być tych sterowników/programów więcej?

W menu start możesz mieć jak chcesz i co chcesz - o niczym on nie świadczy.
    czarek19946 napisał:
    do tej pory jedynym programem który chciałem zainstalować był visual studio 2010 exprex , jednak podczas instalacji w czasie ladowania nagle pojawia się brak odpowiedzi i wyłącza się? czego to jest wina? dodam ze program na plycie nagrany jest dobrze gdyż na siostry acerze z win7 działa i instaluje się normalnie?

Sprawdź błąd w dzienniku zdarzeń.
  • #19 14033342
    czarek19946
    Poziom 9  
    Piotr czyli usunąć te sterowniki co mam , co z plytki wgrywałem i pobrać ze strony producenta?
  • #20 14033845
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Najpierw sprawdź, czy są nowsze. Jeżeli tak, to usuń i wgraj nowsze.
  • #21 14036688
    czarek19946
    Poziom 9  
    Okej, a jeśli chodzi o chipset, to ogólny od chipsetu zainstalowany.
    Co z tym Intel Management Engine Interface? Tez jest dostępny dla mojego Lenovo na stronie producenta, ale czy go instalować?

Jeszcze co do karty graficznej, to też dostępne są dwa sterowniki : Amd Video Drivers for win 8.1 i Intel Video Drivers for win 8.1 ale chyba te laptopry sa tez z dwoma kartami druga to radeon i być może to sterownik do tej drugiej karty i ja mam go nie ściągać?. czy się myle?
    Moja karta to intel HD Graphics 4600 .
    Wersja mojego sterownika to 10.18.10.3907.
    A na stronie producenta jest 10.18.10.3304 tego sterownika intel.
    Skoro na stronie producenta są najnowsze, to czemu ten co mam teraz, ma większe numerki? Większe numerki to chyba nowsza wersja?

Pisownię tym razem poprawiłem. Proszę, byś sprawdzał każdy post przed wysłaniem. swiercm.
  • #22 14037579
    safbot1st
    Poziom 43  
    czarek19946 napisał:
    Większe numerki to chyba nowsza wersja?

Tak.
    czarek19946 napisał:
    Jeszcze co do karty graficznej, to też dostępne są dwa sterowniki : Amd Video Drivers for win 8.1 i Intel Video Drivers for win 8.1 ale chyba te laptopry sa tez z dwoma kartami druga to radeon i być może to sterownik do tej drugiej karty i ja mam go nie ściągać?

Masz ściągnąć i zainstalować obydwa - od grafiki radeona i intela.
  • #23 14038532
    czarek19946
    Poziom 9  
    Oba sterowniki ? ale nawet jeśli mój Laptop ma tyko intel hd 4600 karte?
  • #24 14038543
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie masz w ogóle karty dodatkowej dedykowanej?
    Podaj dokładny model laptopa albo załącz raport w programu AIDA na temat tego jakie masz układy graficzne w nim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił laptopa Lenovo G510 z procesorem i5-4120M i napotkał problemy podczas instalacji systemu Windows 8.1, związane z partycjami dysku. Po usunięciu partycji systemowej i OEM, stworzył nowe, ale po instalacji systemu widział tylko jedną partycję. Użytkownicy forum zwracają uwagę na usunięcie partycji Recovery, co może prowadzić do utraty legalnego systemu. Sugerują, aby użytkownik skontaktował się z serwisem lub ponownie zainstalował system, tworząc odpowiednie partycje. Wskazują również na konieczność zainstalowania najnowszych sterowników ze strony producenta, aby poprawić jakość obrazu i funkcjonalność laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA