logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć licznik wody o przepływie 5m3/h do pompy Karcher 5000l/h?

tobago16 09 Paź 2014 12:43 2568 7
REKLAMA
  • #1 14027644
    tobago16
    Poziom 9  
    Potrzebuje zrobić punkt do zaczerpywania wody. Mam studnie która będzie ujęciem jednak ważne jest bym wiedział jaką ilość wody wyciągnąłem.

Wymyśliłem że wykorzystam do tego zwyczajny licznik wody jednak zależy mi by pompowanie i zliczanie wody przebiegało dość szybko ale liczniki by były dokładne zazwyczaj mają maksymalny przepływ 2,5m3/h.

To trochę niewiele bo chciałem wykorzystać taką pompe Karchera ale ma ona wydajnośc 5000l/h czyli 5m3/h.

Znalazłem miernik wody który ma zwiększony przepływ do 5m3/h. Link

Czy połączenie ich zda egzamin? Może lepiej zastosować mniejszą pompe?

Pozostawiam temat otwarty i czekam na Wasze sugestie jak sprawę rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #2 14027720
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1560
    Ta pompa ma maksymalna wydajność 5000l/h . Nie licz że będzie Ci pompowała wodę z taka wydajnością . Z jakiego poziomu będzie pompować ta pompa. Wydajność pompy zależy od wysokości podnoszenia , oraz od ciśnienia na końcu węża.
  • REKLAMA
  • #3 14028045
    tobago16
    Poziom 9  
    Pompa by pompowała z głębokości ok 3m na wysokość też 2-3m czyli łącznie musiałaby podnieść słup wody na wysokość ok 5-6m.

Liczniki z tego co się zorientowałem wejścia i wyjścia mają maksymalne 2/3 cala więc taki wąż bym zastosował.

Zastanawiam się czy gdybym zamontował licznik o zbyt małym przepływie czy nie dławiłby on pompy ale pewnie taka sytuacja miałaby wpływ na dokładność pomiaru i żywotność pompy.
  • #4 14028099
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1407
    tobago16 napisał:
    dokładność pomiaru i żywotność pompy.

A bardzo duża dokładność jest ci potrzebna , notabene po co ? Żywotność pompy na pewno przy liczniku o mniejszej przepustowości nie spadnie .
  • REKLAMA
  • #5 14028281
    tobago16
    Poziom 9  
    Pomiar ilości potrzebuje przy napełnianiu opryskiwacza rolniczego. mam w nim komputer który dawkuje ciecz i potrzebna jest informacja o ilości wody w zbiorniku. Np. chcę zrobić oprysk na polu o powierzchni 4,7ha przy zaprogramowaniu komputera na dawkowanie cieczy 200l/ha wychodzi że potrzebuje mieć wody (roztworu wody i środka chemicznego) 940l.

Wiadomo nie potrzebuje dokładności co do litra ale tak +/- 20l byłoby juz OK.

Pompie nic sie nie stanie jak nie będzie mogła swobodnie tłoczyć wody?
  • REKLAMA
  • #6 14029892
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Może kupić zbiornik 1000l. (są takie plastikowe zbrojone) zrobić cechę i po sprawie.
  • #7 14030625
    tobago16
    Poziom 9  
    Też o tym myślałem ale po pierwsze nie mam gdzie go ustawić (musiałby on być na wysokości żeby nie pompować dwa razy tej samej wody - raz do zbiornika a potem ze zbiornika do opryskiwacza). Druga sprawa to zarastanie glonami i innymi paskudztwami. Mam jeden taki zbiornik na ogrodzie i po krótkim czasie już pływają w nim glony. Z kolei trzymać go pustego i używać jedynie jako miarki byłoby nieporęczne (patrz punkt pierwszy).

Będę próbować chyba z licznikiem o podwyższonym przepływie i pompą 5m3/h.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje podłączyć licznik wody o przepływie 5m3/h do pompy Karcher o wydajności 5000l/h, aby monitorować ilość wody pobieranej ze studni. Istnieją obawy dotyczące ewentualnego dławienia pompy przez licznik o mniejszym przepływie oraz wpływu na dokładność pomiaru. Użytkownik potrzebuje informacji o ilości wody do napełniania opryskiwacza rolniczego, gdzie tolerancja błędu wynosi +/- 20l. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zakup wodomierza o większym przepływie (np. JS6,3) oraz rozważenie zbiornika na wodę, jednak użytkownik odrzuca tę opcję z powodu problemów z przestrzenią i zanieczyszczeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA