logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWE 6519/P - komunikat o czyszczeniu filtra, nie wylewa wody

rewers51 13 Paź 2014 11:24 6756 9
REKLAMA
  • #1 14037522
    rewers51
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam problem z przalką Whirpool AWE 6519/P a mianowicie przy cyklu prania codzienne przy 8 min do końca pralka woła o wyczyszczenie filtra.
    Filtr został wyczyszczony a pralka nadal woła o wyczyszczenie filtra i nie wylewa wody.
    Proszę o pomoc.
    rewers51
    Krzysiek :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14037561
    inspector_electro
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Czy słychać pompkę po włączeniu pralki? tzn. czy po naciśnięciu START słychać pompkę?
    Czy dzieje się tak na wszystkich programach?
    Czy po ustawieniu programu na wypompowanie wody, pompka pracuje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14037562
    gabares
    Poziom 19  
    Ocena: 150
    Wyciągasz węża z otworu w ścianie i dajesz do miski ..jeżeli na końcu tego węża ktoś założył zawór zwrotny ,czyścisz go..Po wyjęciu filtra w pralce sprawdzasz najlepiej palcem czy jakoweś śmieci nie tkwią przy śmigle pompy ..Jeżeli nic nie pomogło pompa do wymiany
  • #4 14037581
    rewers51
    Poziom 9  
    Witam
    Pompka chodzi bo wykręciłem filtr i puściłem na wypompowanie, śmigiełko od pompy się kręci, mało mi palca nie urwało.
  • Pomocny post
    #5 14037592
    inspector_electro
    Poziom 22  
    O ile się nie mylę, na płycie sterownika w sekcji zasilacza siedzi układ przetwornicy LNK304PN. Może się mylę, ale zazwyczaj dzieje się coś z programami, jak pada LNK.
    Spotkałem się już nie jednokrotnie z podobnymi przypadkami. Czy kolega mógłby ew. wyciągnąć moduł do oględzin?
  • REKLAMA
  • #6 14037599
    rewers51
    Poziom 9  
    Witam
    A jak się do tego zabrać? Nawet nie wiem jak się tam dostać i gdzie to, który to jest. Najlepiej jakbym miał instrukcję serwisową to może bym jakoś sobie poradził z rozkręceniem pralki.
  • Pomocny post
    #7 14037607
    inspector_electro
    Poziom 22  
    UU to już gorzej. Moduł sterujący znajduje się zazwyczaj bezpośrednio pod gałką do nastawy programu. Pralka jest ładowana od góry, z wyświetlaczem?

www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=510057
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2600335.html#12478556
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14037892
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3366
    rewers51 napisał:
    wykręciłem filtr i puściłem na wypompowanie, śmigiełko od pompy się kręci, mało mi palca nie urwało
    A więc zostaw moduł w spokoju, bo jeszcze pogorszysz (na pewno nie jest to wina LNK). Skup się na sprawdzeniu drożności odpływu: wszystko po kolei od zbiornika do kanalizacji (lub odwrotnie). Jeżeli będzie czysto, to może być wina pompy; pusta pracuje, a z wodą nie.
  • #10 14037988
    rewers51
    Poziom 9  
    Witam
    Dzięki schudomel za poradę, pomogło, przytkany był wąż odpływu.
    Temat uważam za zamknięty.
    Wielkie dzięki wszystkim.
    rewers51
    Krzysiek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWE 6519/P, która przy cyklu prania wyświetla komunikat o konieczności czyszczenia filtra, mimo że filtr został już wyczyszczony. Dodatkowo pralka nie wylewa wody. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie działania pompki oraz drożności odpływu. Po dalszych analizach okazało się, że przyczyną problemu był zator w wężu odpływowym, co zostało rozwiązane przez użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA