logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G510 - Błąd przy instalacji Windows 8, brak bootowalnego dysku

PanPiotrxD 08 Kwi 2016 15:55 1689 7
REKLAMA
  • #1 15589081
    PanPiotrxD
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, piszę tu bo znowu mam problem z moim laptopem. Był sobie normalny dzień, laptop działał poprawnie aż do wieczora kiedy nie chciał się samoistnie wyłączyć. Poirytowany sytuacją wyłączyłem go "awaryjnie", następnego dnia kiedy go odpaliłem strasznie się mulił, naprawdę nic a nic się nie dało zrobić. Próbowałem przywracač system do poprzedniego stanu, naprawić przez tryb awaryjny ale to nic nie dało dlatego postanowiłem całkowicie usunąć wszystko z dysku. Skierowałem się poradnikiem z tej strony: windows7forum.pl/jak-odinstalowac-windows-8-i-zainstalowac-Windows-7-30578-g więc tak zrobiłem. Następnego dnia chcę zainstalować od nowa windowsa, wkładam płytę, uruchamiam laptopa a tu wyskakuje taki błąd (...)for atheros PCIE ethernet controller v... Check kable connection! Wyczytałem gdzieś że należy przestawić w biosie opcje ODE boot to LAN na diable lecz po tym zabiegu wyskakuje mi "no bootable service -- insert boot disk and prees any key. Proszę was bardzo o pomoc, dodam że gdy mam na pierwszym miejscu boitowanie z ppłyty lub z HDD dzieje się to sano.
  • REKLAMA
  • #2 15589127
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15546
    Wyłącz Secure Boot.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15589173
    PanPiotrxD
    Poziom 10  
    Niestety w moim biosie nie mam teraz tej opcji kiedyś na pewno była, teraz wygląda to tak (patrz załączniki)
    Załączniki:
    • Lenovo G510 - Błąd przy instalacji Windows 8, brak bootowalnego dysku DSC_0053.jpg (542.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo G510 - Błąd przy instalacji Windows 8, brak bootowalnego dysku DSC_0054.jpg (583.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 15589529
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Płytę nagrałeś jako UEFI czy elTorito? Zmień UEFI First to wystartuje z płyty.
    Wszystko jest OK, po prostu jak w biosie w BOOT nie ustawisz dysku jako pierwsze urządzenie to startuje najpierw pxe (stąd komunikat o atherosie). F12 boot menu i startujesz z płyty usb hdd czy co tam chcesz.
  • #5 15589725
    PanPiotrxD
    Poziom 10  
    Płytę mam od kolegi, nie wiem jak nagrywał mówił, że u niego wszystko działało. Zmieniłem UEFI First na drugą możliwą opcję czyli Legacy First. Ustawiłem też w biosie HDD jako pierwsze próbowałem startować z boot menu z płyty lub z dysku i nadal to samo.
    Załączniki:
    • Lenovo G510 - Błąd przy instalacji Windows 8, brak bootowalnego dysku DSC_0056.jpg (599.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo G510 - Błąd przy instalacji Windows 8, brak bootowalnego dysku DSC_0058.jpg (608.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 15589732
    junior84
    Poziom 22  
    Ocena: 65
    W razie dalszych problemów sprawdź dysk pod kątek bad sectorów. Ostatnio na to plaga.
  • #7 15589738
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Sprawdz inną płytę z windowsem linuxem czy wogóle wystartuje, pewnie nie czyta tej płyty DVD.
  • REKLAMA
  • #8 15589878
    PanPiotrxD
    Poziom 10  
    Spróbuję zdobyć płytę z Windowsem którą pierwszy raz instalowałem na tym laptopie, mam nadzieję że to jest przyczyną

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo G510 napotkał problemy z instalacją systemu Windows 8 po awaryjnym wyłączeniu urządzenia. Po próbie przywrócenia systemu i usunięciu danych, podczas uruchamiania z płyty instalacyjnej pojawił się błąd związany z kontrolerem Ethernet Atheros oraz komunikat o braku bootowalnego dysku. Użytkownik próbował zmienić ustawienia BIOS, w tym opcje bootowania, ale napotkał trudności. Otrzymał porady dotyczące wyłączenia Secure Boot, ustawienia UEFI First oraz sprawdzenia nośnika instalacyjnego. Sugerowano również sprawdzenie dysku pod kątem uszkodzeń oraz przetestowanie innej płyty instalacyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA