logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się gier i programów - możliwa awaria dysku twardego Seagate 1.5TB

Skurax 11 Paź 2014 00:54 864 6
REKLAMA
  • #1 14032090
    Skurax
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam problem z moim komputerem, polega on na tym że niektóre programy/gry potrafią się zawiesić od 15sek do 2min, po czym działają normalnie przez góra 30minut i znów się zawiesza. Problem jest raczej sprzętowy(skanowalem bezskutecznie komputer róznymi programami antywirusowymi/antymalware). Wydaje mi sie ze to dysk twardy powoli umiera(w sumie ma już pare lat), ale postanowiłem napisać tutaj temat bo może coś przegapiłem.
    Specyfikacja:
    i5 3570k @4.2GHZ
    MSI Z77A-G45
    2x8GB GeiL Evo Laggera 1866MHZ
    EVGA GeForce GTX 780 SC ACX Cooler
    Seagate Barracuda LP ST31500541AS 1.5TB
  • REKLAMA
  • #2 14032098
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Wstaw SMART dysku (może być np. screen z CrystalDiskInfo).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14032110
    Skurax
    Poziom 9  
    Możesz mi dokładniej opisać po czym to poznałes? Pytam tak zeby wiedzieć na przyszłość.
  • #6 14032115
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Po atrybucie 05, czyli ilości realokowanych sektorów, masz ich aż 843, o ile dobrze pamiętam, bo mam teraz problem z załadowaniem obrazka, więc popraw wstawiając zgodnie z linkiem zamieszczonym przeze mnie powyżej. Poza tym wystąpiły błędy komunikacji (atrybut C7), co sugeruje uszkodzenie taśmy SATA. Nie ma co prawda niestabilnych sektorów, ale jeśli chcesz się dokładnie dowiedzieć jak wygląda powierzchnia dysku, przeskanuj go za pomocą MHDD. Pozostałe atrybuty:
    http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php
  • REKLAMA
  • #7 14032119
    Skurax
    Poziom 9  
    Dobra, dzięki za pomoc i objaśnienie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się gier i programów, co sugeruje awarię dysku twardego Seagate 1.5TB. Po analizie SMART dysku, stwierdzono uszkodzenie, w tym 843 realokowane sektory oraz błędy komunikacji, co może wskazywać na uszkodzenie kabla SATA. Użytkownik został poinstruowany, aby przeskanować dysk za pomocą MHDD w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA