logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PGE - licznik energii nalicza za dużo kW, jak wymienić na nowy?

the_eye777 14 Paź 2014 05:09 18213 6
  • #1 14039635
    the_eye777
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Witam.
    Sprawa dotyczy wymiany licznika energii elektrycznej.
    Wg mnie za duzo kW nalicza.
    Zaczne od tego ze w domu wszystkie zarowki wymienione na led.
    Telewizory rowniez ledowe.
    Po wymianie samych zarowek w polowie domu na pierwszym rachunku oszczednosc okolo 150kW.
    Drugi rachunek rowniez tyle. Kolejne juz byly coraz wyzsze az w koncu oszczednosci brak tylko wieksze zuzycie. Nic w domu nie przybylo nowego na prad.
    Licznik zmieniali jakies 6 lat wstecz. Na starym liczniku pobor pradu byl z rachunku na rachunek podobny, w okolicach 400kW natomiast po wymianie po kilku rachunkach juz ponad 600kW i tak do tej pory. To licznik ciagnie ten prad czy jak?
    Mam taryfe c11 i nie chodzi mi o kwote rachunku tylko o liczbe tych kilowatow.
    Jak moge zabrac sie do tego aby zmienili mi licznik na inny?
    Moim dostawca jest PGE. Czy taka zmiana bedzie mnie cos kosztowac?
    Prosze o odp.
    Pozdrawiam
  • #2 14039657
    Maciek051996
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Zgłoś do PGE że podejrzewasz uszkodzenie licznika.
    Powinni przejechać i zabrać go do sprawdzenia.

Ale ja na miejscu kolegi najpierw sam bym sprawdził licznik podłączając urządzenie o znanej mocy ( np. 2kW) na określony czas ( np 1 h) w takim przypadku licznik powinien nabić 2 kWh.
  • #3 14039981
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6681
    the_eye777 napisał:
    Na starym liczniku pobor pradu byl z rachunku na rachunek podobny, w okolicach 400kWh natomiast po wymianie po kilku rachunkach juz ponad 600kWh i tak do tej pory.

Istnieje prawdopodobieństwo, że poprzedni licznik "oszukiwał" na Twoją korzyść, natomiast obecny liczy prawidłowo.
    Możesz to sprawdzić samodzielnie jak radzi kolega wyżej.
    Wezwanie montera PGE może wiązać się z kosztami, jeśli licznik jest sprawny.
    Tutaj masz ceny, strona 32.
  • #4 14040257
    wdogli
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam.
    Ja miałem troche inna sytuacje. Po wymianie licznika po pierwszym roku okazało sie ze nowy licznik naliczył mi okolo 50% więcej energii niz stary licznik. Stary licznik byl w klasie 3 a nowy w klasie 1. Zrozumiał bym jeśli roznica była by na poziomie 5% ale 50% to troche za dużo. Zglosilem ten fakt do dostawcy energii i zlozylem pismo w sprawie wykonania ekspertyzy nowego licznika. Z informacji jaka uzyskałem u dostawcy wynika ze koszt takiej ekspertyzy to 200 PLN. W takiej sytuacji przychodzi facio z elektrowni demontuje licznik montuje nowy i ten zdemontowany wysyła do badania. Badany licznik podobno nigdy nie wraca na siec.
    Narazie czekam na wynik ekspertyzy która może trwać do 1.5 miesiąca.
    Pozdrawiam
  • #5 14041150
    the_eye777
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    zbich70 napisał:
    Istnieje prawdopodobieństwo, że poprzedni licznik "oszukiwał" na Twoją korzyść, natomiast obecny liczy prawidłowo.

Też tak myślałem na początku, jednak po wymianie na ledy całego oświetlenia w domu miałem rachunek niższy o 150kW. Kolejny rachunek był podobny a potem znowu zużycie poszło do góry pomimo że nic nowego w domu nie doszło, bojlera używa się tak samo jak zwykle.
    Myślałem że coś ciągnie po nocy energię jednak od północy do chyba 8 rano niewiele się zużyło.
    zbich70 napisał:
    Tutaj masz ceny, strona 32.

Ok, teraz pytanie czy sprawdzenie poprawności działania to sprawdzenie jak licznik nalicza czy tylko podłączenia licznika.
    Zadzwonię albo przejadę się do nich i spróbuję coś ustalić
  • #6 14041375
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Kup sobie miernik gniazdkowy i posprawdzaj ile dobowo pobierają prądożerne urządzenia, na pewno taniej to wyjdzie niż wymiana licznika i ekspertyza.

Taki miernik za 50zł dużo ci powie bo zużycie energii przez np bojler zależy od wielu czynników jak początkowej temperatury wody.
  • #7 20883104
    klroman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Gdzieś spotkałem kiedyś informację, że te nowe liczniki z jakiś powodów są bardzo czułe na zużycie prądu impulsowego, a taki występuje przy różnego rodzaju gadżetach typu elektroniczne przetwornice. W sieci wewnętrznej jest cała masa obecnie urządzeń impulsowych - zasilacze, żarówki LED, komputery, - praktycznie cała elektronika. I to wszystko generuje obciążenia impulsowe, które nawet ciężko pomierzyć i zobaczyć - a wpływ tego na rejestrację zużycia prądu może być gigantyczny.
    Sądzę że nie jest to działanie legalne - ale pewnie w procedurach pomiarowych wszystkie pomiary wyjdą książkowo - bo przeprowadzana może być w oparciu test na obciążeniu rezystancyjnym.. I to pokaże w 100% prawidłowość pomiaru. A po podłączeniu do obciążenia w realnych warunkach - będzie zawyżać rachunki o nawet duże wartości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z licznikami energii elektrycznej dostarczanymi przez PGE, które naliczają zbyt wysokie zużycie kWh. Po wymianie na żarówki LED i innych urządzeń LED, użytkownik zauważył początkowe oszczędności, które jednak z czasem zniknęły, a zużycie wzrosło. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby najpierw sprawdzić poprawność działania licznika, podłączając urządzenie o znanej mocy, oraz rozważają możliwość wezwania montera PGE do sprawdzenia licznika, co może wiązać się z kosztami. Wskazano również na możliwość, że nowoczesne liczniki mogą być czułe na obciążenia impulsowe generowane przez urządzenia elektroniczne, co może wpływać na wyniki pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA